Mahmuzlu incir kuşu (Anthus novaeseelandiae), Avustralya, Yeni Zelanda ve Yeni Gine'de açık ülkenin oldukça küçük ötücü kuşlara ait bir kuşudur. Kuyruksallayangiller (Motacillidae) familyasından İncir kuşu Anthus cinsine ait orta büyüklükte bir incir kuşu türüdür.

Önceleri bu tür, mahmuzlu incir kuşu, Anthus cinnamomeus, Anthus hoeschi, Anthus rufulus türlerinin ortak tek bir türü olarak düşünülürdü ve bu türe mahmuzlu incir kuşu (Anthus novaeseelandiae) adı verilmişti. Bazı yazarlar ise bu türü ikiye ayırır; Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan Avustralya incir kuşu (Anthus australis) ile Yeni Zelanda'da yaşayan Yeni Zelanda incir kuşu (Anthus novaeseelandiae).

Özellikler [değiştir]Bu zarif kuşlar, 16-19 cm uzunluğunda ve yaklaşık 40 gram ağırlığındadırlar. Kuş tüyü, yukarda koyu çizgilerle soluk kahverengidir. Alt parçalar, göğüste çizgilerle soluktur. Uzun kuyruğun, beyaz dış-tüyleri vardır ve çoğunlukla kuyruk yukarı aşağı sallanır. Gaga, ince ve kahverengimsi olurken bacaklar uzun ve pembemsi-kahverengidir.


Ekoloji [değiştir]Çiftlik, yol kenarları, kuru nehir yatakları, kumullar ve açık ormanlık bölge, otlak gibi açık habitatların kuşudur. Kanatlı böcekler, örümcekler ve böcek larvaları gibi küçük omurgasız hayvanları yerde ararlar. Hem de, otlardan tohumları yerler.

Üreme mevsimleri Ağustos'ta başlar. Fincan-şekilli yuva, bitki yaşamının veya bir taşın korunağına yerleştirilir. Yuva ottan yapılır ve dişi tarafından inşa edilir. 2-5 yumurta bırakılır (en çok 3 veya 4). Yumurtalar kahverengi büyük lekeli, sarımsı kahverengi-beyazdır ve 14-15 kuluçkaya yatırılır. Yavru kuşlar, her iki ebeveyn tarafından beslenir, ve 14-16 gün geçtikten sonra uçabilirler.


Alt türler Birkaç alt tür tanınır, bunlar:

Avustralya incir kuşu grubu:
A. n. australis, A. n. bilbali & A. n. rogersi - Avustralya ana karası
A. n. bistriatus - Tazmanya
A. n. exiguus - Yeni Gine
Yeni Zelanda incir kuşu grubu:
A. n. novaeseelandiae - Kuzey Adası, Güney Adası, Stewart Adası (Kuzey Adasında kuşlar bazen, ayrı bir alt tür A.n. reischeki olarak düşünülür.)
A. n. aucklandicus - Auckland Adaları & Campbell Adaları
A. n. chathamensis - Chatham Adaları
A. n. steindachneri - Antipodes Adaları

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 578
favori
like
share