Araştırmacılar, tarım bitkilerinin özümsediği karbondioksit ve atmosfere yaydığı su buharını kontrol eden geni keşfetti. Buluş, kurak koşullarda gıda üretiminin artırılması ve küresel ısınmanın kontrol altına alınmasında önemli rol oynayabilir.Bilimadamları, kuraklığa karşı dayanıklı tarım ürünleri geliştirmede önemli bir buluş yaptıklarını açıkladı. Finlandiyalı ve ABD’li araştırmacılar, tarım bitkilerinin özümsediği karbondioksit ve atmosfere yaydığı su buharını kontrol eden geni keşfettiklerini kaydetti. Bilimadamları bu buluşun kurak koşullarda gıda üretiminin artırılması ve küresel ısınmanın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Bitkiler karbondioksiti emerek atmosferin düzenlenmesinde kritik bir görev üstleniyor. Bitki büyüdükçe bunu yaparken de bir yandan atmosfere su buharı bırakıyor. Bitkiler çok kurak koşullarda bu şekilde suyunun yüzde 95’ini kaybedebiliyor. Bilimadamları onyıllardır bu geni bulmaya çalışıyordu. Ancak şimdi Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu süreci kontrol eden gen bulundu.

Araştırmacılar bu buluşun, genlerle oynayarak karbondioksit emdiği halde daha az su kaybeden bir bitki oluşturmalarını mümkün kıldığını söylüyor. Ancak Helsinki Üniversitesi’nden Profesör Jakko Kangasjarvi bunun yolun başı olduğunu söylüyor.

Yirmi yıl içinde bu buluşun ticari anlamda kullanılabileceğine inanılıyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 342
favori
like
share