Ağrıkesicinin fazlası çocukta karaciğere zarar

Son güncelleme: 29.01.2009 19:35
  • Çocuklarda hemen ilaca sarılmak vücutta ciddi zararlara yol açıyor.

    Uzun süre mızıldayan, ağlayan, huysuzluk eden, kendini iyi hissetmesi için gösterilen bütün çabaları reddeden, tam olarak kendini ifade edemediği için ne istediği anlaşılmayan küçük bir çocuğu biraz sakinleştirmek, mümkünse uyutup birkaç saat rahat etmek için ne yapmak gerekir?

    Bilinçli anneler böylesi kriz anlarını kendi sinirlerini yıpratmadan, çocuklarına da zarar vermeden farklı yöntemler deneyerek atlatabilir. Ancak, bazı anneler ve özellikle çocuk bakıcıları böylesi durumlarda uyku etkisi yapan ağrı kesici ilaç vererek çocukların sağlığını tehdit ediyor. Bu tür ilaçlar karaciğer tarafından parçalanıp atıldığı için devamlı kullanımında bu organa zarar veriyor. Zaten sık hastalanan çocuklara mecburen verilen ilaçların yan etkilerinin üzerine bir de keyfi uygulamaların eklenmesi zarar oranını katlıyor.

    "Gerçekten ateş ve ağrı dışında neden bebeğe ilaç verelim ki?" diyen Medical Park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu, bunu yapan kişilerin öncelikle psikolojik durumlarına bakılması gerektiğini söylüyor. Parasetamol ve İbuprufen adlı iki çeşit ağrı kesici olduğunu belirten Dr. Uzunoğlu,

    "Bunlar da karaciğer tarafından parçalanıp atılıyorlar. Yani devamlı kullanımında karaciğer zararı olabiliyor. Dolayısı ile çocuk huysuzluğunda ilaç yerine huysuzluk nedenine yönelik girişimde bulunulmalıdır. Her istediği mi yapılıyor da şımarıyor, uyku sorunu mu var da teknik hatadan dolayı uyumuyor vs. ona bakılıp çözüm üretilmelidir." diyor. Ağrı kesicilerin doğrudan uyku verici etkisi olmadığını belirten Dr. Uzunoğlu'na göre, bazı ağrı kesici etkili grip şuruplarında uyku yapabilecek antihistaminikler (anti alerjik etkili ilaç) de olduğu için uyku gibi yan etkiler çıkabiliyor.

    Doktor tarafından önerilmeyen hiçbir ilacın kim tavsiye ederse etsin kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Uzunoğlu, "Bakıcıların böyle bir şeyler yaptığı fark edilirse mutlaka kanıtlanmalı ve gerekirse yasal işlem yapılmalıdır." diye konuşuyor.

    Hemen ilaç kullanmayın

    Daha önce doktor tarafından verilen basit soğuk algınlığı ilaçları aynı durum ortaya çıktığında kullanılabilir. Antibiyotikler ise doktora tekrar danışmadan verilmemeli. Hafif rahatsızlıklarda, soğuk almış, öksüren veya ateşi olan çocuğa ilaç vermeden önce yan etkisi olmayan bazı uygulamalar evde yapılabilir. Bu çocukların öncelikle bol sıvı tüketmesi sağlanmalı. Bulunduğu ortamın havası serin tutulmalı. Ilık duş yaptırılmalı. Basit ağrı kesiciler, ıhlamur vb. bitki çayları içirilebilir. Yaşı uygunsa pastil ve gargaralar kullanılabilir.
#10.01.2008 10:08 0 0 0
  • çok güzel paylaşım...
    benim fizyoloji hocamın herzaman söylediği bir söz vardı onu sizlerle paylaşmak istedimm..
    'her ilaç bir zehirdir ama hiç bir zehir ilaç değildir'
#10.01.2008 16:22 0 0 0
  • çok zorda kalmadıkça ilaç almamak gerek
    değerli bilgilerin için teşekkürler ablacığım
#10.01.2008 17:32 0 0 0
  • bilgiler icin tesekurler ablam
#10.01.2008 18:30 0 0 0
  • Kucuk yasta ilac kullanilmasina cok karsiyim heleki cocuklarda boyle agri kesicilerin cok fazla zarari olur,neolursa olun doktora konusulmadan ilac alinimi cok ama cok zararlidir,aslinda bunu hepimiz bilmemiz lazim cunku bu hem kendimiz hemde cocuklarimiz icin cok zararlidir.
#29.01.2009 16:39 0 0 0
  • Ağrılar genellikle bir hastalığın habercisidir.Ağrı kesici içmekle ağrıyı belki dindiririz ama,esas hastalığın ortaya çıkmasını da engellemiş oluruz ki bu durum zararlıdır,zira hastalık için için devam eder,hatta daha da ilerler.
#29.01.2009 19:35 0 0 0