Kanama - Acil Durumlarda İlkyardım -

Son güncelleme: 21.01.2008 00:07
  • Kanamalar için en uygun ilk yardım metodu nedir?

    Bu kanamanın türüne bağlıdır. Bağırsak sisteminde bir ülserden veya bir tümörden ya da fazla kan tükürmeden meydana gelebilecek iç kanama hallerinde, hasta yatırılmalı ve derhal hastaneye kaldırılmalıdır.

    Bağırsak sisteminden veya akciğerlerden gelen kanamaları durdurabilmek için hastaya verilebilecek ilaçlar var mıdır?

    Bu bir ilk yardım metodu değildir. Bu gibi hastaların ihtisas sahibi doktor tedavisine ihtiyaçları vardır ve bu doktor müdahalesi temin edilmeden herhangi bir yola başvurmak doğru bir hareket olmaz.

    Dış kanamalar için en iyi tedavi metodu nedir?


    a. Yara üzerine doğrudan baskı yapın. Bu yaralı alan üzerine bir gazlı bez veya temiz bir mendil yerleştirerek ve bunun üzerine avuç içi veya parmaklarla baskı yaparak sağlanabilinir.
    b. Eğer kanama kolda veya bacakta ciddi bir yaralanma nedeniyle meydana gelmişse sıkı bir bandajın yerleştirilmesi gerekebilir. Bu sıkı bandaj, yaranın hemen vücuda yakın üst sınırına yerleştirilecektir. Kan akımının dönmesini sağlamak için bu sıkı bandajların her yirmi dakikada bir gevşetilmesi gerekli olduğu hatırlanmalıdır.

    Bir sıkı bandaj yaranın ne kadar yakınında yerleştirilmelidir?

    Mümkün olduğu kadar yakınında ve ancak kanı durduracak kadar sıkılmalıdır. Bir sıkı bandaj yeterli ölçüde sıkılmadı mı kanamayı artırabilir. Eğer fazla sıkı bağlanırsa gereksiz yere dokuların zedelenmesine yol açar.

    Sıkı bandaj birkaç dakika için gevşetildiği zaman kanama yeniden başlar mı?
    Hayır. Çok kez sıkı bandaj yirmi dakika yerinde kaldıktan sonra kanamanın tamamen durduğu görülmektedir. Bu durumlarda sıkı bandaj çıkarılabilinir.

    Boyun bölgesinde sıkı bir bandaj kullanılmalı mıdır?

    Hayır. Boyun bölgesinde meydana gelen bir kanamada takip edilecek en iyi yol kanamakta olan damarı parmaklarla sıkıştırmaktır.

    Kişilerin dış yaralardan meydana gelen kanamalardan öldükleri görülmüş müdür?

    Hayır. Kafatası derisinden, yüzden veya kol ve bacaklardan gelen kanamalar genellikle olduklarından daha ciddi görünmektedirler. Kafatası derisinden, kol veya bacaklardan gelen kanamalarda bir kişinin öldüğü ancak pek nadiren görülmektedir. Bu kanamalar genellikle birkaç dakika içerisinde kendiliklerinden dururlar.

    Kanama olan kişiler hangi pozisyonda taşınmalıdırlar?

    Genellikle sırt üstü düz vaziyette, veya bacakları yükseltilerek. Bu şekilde başa kan akımı temin edilerek şoka engel olunur.

    Ciddi bir kanama olan kimselere alkollü içki veya kahve verilmeli midir?

    Kanama olanlara hiçbir uyarıcı şeyin verilmemesi daha iyi olur. Bütün gayretler hastayı bir an önce hastaneye nakletmekte toplanmalıdır

#20.01.2008 16:06 0 0 0
  • Hepimizin ögrenmemiz gereken konular.emegine saglık.
#21.01.2008 00:07 0 0 0