Sezaryen göbek yapar tedavisi ise altı ay sürer!

Son güncelleme: 10.01.2008 10:19
  • Hamilelikten yadigar kalan göbeğinizden kurtulmak için gebelik döneminde önlem almanız gerek. Dr. Murat Berksoy, reçetesine haftada 3 gün 30 dakikalık bir kardiyo egzerzisi yazarak anne adaylarını göbek sorunundan kurtarıyor!..

    Bahçeci Kadın Sağlığı Merkezi Aile Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Murat Berksoy doğumdan sonra hamilelik göbeğinden kurtulma yollarını anlattı:

    * Sezaryenden sonra mı, normal doğumdan sonra mı göbek daha çok kalır?
    Sezaryenden sonra göbek daha çok kalır. Sezaryende alınan anestezi, süt verme zamanını geciktirir ve harekete başlama zamanı da gecikir. Bunun için doğum sırasında bile gebelerin yakın takibe alınması gerekir. Doğum anında; boyuna göre kilosu iyi olan, vücut kitle indeksi (kilo/ boy2) 30'un üzerinde olanlarda kilo verilmesi daha uzun zaman alır ve bu takip daha yorucu olur. Biz, anne adaylarımızın gebe kalmadan önce beslenme ve hareket alışkanlıklarını değiştiriyor, ailesinden yatkınlığı olan şeker hastalığı, kan yağları yüksekliği, guatr gibi hastalıkları olanların da tedavisini düzenliyoruz. Gebelik boyunca anne adayını takip ederek kaldırabileceğinden fazla yükü olmadan doğum yapmasını sağlıyoruz. Doğumdan sonraki bebekli yaşamında da fazla kilo, ağrı, göbek gibi zorluklarla karşılaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Hamilelik süresince anne adaylarının ciltlerinde cilt kuruluğu, karın çatlakları, kaşıntı, ciltte yağlanma, hatta lekelenmeler oluşabiliyor. Tüm bunların sorumlusu ise gebelik döneminde artan hormonlar.

    DİYET VE EGZERSİZ YETER

    * Hamilelik göbeğinden kurtulmak için en iyi yöntem diyet mi, operasyon mu?
    Operasyon bu dönemde kesinlikle sakıncalıdır. Tamiri zor dolaşım bozukluklarına neden olabileceği için operasyon riskleri göz ardı edilemez! Sağlıklı beslenme ve hareketlilik artışı süt verirken, vücudun çalışma hızını etkileyen kansızlık, guatr, şeker yüksekliği gibi sorunlar da dikkate alınır ve çözümlenirse kısa zamanda etkili kilo değişiklikleri olur. Beslenme ve hareketlilik alışkanlıkları değiştirilen anneler, göbeklerinden kurtulmak için operasyon seçeneğini hiç düşünmüyorlar bile.

    * Doğumdan ne kadar sonra göbek gidebilir?
    Doğumdan sonra, 'ideal hedef yaşam biçimi değişiklikleri' ve vücuda zarar vermeyen desteklerin yardımıyla vücut, 6 ayda yüzde 10 kadar yağ kaybı sağlar. Bu süre içinde, uygun hareketlilik ve sıvı alımı kazanan anneler vücutlarından su ve kas kaybetmedikleri için verdikleri kiloyu da geri almazlar.

    * Göbekte çatlaklar oluşmaması için önerdiğiniz yöntemler var mı?
    Hamilelik dönemince takip ettiğimiz, hareketliliği yeterli olan anne adaylarımız az ve sık sık küçük porsiyonda, yavaş yemek gibi doğru beslenme alışkanlıkları kazanıyor. Yine bizim önerimiz ve kontrolümüzde; badem yağı, lanolin, CoQ10, DMAE ve alpha lipoic acid içeren destekler kullanarak etraflarındaki diğer gebelere göre çatlak, varis, selülit gibi cilt bozuklukları yaşamıyor.

    GEBEYKEN ÖNLEM ALIN

    * Hamilelik öncesi alınabilecek önlemler var mı?
    Hamilelik öncesi ailede bulunan şişmanlık, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kan yağları yüksekliği, guatr ve romatizma gibi kalıtsal hastalıkları göz önünde bulundurularak, boya göre kilo-yağ oranı, kas oranı değerlendirilmelidir. Gebelik öncesi avantajlı koşullar için 25 vücut kitle indeksine yakın uygun kilo hedeflenmelidir. Bu konuda uzman olan bir doktor danışmanlığında önlemlerin alınması çok yararlı olur. Kan şekeri seviyesini kontrol altına almak gerekiyor. Bu da en iyi günde 4-6 öğünle sağlanır. Bir öğün sebze olabilir. Veyahut içine meyve doğradığınız bir mısır gevreği ya da yarım fincan pilavla bir parça tavuk ve bolca salata veya bir elma da olabilir. Temel olarak üç ana ve üç ara öğün tüketilmelidir. Alınan kalorilerin yüzde 50'sinin karbonhidratlardan gelmesi halinde, sıkı ve düz bir karna sahip olmak mümkün oluyor. Haftada 2-3 kez yapılacak 30 dakikalık (bir saate de çıkılabilir) ağırlık çalışması, hem vücuttaki kas kütlesini, hem de metabolizma hızını artırır. Çünkü kas, yağdan daha çok kalori yakar. Ağırlık çalışmasına karın egzersizleri dahil edilebilir. Haftada 3-5 gün, 30-40 dakikalık orta yoğunlukta kardiyo egzersizleri, yürüyüş ve yüzme yapılması faydalıdır. Başlangıç seviyesindekiler, egzersizin yoğunluğunu kademeli olarak artırmalılar.

    * Çoğul gebeliklerde; ikiz, üçüz olursa göbek olma riski daha mı fazla?
    Çoğul gebeliklerde; bebeklere ait plasentalardan kan şekerini yükselten kilo kontrolünü zorlaştıran 'human plasental laktojen' ve benzeri etkilerdeki hormonların salgılanması kilo alımını kolaylaştırır. Ayrıca yaşanan sıkıntıların anne adaylarında yarattığı kaygılarla bebeklerin gelişimi için gerekenden daha fazla miktarda yiyecek alıp hareket etmeme gibi yanlış bir tutuma da neden olmaktadır. Bu da çok daha fazla göbek oluşumuna ve hamilelik sonrası göbek fazlalığına neden olabilir. Bu durum deneyimli bir doktorun yeterli bilgilendirmesi ve sağlıklı takip yöntemleriyle kontrol edilir.
#09.01.2008 17:36 0 0 0
  • doktorlar normal doğumu şiddetle tavsiye ediyorlar. her bakımdan en sağlıklı seçim olduğu için.
#09.01.2008 19:02 0 0 0
  • benim şu anda esi kiloma kavuşmama 3 kilo kaldı,eskiden giydiğim herşeyi kullanabiliyorum
#09.01.2008 21:19 0 0 0
  • saol didem.en güzeli normal dogum ama özel sebeblerden dolayı sezeryan yaptırılıyor.kilolarda normal dogum yada sezeryanda belli bir zamandan sonra kilolar gidiyor.
#10.01.2008 10:00 0 0 0
  • Normal doğum olmayınca olmuyor sezaryende olunca bi kaç egzersiz ve diyetten sonra bişicik kalmıyor.ama tabiiki en iyisi normal doğum bencede
#10.01.2008 10:19 0 0 0