Okula giden çocuklar için kahvaltının ne denli önemli olduğu konusunda çok fazla araştırma yapılıyor. Kahvaltı etmeden okula gitmek, başarıyı kesinlikle düşürüyor. Özellikle tahıl gevrekleriyle yapılan kahvaltılar, çocukların sınavlarda az hata yapmasını ve soruları daha çabuk cevaplandırmasını sağlıyor.

Ülkelerin kahvaltı alışkanlıkları elbette birbirinden farklı. Türkiye'de kırsal kesimde genellikle çorba ve yöresel yemekler tercih ediliyor. Kentlerde ise ekmek, peynir, zeytin, çay kahvaltının gözdeleri arasında. Gelir yükseldikçe reçel, bal, tahıl gevrekleri gibi besinler de bu listeye ekleniyor. Türkiye'de okul çocukları arasında en sık atlanan öğünün kahvaltı olduğu belirlenmiş. 16-19 yaş grubundaki gençlerle, Ankara'da yapılan bir çalışmada yüzde 70'inin kahvaltı yapmadan okula geldikleri belirlenmiş. Gençler, iştahsızlık ve vakitsizliği kahvaltı etmeme sebebi olarak göstermişler.

Yaz okullarında yapılan çalışmalarda ise çocukların yüzde 30'unun kahvaltı alışkanlığının hiç olmadığı belirlenmiş. Genellikle simit, bisküvi, gözleme, sandviç, içecek olarak da kolalı içeceklerin tercih edildiği farkedilmiş. Dengesiz, düzensiz beslenme alışkanlıkları çocuklarda ve gençlerde şişmanlık, kalp, damar hastalıklarına sebep olabiliyor veya zemin hazırlayabiliyor.

Aç ve yorgunlar

Eğer sağlıklı yaşamak istiyorsanız, günlük enerji ve besin ihtiyacınızın dörtte birini kahvaltıda almak zorundasınız, başka yolu yok. Hele siz bir çocuksanız kahvaltıyı kesinlikle atlamamalısınız, sabah kalktığınızda tembellik yapmamalısınız. Çünkü vitamin ve mineral ihtiyacınızın önemli bir bölümünü kahvaltıda alıyorsunuz. Beynin temel ihtiyaçlarından glikoz da kahvaltı yoluyla elde ediliyor. Amerika'da bu konuda bazı araştırmalar yapılmış. 10-13 yaş arası 250 çocuğun katıldığı çalışma sonucunda, grubun yüzde 29'unun sabah derslerinde kendini aç ve yorgun hissettiği, yüzde 23'ünün ise hiç çalışmak istemediği ortaya çıktı. 15-16 yaşlarındaki kızların yarısının düzenli kahvaltı yapmadığı da belirlenmiş.

Harvard ve Massachusetts üniversitelerinde açlığın olumsuz etkileri üzerine yapılan çalışmalar, hırsızlık, kurallara uymama, öğretmen ve aileyle geçimsizlik gibi davranış bozukluklarının yemek yememeyle bağlantılı olduğunu gösterdi. Bunun üzerine Ulusal Okul Kahvaltı Programı düzenlendi. Düzenli kahvaltı etmeye başlayan çocukların daha dikkatli ders dinlediği, matematikte daha yüksek notlar aldığı ve daha az psikolojik problemler ve davranış bozukluklar gösterdikleri saptanmış. Tahıl gevrekleri üzerine yapılan çalışmaları yürüten Kellogg's ise özellikle tahıl gevreğiyle kahvaltı eden çocukların diğerlerine göre daha fazla lif, B1, B2, B6, B12 vitamini, niyasin, folik asit ve demir aldığını saptamış

Tahıl gevrekleri

Yağ oranı az, karbonhidrat ve vitamin oranı yüksek tahıl gevrekleri okul çağındaki çocuklarda öğrenme, kavrama ve hatırlama yeteneğini geliştiriyor. Eğer kahvaltı atlanırsa, çocuğun öğrenebilme yeteneği azalıyor. Çünkü kandaki şeker ve insülin düzeyleri düşüyor. Kopenhag'daki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde 10 yaşındaki 200 çocukla yapılan araştırmanın sonucunda, tahıl gevrekleri gibi besin değeri bakımından zengin yiyeceklerle kahvaltı eden çocuklar sınavlarda daha az hata yapıyor ve soruları daha çabuk cevaplandırıyor. Tahıl, içerdiği lif nedeniyle çocuklarda sindirimi düzenliyor, kabızlığı önlüyor ve metabolizmanın çalışma sistemini olumlu etkiliyor. Çocukluk döneminde alınan bol lif, ileride oluşabilecek kronik hastalıkları engelleyebiliyor. Hazır kahvaltı gevrekleri ise bol lif içeren en pratik kahvaltı şekli.

Çocuğun ne kadar life ihtiyacı olduğunu ise yaşına göre hesaplaplayabilirsiniz. Günde 5 veya 10 gram lif miktarı çocuğun yaşına eklenmeli. Örneğin, on yaşındaki bir çocuk, günde, 10 artı 5 veya 10 yani 15 ile 20 gram arasında lif tüketmeli. Tahıl gevreklerini özellikle süt ve yoğurtla yemek de çocuklar için yararlı. Ayrıca meyve ve bal da katılabilir. Böylece bu besinleri tek başına tüketmekten hoşlanmayan çocuklar tahıl gevrekleriyle gerekli kalsiyum ve diğer değerleri alabilirler. Tahıl kahvaltılıkları, mısır, buğday ve pirinç tanelerinden hazırlanıyor. Ayrıca yapılan araştırmalarda çocukların yüzde 70'inin kahvaltı gevreklerini tercih ettikleri ortaya çıkmış.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1550
favori
like
share
kuber Tarih: 30.01.2008 12:31
emeklerinize sağlık çok değerli paylaşımlarınız için
SU-PERISI Tarih: 30.01.2008 12:25
saglıklı ve dogru beslenme için sabah kahvaltı yapmak gerekli.
CENGAVER32 Tarih: 30.01.2008 11:16
bilgiler için teşekkürler saolasın
CA-CHALLENGE Tarih: 30.01.2008 10:19




Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlar. Doğru beslenmeyi uygulayabilmek için önce alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekiyor. Bu alışkanlıklar ya doğumdan itibaren başlayarak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde anne, anneanne veya babaannenin birey üzerindeki etkisinden ya da okul hayatı, iş hayatı, reklam sektörünün çok gelişmesinden dolayı görsel etkilerden kaynaklanmış sadece karın doyurma amacı ile yapılan yanlış beslenme alışkanlıklarından mı?

Doğru beslenme alışkanlıkları edinmek için hangi faktörlerin bizleri yanlış beslenmeye ittiğini düşünmeliyiz. Bunlar;

• Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlamaktır. Ne kadar az zamanınız olursa olsun ister meyve ile veya 1 dilim ekmek 1 parça peynirle kahvaltı yapmalısınız. Uyandıktan 1 saat sonraya kadar kahvaltı etmeniz metabolizmanızın iyi çalışması için gereklidir.
• Sabah kahvaltıda yiyeceğiniz gıda maddelerinin protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına dikkat edilmelidir. Sabah karbonhidratlar (ekmek, yulaf), muhakkak alınmalıdır.
• Kahvaltılarımızda sebze ve meyveye yer verilmeli böylece beynin enerji ihtiyacı olan glikoz daha rahatlıkla salgılanabilsin.
• Öğünlerimizde kimyasal maddelerden özellikle uzak durmalısınız.
• Günlük vitamin ihtiyaçlarınızı eğer besin maddelerinizden alamıyorsanız vitaminleri sabahları kahvaltıdan almayı denemelisiniz.
• Kahvaltılarınızdaki karbonhidrat öğle ve akşam yemeğindeki karbonhidratlar daha fazla olabilir.
• Sabahtan akşam yemeğine doğru karbonhidratlarda azalma olması gerekirken sebzede ise durum daha farklı olarak sabahtan akşama doğru artan bir biçimde alınmalıdır.
• Protein alımı insan vücudu için çok önem taşır. Protein hayvansal ürünlerden alınacağı gibi bitkisel proteinlerden de alınabilir.
• Bitkisel proteinin (mercimek, kuru fasulye vs.) içinde belirli oranda karbonhidrat bulunmaktadır.
• Karbonhidratsız (ekmek, patates, pilav vs.) beslenme şekilleri insanları güçsüz ve mutsuz yapmaktadır. Bunun için günlük karbonhidrat alımları dengeli bir biçimde olmalıdır.
• Vücudun sıvı ihtiyacı su ile karşılanmalıdır.
• Günlük sıvı alımı sabahtan başlayıp akşam yatıncaya kadar düzenli bir şekilde 2 ile 3 litre arasında olmalıdır.
• Günlük gıda maddeleri 20 ile 30 arasında yağlardan oluşması gerekmektedir. Bunların % 10 u hayvansal, % 10 u tekli doymamış yağlardan, % 10 u ise çoklu doymamış yağlardan alınması gereklidir. • Yağsız bir beslenme yöntemi hormonal sistemi bozmakta, bunun sonucunda da karbonhidrata olan istek giderek artmaktadır.

Dengeli ve doğru beslenme insanların beyinlerinde oluşmuş yanlış yemek yeme alışkanlıklarından kurtulması ile başlamalıdır. Gıda maddelerinin alımında amaç tokluk hissi olmamalıdır. Tokluk hissi gıda maddelerinin vücuda alınışından 20 dakika sonra beyne ulaşır. Bu zaman içinde alacağınız gıda maddeleri metabolizmanız için fazla olabileceğinden dolayı yanlış beslenme, dolayısıyla sağlıksız bir vücut meydana gelir. Alınacak gıda maddeleri ağır ağır ve çok çiğnenerek yenilmelidir. Sofradan her zaman tokluk hissi duyulmadan kalkılmalıdır. 3 ana ve 2 ara öğün atlanmamalıdır. Doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmanız gerekmektedir, doğru ve düzenli beslenmenin yanında bedensel egzersizlere de önem verilmelidir. Her insanın vücut özellikleri farklılık gösterdiği için her insanın beslenme düzeni de farklı olacağından bireysel beslenme programları düzenlenmeli ve bir denge içinde hayat boyu devam edilmelidir. Hayatınızı kısa süreli diyetler ile yaşayacağınıza uzun vadeli doğru ve dengeli programlar seçmeyi denemelisiniz.