DİYETTE DOĞRULAR VE YANLIŞLAR

Son güncelleme: 18.01.2008 13:17
  • Vitaminler bilinenin aksine kilo yapmaz sadece sindirim, dolaşım gibi vücut çalışma fonksiyonlarını düzenler, vücut direncini artırır.

    Bitki çaylarının, bilinenin aksine zayıflatıcı bir etkisi yoktur, sadece bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler, idrar söktürür.

    "Diyette havuç yenmez, kilo yapar" doğru değildir. Havuç, diğer yeşil yapraklı sebzelere kıyasla daha fazla kalori içerir ancak patates, pancar gibi yumru sebzelerden de bir farkı yoktur.

    Bir dilim kepekli ekmek ile bir dilim beyaz ekmeğin kalorisi aynıdır.

    Ilık limonlu su bilinenin aksine zayıflatmaz veya yağları eritmez sadece tok tutar.

    Ekmek kızartılınca kalorisi değil, besin değeri azalır.

    Sabahları aç karnına içilen ılık su zayıflatmaz, sadece vücudunuzu güne hazırlar.

    Maydanoz suyu, kiraz sapı suyu gibi haşlanış suların içilmesinin zayıflamaya bir etkisi yoktur.

    Günde içilmesi gereken su 2,5-3 litre değil, toplam tüketilen sıvı miktarıdır.

    Her diyabetik ürün diyet ürün değildir, bu ürünlerin kalorileri yüksek olup diyabet hastalar için özel hazırlanmış ürünlerdir. Lütfen satın almadan önce ürünün kalori değerini kontrol ediniz.

    " Haşlanmış makarna kilo aldırmaz" bilgisi doğru değildir, 2 yemek kaşığı makarnada da pilavda da aynı kalori bulunmaktadır. İkisi de bir ince dilim ekmeğe eşittir.

    Karbonhidrat veya proteini ayırma ile yapılan diyetin bir aslı yoktur. Çünkü hemen hemen bütün yiyecekler hem karbonhidrat hem de protein içermektedir, sebzeler bile.

    Bilinenin aksine yemeklerle beraber içilen su şişmanlatmaz, aksine daha erken doymanızı sağlar.

    "Meyve, yemeklerden yarım saat sonra yenmeli" tavsiyesi doğru değildir, meyveyi istediğiniz zaman yiyebilirsiniz.

    Çayı şekersiz içtiğinizde diğer yiyeceklerin kalorisini azaltmaz, sadece şekerden alacağınız kaloriyi kısmış olursunuz.

    Bilinenin aksine, hiçbir yiyeceğin vücutta yağı eritme ya da zayıflatma gibi bir etkisi yoktur. Kilo vermenin tek yolu harcadığınız enerjiden daha az enerji almanızdır.

    Tavsiyelerimiz:

    Patates gibi püresi yapılan yiyecekleri tercih ederken, püre şeklinde değil de bütün olanı tercih edin, çünkü püre haline gelmiş yiyecekler sizi daha kısa süre tok tutar ve daha çok yemenize neden olabilir.

    Elma, armut gibi kabukları ile beraber yenilen meyveleri kabukları ile beraber tüketin, çünkü hem daha fazla posa almış olursunuz, hem de diyette sıklıkla yaşanan kabızlık şikayetini yaşamazsınız.

    Portakalı soyduktan sonra beyaz liflerini çok fazla ayıklamayın, bu lifler iyi bir posa ve pektin kaynağı olup hem sizi daha uzun süre tok tutar, hem de cildinize iyi gelir.

    Yaz aylarının gözde meyvesi olan karpuz, kavun, çilek, kiraz gibi meyveleri tüketirken kendinizi kısıtlamayın, acıktığınızda atıştırma olarak bu meyveleri yiyebilirsiniz.

    Özellikle diyetinizin bir öğününde sadece zeytinyağlı sebze yemeği tüketecekseniz, yanında bir iki adet kepekli Form ürünleri ile beraber tükettiğiniz takdirde daha uzun süre tok kalırsınız.

    Asla spor yaparken harcadığınız kadar kalori ile yiyecek kalorilerini eşleştirmeyin. Örneğini spor ile 300 kcal harcadığınızda 300 kcal bir yiyeceği yeme hakkınızın olduğu yanlış bir bilgidir. Çünkü harcanan kalori ile yiyecekler ile alınan kalori ve bu kalorinin vücutta kullanımı farklıdır.

    Spor yaparken, egzersiz sürenizi yaşınıza, kilonuza ve nabız hızınıza göre uzman eşliğinde ayarlayın. Uzun süre yapılan egzersizlerin yağ yakımın da hiçbir etkisi olmadığını unutmayın.

    Yaza girerken formda kalmanın da en ideal yolu, açlık hissinizi bastırmak için, kalorisi düşük ürünler tüketmenizdir.

    Günde en az yarım saat kadar tempolu yürüyüş yapmayı ihmal etmeyiniz.

    İdeal kilonuzun altına inmeye çalışmayınız.

    Selülit oluşumunu engellemek veya azalmak için bol bol sıvı gıda tüketin. Kahve gibi kafein içeren içecekleri ve tuz tüketiminizi mümkün olduğu kadar az tüketin.

    Kepekli ürünleri tüketirken bol su için, böylelikle daha uzun süre tok kalırsınız.
#18.01.2008 10:35 0 0 0
  • paylaşım için teşekkür su-perisi nekadarda yanlış bilgilerim varmıştı
#18.01.2008 10:47 0 0 0
  • Bir dilim kepekli ekmek ile bir dilim beyaz ekmeğin kalorisi aynıdır.

    en cok buna sasirdim, cogunu bende bilmiyordum emegine saglik SU-PERISI
#18.01.2008 13:16 0 0 0
  • allahtan hiçkilo problemim yok
#18.01.2008 13:17 0 0 0