Akrep Sokması, Isırması

Son güncelleme: 21.01.2008 11:28
  • Akrep Sokmaları, Yurdumuzun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zehirli akrepler bulunmaktadır. Genellikle elbiselerin ve ev eşyalarının içinde bulunur. Zehirlerinin içinde toksalbümin ve düşük oranda da bazı enzimler bulunur.

    Akrep Isırması

    Türkiye'nin hemen her yöresinde çok rast*lanan bir türdür. Zehiri, kuyruğunun ucun*da bulunur. Kuyruğun uzantısı olan iğneyle, sokar ve vücuda akıtır. Ağrısı büyüktür ve be*raberinde bazı araz da görülebilir (ürperme, ateş yükselmesi, şok hali, kas kasılması, hat*ta boğulma).
    Akdeniz akrepleri yine de en tehlikelileri sayılmaz: Afrika'da insanın ölümüne dahi se*bep olan türler çoktur.

    Tedavi ve Yapılması Gerekenler

    Önemli olan önce acısını geçirmek ve ya*rayı dezenfekte etmektir. Komplikasyon durumları, özellikle de şok hâli ortaya çıkarsa, doktora haber verin. Tehlikeli türlerinin sokmalarında kazaze*deye akrep serumu en kısa zamanda ya*pılmalıdır. Fakat yılan serumunda oldu*ğu gibi, bunda da iğnenin bir doktor ta*rafından yapılmasında yarar vardır.

    Belirti ve Bulgular

    Sokma yerinde lokal olarak şişme, şiddetli ağrı, göz yaşarması, aksınk, tükrük salgısının artması ve diyare bulunur. Nörotoksik belirtilerden hipertansiyon, solunum yetmezliği, konvülsiyon gibi bulgular da gelişir.

    Tedavi ve Bakım

    lsırılan yerin üzerine turnike uygulanır, insiıyon yapılarak zehir emilir. Lokal olarak permanganat veya amonyak sürülür. Akrep serumu (serum antiscorpionique) lokal olarak kas içine yapılır. Hidrokortizon hemisüksinat 250 mg veya madili IV verilir. Bulantılara karşı atropin 1 mg SC yapılır.
#21.01.2008 10:32 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler su-perisi
#21.01.2008 11:28 0 0 0