Kan Dolaşımı Bozuklukları

Son güncelleme: 16.01.2008 10:46
  • dolaşım bozukluğu - dolaşım bozukluğu sebepleri - kan dolaşımı - ka dolaşımı bozukluğu belirtileri


    Kan Dolaşımı Nedir
    Kan dolaşımının durduğu anda, oksijenin akciğerden hücreye taşınması da sona erer. Bu durma da çok kısa bir anda gerçekleşir. Kan dolaşımı bozukluğu, şu hallerde meydana gelebilir:

    — Kan ve alyuvar kaybı (kanama, ciddi kansızlık)
    — Kan damarlarının uyumsuzluğu ya da tıkanması halinde (şok hali)
    — Kanın pompalanma gücünün durması ya da yetersizliği (kalp durması).
    Eğer basit önleme, kurtarma, yardım ve tıbbi reanimasyon yöntemleri çok kısa süre*de uygulanmazsa, kan dolaşımı bozuklukları birkaç dakikada ölümü getirebilir.
    llerki sayfalarda kan dolaşımı bozukluklarının belirtilerini öğrenecek ve doktor yar*dımı gelene dek, yapılması gerekenleri anlayacaksınız.

    Kalp ve Kan dolaşımı nasıl olur

    Kan dolaşımı, solunumun ikinci aşama*sıdır. Soluma hareketleriyle oksijen, akciğer*lere kadar taşınmıştır.

    Akciğer petekleri düzeyinde zarı geçen ok*sijen, kana ve alyuvarlara karışır. Buna kar*şılık, karbonik gaz ters yönü izleyerek, solu*numla dışarı atılır.

    Demek ki kan, akciğerlerdeki petekleri kuşatan çok ince kılcal damarlarda temizlen*mektedir.

    Küçük kan dolaşımı

    Kalbin sağında iki büyük akciğer kan da-marıyla gelen mavi renkli kan, oksijensizdir. Aynı kan bu kez kalbin sol bölümüne döne*cektir. Böylece yeniden kırmızı rengine kavu*şacak, yani oksijen yüklenecektir.
    İşte kanın kalp içinde, akciğerlerde, son*ra yeniden kalpte dolaşmasına, "küçük kan dolaşımı" denir.

    Büyük kan dolaşımı

    Oksijen yüklü kanın şimdi de nasıl dolaş*tığını izleyelim. Kırmızı, yani temiz kan, kal*bin sol bölümüne geldikten sonra, büyük bir basınçla büyük atardamara pompalanır. Da*ha sonra da bedendeki bütün damarlara. Gi*derek incelen bu kan damarları, sonunda kıl*cal damarlarla biter.
    Oksijen bu sayede hücrelere kadar ulaşır. Bu aşamada kan yeniden oksijenini yitirip, kırmızıdan maviye dönüşür. Hücrelerin sal*dığı karbonik gazı yüklenir.
    Toplardamarlar da aynı şekilde küçükten büyüğe doğru gider. Sonra kalbin sağına va*rır. Kalbin bu bölümü de kirli kanı akciğer*lere temizlenmek üzere yeniden pompalaya*cak ve yeni bir işlem başlayacaktır. İşte ka*nın kalbin sol kesiminden kılcal damarlara, sonra toplardamarlara ve yeniden kalbin sağ kesimine pompalanmasına, büyük kan dola*şımı denir.

    Tansiyon ve nabız

    Kanın damarlarda dolaşımı, kalp kasının sağladığı kasılmalarla sağlanır (dakikada 80 defa). Bileğinizdeki nabzınızı ölçerek, bu ba*sıncı hissedebilirsiniz. Basınç düşerse, nabız atışlan güç işitilir. Nabzın ölçüleceğini bilme*niz gerekir.

    Damarlardaki kan basıncı ya da kısa de*yimiyle tansiyon, ancak doktor tarafından öl*çülür ve yalnız o rakamları değerlendirebilir. Atar ve toplardamarlar, sürekli gerilim altın*daki kaslarla kuşatılmıştır. Buna damar gü*cü denir. Tansiyon yüksekliği, işte bu gücün abartılması halidir. Bu abartma, kan dolaşı*mında bozukluklara sebep olabilir. Şok ha*li, budur. Bu durumda kanın hacmi, damar*ların alabilme imkânına uyum sağlayamaz.

    Alyuvarlar

    Kan dolaşımının amacı, oksijeni hücrelere kadar taşımaktır. Kanın oksijen taşıma gü*cünü artırmak için, alyuvarlar özellikle görev*lidir. İçerdikleri "hemoglobin" sayesinde, bu hücrelere bir "oksijen otobüsü" gözüyle bakılabilir.

    Kandaki alyuvarların sayısı, doktor için önemli bir veridir. Bu sayı çok düşükse, kan*sızlık söz konusudur. Oksijenin taşınmasın*da da bir sorun olduğu ortaya çıkar. Kanamalarda kan kaydı, dolayısıyla hemoglobin kaybı olduğundan, aynı durum söz konusu*dur.

    Bazıları kalıtsal olan hastalıklarda ve ze*hirlenmelerde (karbon oksidi), alyuvarların hemoglobinleri, oksijen alma yeteneklerini yi*tirir.

    Kan dolaşımı bozukluğu belirlileri, Kan dolaşımı Hastalıkları

    Vücutta Kan dolaşımı bozukluklarının ilk belirti*leri, öncelikle kanın kanla iyi beslenememesiyle ortaya çıkar. Bunlar, baş dönmeleri,sı*kıntı, görme ve unutkanlık sorunlarıdır. Sı*kıntılar, özellikle hastanın ayakta olduğu za*manlarda daha belirginleşir. Çünkü kan, ken*di ağırlığı ile yer çekimi yüzünden beyinden uzaklaşır. Bu nedenle hastayı hemen sırt üs*tü yere yatırmak, beyninin yeniden kanla bes*lenmesini sağlamak gerekir.
#16.01.2008 10:46 0 0 0