Patlıcan Turşusu

Son güncelleme: 14.07.2008 20:16
  • MALZEMELER

    10 küçük patlıcan
    2 limonun suyu
    2 demet dereotu
    1 kg beyaz lahana
    4 çorba kaşığı pul kırmızıbiber
    1 baş sarmısak (dövülmüş)
    10 su bardağı su
    1/4 su bardağı sıvı yağ
    5 su bardağı sirke


    HAZIRLANIŞI

    Patlıcanların saplarını ayıklayıp ortadan hafifçe yarın ,lahanayı ince ince doğrayın.
    Büyük bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, harlı ateşe oturtun.
    Su kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, limon suyunu ekleyerek birkaç kez karıştırdıktan sonra, patlıcanları ilave ederek 3 dakika kadar haşlayın .Bir kepçeyle patlıcanları tencereden alıp, bir kenara bırakın. Tencereye 2-3 su bardağı daha su katıp, yeniden ateşe koyup kaynatın . Bu kez lahanaları da ilave edip 3 dakika kadar beraberce haşladıktan sonra tencereyi ateşten alın. Lahanaları da tencereden bir kepçe yardımıyla çıkarın ancak haşlanmış suyu dökmeyip muhafaza edin. Lahanarı ve patlıcanları soğumaya bırakın. Iyice soğuduklarında lahanaları bir kaseye koyup, kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber ve sarımsağı döverek karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı patlıcanların içine doldurup, her patlıcanı ince bir sicimle bağlayın. Doldurulmuş patlıcanları bir cam kavanoza yerleştirin.
    Büyük bir tencereye su ve sirke koyup, orta ateşe koyun. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakın.
    Karışım ılınınca kavanozda patlıcanların üstüne boca edip; dereotu saplarını serpiştiriniz.
    Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir ortamda bir ay kadar beklettikten sonra, turşunuzu servis yapın.


    PATLICAN TURŞUSU

    malzemeler

    5 kilo patlıcan
    250 adet sarımsak
    6 demet kereviz yaprağı
    1 kilo havuç
    2.5 kilo sirke
    3 demet maydanoz
    3 adet kırmızı arnavut biberi
    Yeteri kadar tuz.

    tarifi

    Temizlenmiş turşuluk küçük patlıcanlar bol suda yarı pişmiş haşlanarak süzgüye çıkarılır. Üzerine ağır bir taş bastırılır. Sabaha kadar patbcanın acı suyu çıkar. Sarmısak, ince kıyılmış kerevizin sapları ayrılır, yapraklan kıyılır, havuç, maydanoz, kırmızıbiber kıyılıp tuzlanır. Kavanoza yerleştirilir; üzerine tuz, sirke, kabuğu çıkmış, kesilmiş limon ve üzerine ağır bir taş konur. Birkaç gün sonra tuzuna bakılır, gereği kadar konur. On beş gün sonra yenir.
#10.01.2008 13:31 0 0 0
  • Cok severim sindy.
#12.05.2008 16:09 0 0 0
  • ellerine sağlık teşkkürler
#13.05.2008 14:10 0 0 0
  • Patlican turşusu güzel olur,emegine saglık.
#08.06.2008 23:12 0 0 0
  • Ellerine SAGLIK GUZEL OLMUSTUR INS.
#19.06.2008 17:41 0 0 0
  • ellerine saqlık
#14.07.2008 20:16 0 0 0