Vejetaryen diyetlerin sağlık riskleri nelerdir

Son güncelleme: 10.01.2008 09:32
  • Vejetaryen diyetlerin çoğu dikkatli düzenlendiği takdirde besin ögeleri yönünden yeterlidir

    Özellikle vejeteryan diyet az da olsa bazı hayvansal
    besinleri içeriyorsa tüm besin ögelerini bu diyetle karşılamak
    mümkündür. Süt, peynir ve veya yumurta yiyen vejeteryanlarda hiç
    hayvansal besin yemeyenlere oranla besin ögesi yetersizliklerine çok az
    rastlanır. Ancak veganlar, fruvitaryanlar ve zen makrobiyotik diyet
    uygulayanlar protein, riboflavin, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve
    çinkoyu yeterince alamayabilirler.

    RİSK GRUPLARI

    B12 vitamini yetersizliği yönünden riskli gruplardan biridir. Bu
    risk özellikle hayvansal besinleri hiç tüketmeyen veganlar için önem
    taşımaktadır. Laktovejetaryenler süt ve türevlerinden,
    laktoovovejetaryenler de bunlara ek olarak yumurtadan yeterli B12
    vitamini almaktadırlar. Veganlarda genellikle serum total B12 vitamini
    düzeyleri bir miktar düşük olmasına karşın beklenenin aksine klinik ve
    biyokimyasal yetersizlik belirtilerine sık rastlanmaz. Bunun
    nedenlerinden biri gelişmiş ülkelerdeki veganların düzenli olarak
    vitamin B12 içeren multivitamin ilaçlarının kullanmalarıdır. Az
    gelişmiş ülkelerde ise diyete kontamine olan bakteriler B12 vitamini
    sentezleyerek alıma katkıda bulunmaktadırlar. Ayrıca vejetaryenlerde
    B12 vitamininin enterohepatik dolaşımının daha etkin olduğu, ince
    bağırsaklara safrayla ve besinlerden bakteri kontaminasyonu ile gelen
    vitaminin geri emiliminin yüzde 100 e kadar ulaştığı bildirilmektedir.
    Böylelikle yetersizliğin başlaması 20-30 yıla kadar uzamaktadır.

    MİDE BOZUKLUKLARI

    Vejetaryenlerde yetersizliği kolaylaştırabilecek en önemli
    faktör mide veya pankreas bozukluklarıdır. Bu durumda yetersizlik 1-3
    yıl gibi daha kısa sürede ortaya çıkabilir. Vejetaryen annelerin
    bebeklerinde B12 vitamini yetersizliği görülebilir. Annenin sütündeki
    vitamin miktarı da oldukça düşüktür. Bebekler ilk 4 ay normal iken daha
    sonra uyuşukluk, hareketsizlik gibi yetersizlik belirtileri göstermeye
    başlarlar. Gelişme geriliği görülebilir. Anneye kobalamin verilmesi,
    sütün vitamin içeriğini de artırır. Bebeğe verilen kobalamin düzelme
    sağlar. Vejetaryen yetişkin ve çocuklarda dengeli bir diyet tüketildiği
    takdirde demir depoları bir miktar düşük olmasına karşın aşikar anemi
    omnivorlardan (hem hayvansal hem bitkisel yiyenlerden) farklılık
    göstermemektedir. Ancak Kanada ya göç etmiş laktoovovejetaryenlerde
    demir yetersizliği anemisi rapor edilmiştir. Bunda mayalandırılmamış
    tam buğday unundan yapılmış çapati, taninden zengin baharat ve çayların
    çok tüketilmesinin rolü olduğu belirtilmiştir.

    ÇAY-KAHVE TÜKETİMİ

    Vejetaryenlerde hem olmayan demirin emilimini artıran C vitamini
    kaynaklarının her öğünde ve yeterince alınması, emilimi azaltan çay
    kahve vb. içeceklerin aralarda tüketilmesi ve çok fazla içilmemesi,
    gebelikte ihtiyacın artması ve zayıflama diyetlerinde diyetle
    alınabilen miktarın düşük olması nedeniyle demir preparatlarının
    kullanılması, demir emilimini bozan antiasit gibi ilaçların kullanımına
    dikkat edilmesi durumunda aynen omnivorlarda olduğu gibi demir
    yetersizliği anemisinden korunmak mümkün olmaktadır.
#10.01.2008 09:32 0 0 0