Hat ve Oymacılık Sanatı Ahlat'ta Usta Eller Tarafından Yaşatılıyor

Son güncelleme: 13.01.2008 22:00
  • Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan ve İslam sanatının ruh halini yansıtan hat ve oymacılık sanatı Bitlis'in Ahlat ilçesinde de usta eller tarafından yaşatılıyor. Osman Gülsar, ceviz ve gürgen ağacını göz nuru dökerek itina ile nakış nakış işliyor.

    Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan ve İslam sanatının ruh halini yansıtan hat ve oymacılık sanatı Bitlis'in Ahlat ilçesinde de usta eller tarafından yaşatılıyor. Osman Gülsar, ceviz ve gürgen ağacını göz nuru dökerek itina ile nakış nakış işliyor.
    Dededen kalma mesleğe merak duyarak başladığını belirten Osman Gülsar, "Bizim ailede marangozluk mesleği ön planda olmuştur. Hat sanatını ve oymacılık sanatını dedelerimden görerek öğrendim. 6-7 yıldır bu işi yapıyorum. Arap harfleri ile yazılan hat sanatını çok sevdim. Osmanlı İslam sanatının günümüzde de kaybolmaması için bu sanatı devam ettiriyorum. Ceviz ve gürgen ağacına figürler, yazılar ve motifler işleyerek Osmanlı döneminin yaşantı halini insanlara aktarmaya çalışıyorum. Hat sanatında Kur'an harflerini işlerken kalbim huzur buluyor. Bu çalışma beni ayrı bir dünyaya götürüyor. İnsanların da bu eserlere baktığında çok etkilendiklerini hissediyorum." dedi.



    noimage

    noimage

    noimage
#13.01.2008 22:00 0 0 0