WordPress için SEO

Son güncelleme: 18.10.2008 10:01
  • WordPress SEO

    Birçok blog yazarı altyapı olarak WordPress'i tercih etmekte. Ancak WordPress'in sıradan halini kullanmak, arama motorlarından sitenize gelen ziyaretçileri pek yüksek seviyede tutmayacaktır. Dolayısıyla her ne kadar WordPress harika bir blog motoru olsa da bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor.
    Yazı Başlıkları: Arama motorları için ilk kriter aranılan sözcük(ler) ile yazı başlıklarınızın uyum göstermesidir. Burada yapmanız gereken hem anlam bütünlüğüne dikkat etmek, hem başlığınızın yazınızı karşılamasına özen göstermek, hem de sıkça aranılan sözcükler üzerinden başlıklar üretmek. Başlık uzunluğu konusunda ise bazı tartışmalar var. Kimileri uzun, kimileri de kısa başlıkarın daha etkili olduğunu savunuyor. Biraz daha ağır basan taraf ise kısa başlık yazımı.
    Yazı Başlıklarının Kodlanması: Birçok WordPress teması bu kodlamaya uygun ancak kullandığınız temayı kontrol etmenizi öneririm. Başlığınız;
    <h2><?php the_title(); ?></h2>
    şeklinde olmalıdır. Eğer yazınıza başlıktan link vermek istiyorsanız da kod;
    <h2><a href="<?php the_permalink() ?>" rel="bookmark" title="Bağlantı <?php the_title(); ?>"><?php the_title(); ?></a></h2>
    olacaktır. Bu sayede arama motoru örümcekleri yazılarınızı daha kolay indeksleyecektir. Bu kodlar tema klasörünüz içinde index, single, category v.b. dosyalarında bulunur.
    Yazı Başlıklarının Bağlantıları: Bu bölümde WordPress'in başlangıç özelliklerini değiştirmemiz gerekiyor. Konu ile ilgili "Arama Motorları ve Wordpress Yazı Başlıkları" isimli yazıyı okuyabilirsiniz.
    Header.php Dosyanıza Eklemeniz Gerekenler: Bu bölümü bir öneri olarak değerlendirebilirsiniz. Çünkü etkisinin muazzam boyutlarda olmadığı aşikar. WordPress için SEO başlığı altında inceliyoruz ancak hemen hemen bütün websitelerinde olan/olması gereken birkaç kod;

    <meta name="robots" content="index, follow" /> Arama motoru örümceklerinin blogunuzun bütün bölümlerini indeksleyebileceğini ifade eder. Bu kısım gerçekten önemlidir, kullanmanızda fayda var. Konu ile ilgili kısa bir bilgi için Robots META tag'ı inceleyebilirsiniz.
    <meta name="keywords" content="kelimeler" /> Burada "kelimeler" kısmına virgül ile ayrılmış, blogunuzla ilgili anahtar sözcükleri yazabilirsiniz. Adet olarak 20-25 öneririm.
    <meta name="description" content="Tanım" /> Tanım bölümüne blogunuzu anlatan birkaç cümle ekleyebilirsiniz. Google'da info:www.siteniz.com şeklinde bir arama yaparsanız tanım bölümüne yazdıklarınızı göreceksiniz. Ekleyebileceğiniz daha farklı meta taglar olabilir (site sahibi, yazım dili v.s.), ancak ben gerekli gördüklerimi belirtmekle yetiniyorum.
    Site Haritası Oluşturma: Harita oluşturma işlemini Google Sitemap Generator eklentisi ile halledebilirsiniz (Türkçe versiyonu beyn tarafından yapılmış). Ancak eklenti kullanmadan da blogunuzun haritasını çıkarıp arama motorlarına bildirmek mümkün. XML-Sitemaps, SiteMapsPal gibi sitelerden kolayca site haritanızı çıkarıp sunucunuza yükleyebilirsiniz. Bu yolu kullanacaklar için birkaç cümleyle anlatmaya çalışayım. İlgili sitelerden haritnazı blog adresinizle oluşturuyorsunuz. Yalnız bu oluşturma işlemi birkaç dakika sürebilir, sabırlı olun. Daha sonra oluşturduğunuz xml formatındaki dosyayı bilgisayarınıza indiriyor ve sunucunuza yüklüyorsunuz. Yükleyeceğiniz yer ise WordPress klasörünüz. Örnek olarak http://www.blogcublogu.com/sitemap.xml. Siz de yükleme işleminin ardından bu şekilde kontrol edin ve Google Webmaster Araçları'na site haritanızı tanıtın.


    Robots.txt: Yine arama motoru örümceklerinin blogunuzun hangi bölümlerinin indeksleyeceğini belirlemenize yardımcı olan bir sistem. Konu, robots.txt dosyası ne işe yarar? isimli yazıda anlatılmış, tekrar incelemeye gerek duymuyorum.
    Bu eklemeler WordPress blogunuzun ziyaretçi trafiğini büyük ölçüde etkileyecektir. Ancak kısa vadede harikalar yaratmayı beklemeyin. Çünkü sitenizin arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmasını veya çıkmamasını etkileyen birçok faktör olabilir. İyi birkaç siteden alınmış bağlantılar sizi yukarılara taşıyacakken, geçmişi birkaç aya sahip blogunuz popüler arama sözcükleri karşısında hiyerarşi içerisinde ezilebilir. kaliteli ve istikrarlı içerik üretmek her bakımdan faydanıza olacaktır.



    Alintidir.
#10.01.2008 15:20 0 0 0
  • Teşekkürler üstad...
#25.08.2008 15:08 0 0 0
  • teşekkürler kanka
#18.10.2008 10:01 0 0 0