Yeni bir salgın mı geliyor?


Son günlerde başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerini kasıp kavuran, hastanelerin ve okulların kapatılmasına yol açan salgın hastalık nedir?

Daha önce bilinmeyen ve yeni ortaya çıkan bir hastalıkla mı karşı karşıyayız? Bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerekiyor?...

Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin'in verdiği bilgilere göre, bu salgın hastalığın etkeni olan “Norovirus” aslında daha önceden bilinen ve tanınan bir virüs. Daha önceden bu virüse “norwalk like virus” adı veriliyordu. Bu virüs insanlarda, sindirim sistemini (mide ve bağırsaklar) tutan, bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısı şikayetlerine yol açan bir enfeksiyon hastalığına sebep oluyor.

Dünya üzerinde, bu etkenle olduğu kanıtlanmış, kayıtlara geçmiş pek çok salgın biliniyor. Bu salgınların büyük bir kısmı da; lüks restoranlar, oteller ve eğlence yerlerinde meydana geldi. Hatta yüksek fiyatlarla hizmet veren bir tur gemisinin yolcuları arasında da bu etkenle bir salgın meydana geldiği yolunda basında haberler yer aldı.

Bu Belirtileri Önemseyin!

Norovirüs’ü alan kişilerde 24-48 saat sonra; şiddetli bulantı, kusma, ishal, kimi zaman baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler meydana geliyor. Hastalık 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçmekle birlikte özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda, düşkünlerde ve vücut direncinin düşük olduğu; kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları bulunanlarda şiddetli seyredebiliyor.

Hastalık sağlıklı bireylerde özel bir tedavi gerektirmiyor, kaybedilen sıvı ve tuzun ağız yoluyla alınmasıyla kendiliğinden iyileşme oluyor. Ancak yukarıda belirtilen, hastalığı ağır seyredenlerde hastanede yatarak destek tedavisi uygulanması gerekli olabiliyor.

Hastalık, sağlıklı insanlara, etkenin ağız yoluyla alınması sonucunda, bulaşıyor. Daha çok gıda hazırlayıcıları ve sunucularından (restoran, cafe, tabldot yemekhaneleri, oteller, hastaneler vb. mutfak ve yemekhanelerinde çalışanlar) yayılıyor ve bu yerlerde kontamine yiyecek ve içecekleri yiyen içen insanlara bulaşma oluyor. Bundan başka, hasta olan insanlardan, onların çıkarttıları ile temas eden hastalara da bulaşma olabiliyor.

Deniz Ürünleri ve Dondurulmuş Gıdalara Dikkat

Deniz ürünlerinin yenmesi ile de salgınlar meydana geldiği biliniyor. Etken virüs soğukta canlılığını koruduğundan, dondurulmuş besinlerden kaynaklanan salgınların olduğu da biliniyor.
Bir gıda maddesine Norovirüs karıştığı olduğu biliniyorsa bunun tüketilmemesi ve imha edilmesi önem taşıyor.

Ayrıca lağım suları ile kirlenme ihtimali olan çiğ sebze ve salata melzemelerinin çok iyi yıkanması ve bunlardan arta kalan çöplerin ortada bırakılmayıp, hemen çöpe atılması gerekiyor. Çok az miktarda virüs alınması, hastalık oluşumu için yeterli olduğu için hastalık, hızla yayılma ve salgın oluşturma eğilimi gösteriyor.

Korunmada En Etkili Yol Elleri Yıkamak

Özellikle gıda hazırlayan ve sunanların tuvaletten çıktıklarında mutlaka ellerini yıkamaları, sık sık banyo yapmaları, kısacası kişisel hijyen kurallarına riayet etmeleri büyük önem taşıyor. Hastaların kullandığı çamaşır, masa örtüsü ve benzeri tekstil ürünlerinin ise yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekiyor.

Bundan başka hasta olanların uygun süre (norovirüs enfeksiyonu tanısı konulan gıda hazırlayıcı ve sunucularında iki hafta) işlerine ara vermeleri, diğer bireylerin ise hastalık süresince evde istirahat etmeleri uygun oluyor.

Bir kişi bu hastalığa birden çok kez yakalanabilir, çünkü virüsün farklı serolojik tipleri (farklı antijen yapısına sahip tipler) bulunuyor ve bunlardan birisi ile hastalanan kişilerde, o tipe karşı oluşan antikorlar, diğer tiplere karşı koruyuculuk sağlamıyor. Etken virüsün bu özelliği nedeniyle bir koruyucu aşısı da geliştirilemiyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3713
favori
like
share
CA-CHALLENGE Tarih: 10.01.2008 14:26
Norovirüs'ten Korunmanın Tek Yolu


Avrupa’yı hasta eden Norovirüs’e karşı bir aşı geliştirilmediği için başta el yıkamanın önemi büyük.

Son günlerde başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde milyonları hasta eden, hastanelerin ve okulların kapatılmasına yol açan bir salgın hastalık olarak gündeme gelen Norovirüs, aslında yeni bir hastalık etkeni değil.
Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarları Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin Norovirüs hakkında bilgi verdi.

Norovirüs yeni bir hastalık etkeni mi?
Bu salgın hastalığın etkeni olan Norovirus aslında daha önceden bilinen ve tanınan bir virüstür. Daha önceden bu virüse ''norwalk like virus'' adı verilmekteydi. Bu virüs insanlarda, sindirim sistemini (mide ve bağırsaklar) tutan, bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısı şikâyetlerine yol açan bir enfeksiyon hastalığına sebep olmaktadır.
Dünya üzerinde, bu etkenle olduğu kanıtlanmış, kayıtlara geçmiş pek çok salgın bilinmektedir. Bu salgınların büyük bir kısmı da lüks restoranlar, oteller ve eğlence yerlerinde meydana gelmiştir.

Hangi belirtiler dikkate alınmalı?
Norovirüs'ü alan kişilerde 24 - 48 saat sonra; şiddetli bulantı, kusma, ishal, kimi zaman baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler meydana gelmektedir. Hastalık 2 - 3 gün içinde kendiliğinden geçmekle birlikte özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda, düşkünlerde ve vücut direncinin düşük olduğu; kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları bulunanlarda şiddetli seyredebilmektedir.

Hastalık nasıl bulaşır?
Hastalık, sağlıklı insanlara, etkenin ağız yoluyla alınması sonucunda, bulaşmaktadır. Daha çok gıda hazırlayıcıları ve sunucularından (restoran, cafe, tabldot yemekhaneleri, oteller, hastaneler vb. mutfak ve yemekhanelerinde çalışanlar) yayılmakta ve bu yerlerde kontamine yiyecek ve içecekleri yiyen içen insanlara bulaşma olmaktadır. Bundan başka, hasta olan insanlarla temas eden hastalara da bulaşma olabilmektedir.

Tedavisi nasıl yapılır?
Hastalık sağlıklı bireylerde özel bir tedavi gerektirmiyor. Kaybedilen sıvı ve tuzun ağız yoluyla alınmasıyla kendiliğinden iyileşme olmaktadır. Ancak yukarıda belirtilen, hastalığı ağır seyredenlerde hastanede yatarak destek tedavisi uygulanması gerekebilir.

Hastalığı tetikleyen faktörler var mı?
Deniz ürünlerinin yenmesi ile de salgınlar meydana geldiği bilinmektedir. Etken virüs soğukta canlılığını koruduğundan, dondurulmuş besinlerden kaynaklanan salgınlar da bilinmektedir.
Bir gıda maddesine Norovirüs karıştığı biliniyorsa bunun tüketilmemesi ve imha edilmesi önem taşır. Ayrıca lağım suları ile kirlenme ihtimali olan çiğ sebze ve salata melzemelerinin çok iyi yıkanması ve bunlardan arta kalan çöplerin ortada bırakılmayıp, hemen çöpe atılması gerekmektedir. Çok az miktarda virüs alınması, hastalık oluşumu için yeterli olduğu için hastalık, hızla yayılma ve salgın oluşturma eğilimi göstermektedir.

Hastalıktan korunabilmek için neler yapılabilir?
Hastalıktan korunmada en etkili yol, yemek yemeden önce ve sonra el yıkamaktır. Özellikle gıda hazırlayan ve sunanların tuvaletten çıktıklarında mutlaka ellerini yıkamaları, sık sık banyo yapmaları, kısacası kişisel hijyen kurallarına uymaları büyük önem taşır. Hastaların kullandığı çamaşır, masa örtüsü ve benzeri tekstil ürünleri ise yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Ayrıca hastalığa yakananların uygun süre ( tanı konulan gıda hazırlayıcı ve sunucularında iki hafta) işlerine ara vermesi, diğer bireylerin ise hastalık süresince evde istirahati gerekir.
CA-CHALLENGE Tarih: 10.01.2008 13:59
yeni bir virüs değildir eskiden beri varolan Norwalk Virüs'ün yeni isimlenmiş halidir. İllaki ölümcül değildir. Besin ve tuvalet hijyenine dikkat etmek hastane ziyaretlerinde ( özellikle enfeksiyon hastalıkları bölümü ) dikkatli davranmak yeterlidir. Hastalık virüs kaynaklı olduğu için vücudun bağışıklık sistemi güçlüyse kişi çeşitli sıvı vitamin istirahat takviyeleriyle kendisi iyileşebilir.

Norwalk virüsü

Gastrointestinal sistem hastalığıdır. Sulu ishale neden olur. Bu mikroorganizmanın yarattığı şiddetli ishaller sonucu hastanın su tuz dengesi tamamen bozulabilir ve deride kuruma ile başlayan dehidratasyon halini alabilir. Bu virüs yıkanmamış sebze ve meyvelerde bulunması yüksek ihtimaldir. Sebze ve meyvelerinizi bol su ile yıkamalısınız. Belirtileri kendinizde yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmanız gerekir.

Sylar Tarih: 09.01.2008 19:59
ne yediğimizi bilmek gerek..
el temizliği cidden önemli.. sonuçta her iş onlarla görülüyor..
DİDEM Tarih: 09.01.2008 18:34
[QUOTE=eskitoprak;2324112]Korunmada En Etkili Yol Elleri Yıkamak


haklısın eski toprak ilk önce elleri hijyenik tutmak gerekteşekkürler
eskitoprak Tarih: 09.01.2008 16:41
Korunmada En Etkili Yol Elleri Yıkamak
SU-PERISI Tarih: 09.01.2008 16:03
hızla yayıldıgı söyleniyor çok dikkat etmek gerekir.