[COLOR="cyan"]işte size bir kaç mantık sorusu..

3 adam bir otele gider, her biri 10 lira vererek toplam 30 lira ödeyerek oda tutarlar ve eşyalarını alıp odalarına çıkarlar. Fakat otel müdürü bugünün çarşamba olduğunu hatırlar ve özel bir fiat uygular. Bellboy u çağırır fazladan kestiği 5 lirayı 3 adama vermelerini ister.Bellboy adamların odasına çıkar ve 5 lirayı geri verir, bunun üzerine adamlar 2 lirayı bahşiş olarak bellboya verir geri kalan 3 lirayı paylaşırlar.
Bu durumda adamların otel için ödedikleri miktar 9 liradır (daha evvel 10 lira vermişlerdi, sonra da 1 lira geri paylaştılar). Sonuçta toplam ödedikleri miktar 3x9 = 27 lira dır, 2 lira da bellboy a bahşiş vermişlerdi ve sonuçta harcadıkları toplam miktar= 27 + 2= 29 lira dır. Fakat otele girerken verdikleri para 30lira idi o halde 1 lira nereye gitti?

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 10724
favori
like
share
Owner46 Tarih: 10.07.2012 15:42
1. sorunun cevabını kendi fikrimle şöyle açıklamak istiyorum
3 adam otele yerleşirken 30 lira öder
patron özel gün nedeniyle 5 lirayı geri gönderir
bu arada oteldeki admaalrda 0 lira para var farz edelim
belboy parayı 5 lirayı geri götürdügünde 2 lira bahşiş alır
bu durumda otele giren net para 25 liradır
belboya geçen para 2 liradır
adamalrda kalan para 3 liradır toplam 30 lira para vardır.


yani daha kısası şöyle

30 lira net ödeme
30-5=25 lira
özel gün nedeniyle 5 lira geri ödeniyor müşterilere
5-2=3 lira
bahşiş veriliyor belboya
admaalrda kalan para 3 lira her birine düşen para 1 lira şimdi topalam işlemini yapalım
25+3+2=30 lira sorun varmı
DeePScaR Tarih: 16.06.2012 13:04
[QUOTE=cahid;2774562]Birinci sorunun cevabını bir okuyuştta buldum. Zor soru değil sanırım ilgilenen olmamışş..
2 Soruda ise
12 topu 6-6 ayırarak eşit kollu terazide tartıyor ve ağır gelen 6 topu da 3-3 ayırarak tartıyoruz. 2 kez tartma işlemi sonunda elimizde 3 top var ve bunlardan 1 i daha ağır.
Bu 3 toptan da 2 tane rastgele seçiyor ve tartıyoruz.
eğer iki topun da ağırlıklar eşit ise tartmadığımız top ağır olandır.
eğer ikisinden biri ağır ise zaten sonucu bulmuşuz demektir.
Daha zor ve karmaşık sorular var ise kaa yormak isterim.

Arkadaşım soruda demiş ki ağırlığı farklı olan topun daha mı ağır yoksa dahamı hafif olduğunu bilmiyoruz. Sen ağır olduğunu var sayarak çözmüşsün ya hafif tarafta idiyse?
kocaris Tarih: 30.11.2008 21:07
teşekkür ederim zaten bunun cevabını bende biliodum bu soruların yöntemleri hep aynı oluor mesela bir odada 3 lamba hangisi sağlam gibi sörolar var ona benzemiş kafa yorduğun için tşekkür ederim yindede
hasan hüseyin Tarih: 10.07.2008 04:36
Öncelikle sormus oldugun bu mantik sorulari icin Gece yarisi basina gecmeme ragmen,ve birhayli kagit tüketip Bas agrisi haric bir sey elde edemedigimden dolayi,Sana Tesekkürler ederim. Güzel vakit gecirdim!!!! Sagol.

cözemesemde,bildigim bir sey var.

Bilardo Toplarini Numaralamak,yada Alfabetik 4 er bir Siraya ayirarak,hafif,yada
agir olani bulmak mümkün.

Vakit buldugum bir gün cözerim insallah.:20:
shakat24_64 Tarih: 09.07.2008 23:54
yaa siyah taş demişken aklıma geldi hani bilardo oynarken tek taşa vurup diğerlerine çaptırıoz ya genelde beyaz taş oluo işte taş agırdır.bence
shakat24_64 Tarih: 09.07.2008 23:53
iyide kardeşim topların numaralırını bilmiyoz yada renklerini ben sana 7 numara yada siyah taş derim bir başkası başka bişey söler
onurmete Tarih: 26.06.2008 20:00
bu 2. sorunun cevabını cok merak ettim, biraz daha kafa yorayım...
chaster Tarih: 26.02.2008 09:23
ve yeni soruuuu...

[COLOR="royalblue"]ELİMİZDE 12 ADET BİLARDO TOPU VAR DİYELİM BUNLARIN GÖRÜNÜŞLERİ VE EBATLARI TAMAMİYLE BİRBİRİYLE AYNI FAKAT SADECE TOPLARDAN BİR TANESİNİN AĞIRLIĞI FARKLI AĞIR YADA HAFİF BUNU BİLMİYORUZ TARTMA İŞLEMİNDEDE EŞİT KOLLU TERAZİDEN BAŞKA BİR ŞEY KULLANAMIYORUZ (KİLO GRAM YADA AKLA GELEBİLECEK HERHANGİ BİR TARTIM ARACI)
BİZDEN İSTENEN ŞEY ÜÇ TARTIMDA (ÜÇKERE TARTMA HAKKIMIZ VAR) HANGİ TOPUN AĞIR YADA HAFİF OLDUĞUNU BULMAMIZ
chaster Tarih: 26.02.2008 09:20
kimse bulamadı mııııııı?
o halde cavabı vereyim ben madem..
Yanlışlık hesapta yapılan yönlendirmeden kaynaklanıyor yani belboy a verilen 2 lira aslında 27 liranın içindedir, adamlarımız 3 lira daha alınca toplam 30 lira olmaktadır