Balığı kılçığı ile tüketin!



Günümüzde insanların balık ile ilgili fikirleri çok uç noktalardadır. Kısaca balığı ya çok seviyoruz ya da nefret ediyoruz.


Aslında balık, soframızda haftada en az 2 kez yerini alması gereken önemli besinlerden biridir. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak balık yemenin sayısız yararı olduğunu kanıtlamıştır.

Balık Yemek Neden Bu Kadar Önemli?

Doğan Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Sezen; “İnsanların karşılaştığı bir çok hastalığın nedeni, aldıkları besin maddeleri ve yanlış beslenme alışkanlıklarıdır.

Bundan dolayı insanlar, beslenmelerine dikkat etmek zorundadır. Yüksek kolesterolden ileri gelen hastalıkların, önemli oranda kırmızı etten kaynaklandığı artık insanlar tarafından bilinmektedir.

Bunun için daha sağlıklı ve doymamış yağ asitleri yönünden zengin olan balık yenmelidir.” diyor.
”Tüketilen yağların, doymamış yağlarca zengin olması çok önemlidir. Çünkü omega-3 serisi yağ asitlerinin vücutta, biyokimyasal ve fizyolojik aktivitelerde önemli görevler üstlenmektedir. Yağ asitleri insan vücudunda göz, beyin , testis ve plasentada toplanarak gözlerin uygun şekilde çalışmasına ve beynin fonksiyonlarını eksiksiz olarak yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sezen, balığın vücudumuza sağladığı diğer önemli faydaları da söyle sıralıyor;

• Kalp hastalığını ve felci önler.

• Kolesterol metabolizmasını ayarlar.

• Kemikler için yararlıdır.

• Şeker hastaları için yararlıdır.

• Astım tehlikesini azaltır.

• Prostat kanseri riskini azaltır.

• Kırışıklara karşı etkilidir.

• Yağ oranı azdır.

Kılçığı Bile Faydalı!

Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu yaşayanların balık etini fazla tüketmesi gerekmektedir.

Sardalya ve ya somon gibi konserve ve yumuşak kılçıkları ile birlikte yenilebilecek küçük balıkların tüketilmesi doğru beslenmenin en iyi yolu olacaktır.

Nedir Bu Omega-3?

Omega-3, vücut tarafından yapılmayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir. Herkesçe bilinmektedir ki Omega- 3, en fazla balık yağında bulunmaktadır. Balık türleri içerisinde de özellikle uskumru, sardalya, hamsi ve somon balığında bol miktarda bulunmaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sezen;” Haftada en az 2-3 kez balık yiyin. Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih edin. Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega-3 içerikli bir beslenme alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün. Dengeli omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden de koruyacaktır” diyor


Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 976
favori
like
share
CADIKIZ Tarih: 25.02.2008 16:40
Balik turuyle hic aram yok ama hamsiyi limonluyup yemesini cok severim hicte kilcigina bakmam:72:
Sari Menekse Tarih: 25.02.2008 14:41
Hamsiyi kilciklariyla yerim
EyLüL Tarih: 22.02.2008 18:19
Balık benim favorı yemeklerımdendir :46:

küçük olanları kılçıkla yerim fark etmezde büyük olanların boğaza batma gibi

kötü sonuçları var sanırım zaten küçük balıklar için denmiş olmalı bu kılçıkla tüketin mantiği (:
NaZ Tarih: 22.02.2008 18:14
baligi zaten çoook zor yiyorum birde kilçikli olursa sanirim hiç yiyemem :207:
LEVIS-501 Tarih: 22.02.2008 16:01
Hamsi az pismis ise kilciksiz, cok pismis ise kilcigi ile yemeyi tercih ederim.

Ama diger tüm türleri normal olarak kilciksiz tabiki
Sylar Tarih: 22.02.2008 15:05
arada çok kızarmış ve küçükleri yerim kılçığı ile

balık gerçekten çok faydalı.. ve insanı mutlu ettiği duymuştum..
refik Tarih: 22.02.2008 14:54
yağ kılçık boğazımdan nasıl geçecek hayatta yiyemem valla
SU-PERISI Tarih: 22.02.2008 00:39
Balıgı severim vede sık sık yaparım ama kılcıksız.
kuber Tarih: 21.02.2008 23:22
paylaşım için teşekkürler didemcim
balık mutlaka tüketilmeli birde oğluma sevdirebilsem şu balığı :6: