Kanada'da Bir Köy

Son güncelleme: 14.01.2008 21:58
  • KARS ŞEHRİ KANADA'DA BİR KÖYE NASIL İSMİNİ VERDİ: İŞTE İLGİNÇ HİKAYE!..
    Evet Kanada'da, bir köyün adının Kars olduğunu biliyor muydunuz? Dahası köyün ismini, bizim serhat şehrimiz Kars'tan aldığını!

    ORADAKİ KÖY: KARS

    Anadolu'dan binlerce kilometre uzakta bir köy: Kars

    Evet Kanada'da, bir köyün adının Kars olduğunu biliyor muydunuz? Dahası köyün ismini, bizim serhat şehrimiz Kars'tan aldığını!

    Başkent Ottawa'nın yakınlarındaki Kars'ın girişinde "Kars'a Hoşgeldiniz" tabelasını görünce bir hoş oldum, köye kanım ısınıverdi. Acaba , bu tabelanın arkasında, nasıl bir köy vardı!

    Kendisiyle telefonda konuştuğum tarihçi Coral Linsday, köyde bizi bekliyordu. Yüzelli yıllık taş evin kapısında bizi karşılayan Coral, o gün hastaydı. Bizimle arşivci bir arkadaşının ilgileneceğini söyledi. Köyün tarihiyle ilgili ayaküstü kısa bir sohbet yaptık. Yıllar önce Necip Torumtay köyü ziyaret etmiş. Carol Lindsay, Necip Paşa için, "Son derece yakışıklı bir askerdi, bembeyaz askeri elbiseleriyle hala gözümün önünde" diyor.

    Köy, Kanada'nın milli parklarından olan dünya harikası Rideau kanalı boyunca uzayıp gidiyor. Görülmeye değer tabii güzelliklerin bağrına serpilmiş sımsıcak, sakin, düzenli bir Kanada köyü. Bakımlı bir yolla ikiye bölünmüş. Ara sokaklar bile asfaltlı... Yol boyu bir kaç köylü ile karşılaşıyoruz. Selamlaşan, yol veren, güleryüzlü, nazik insanlarKöyün tek bakkalının önünde durup, elimdeki adresi soruyorum, biraz laflıyoruz.


    Kanada köylerini, bizim sokakları tezek kokulu, yolları tozlu Anadolu köyleriyle karıştırmayalım. Lüks evler, hoş okul bir binası ve Boğaziçi edalı çoşkun nehriyle bir tatil kasabası görünümünde Kars. Tertemiz.

    1855 Kırım Savaşı'nda İngiliz ordusu, Ruslara karşı Osmanlı'nın yanında yer alır. Kars'ta Ruslara karşı müşterek bir zafer elde edilir. Ingiliz ordusunun subayı, bir Kanadalı'dır. Savaş sonrasında, vatan toprağımızın ismiyle, eskiden bir posta istasyonu olan bu mekanı onurlandırır. Kars halkının onca mahrumiyete rağmen, şehirlerini kahramanca savunmaları , Kanadalı subayı etkilemiştir.


    Köylüler genellikle, Türkiye'deki Kars'ı biliyor. Türkler biliniyor. Kanada'daki Türkiye Büyükelçiliği yetkililerinin, askeri ataşelerimizin de ziyaretlerde bulunduğu bir mekan burası.


    Temmuz ayında köyde Uluslararası Ev Köpekleri Festivali de oluyor. Sevimli, tuhaf evcil köpeklerinizi allayıp pullayıp podyuma çıkarıyorsunuz. Kanada içinden ve yurt dışından çok sayıda turist çekmeyi de başarıyorlar.


    Köy halkının bir kısmı Ottawa'da çalışıyor, şehre günübirlik gidip geliyor, yaklaşık yarım saatlik bir yol. Diğer bir kısmı da çiftçilikle geçiniyor.

    Uçsuz bucaksız mısır tarlaları...

    Küçük bir de müze var, köyün tarihi ile ilgili çalışmaların, panoların ve fotoğrafların sergilendiği. Yaz kış gezilip görülmeye değer bir mekan. Nehir kenarı güzel piknik alanları, çocukların hoşça vakit geçirebileceği yerler var.

    Arif Nihat Asya'nın

    "Verilmeyecek şeyler vardır, şeref gibi şan gibi

    Kars gibi, Ardahan gibi..." mısralarını hatırlıyorum ayrılırken.
#14.01.2008 21:58 0 0 0