[URL=http://imageshack.us]

[COLOR=orangered]BİR FİNCAN ÇAYIN YARARLARI:
1- Kalp krizini önler: Her gün içilecek sadece 4 fincan çay, kalp krizi riskini yüzde 40 oranında azaltır. Çünkü hemen her çay türünün içinde, "flavanoid" adı verilen özel bir maddenin içerdiği, C ve E vitaminlerinde de bol miktarda bulunan antioksidan bileşikler vardır.


2- Yaşlanmayı geciktirir: Aynı antioksidanlar, hücrelerin yaşlanmasını, kanser, damar tıkanıklığı ve Alzheimer hastalığının oluşumunu hızlandıran "serbest radikaller" adındaki maddelerin vücuda ve hücrelere etkisini azaltır.

3- Sakinleştirir: Çayda bulunan antioksidanları içeren "flavanoid" maddesi, vücudu rahatlatan ve sakinleştiren "Beta-bloklayıcı" maddelerle aynı etkiyi yaratır.

BİR FİNCAN ÇAYIN ZARARLARI:
Çayın bilinen tek zararı, vücudun besinlerden aldığı demir oranını azaltmasıdır. Bu nedenle eğer vejeteryansanız, yani et yemiyorsanız, demir içeren yiyeceklerle çay içmemeniz önerilir.

[URL=http://imageshack.us] [URL=http://imageshack.us]Günümüzde çayın potansiyel sağlık yararları derslerde, okullarda araştırılıyor ve her gün yeni şeyler keşfediliyor. Amerikan Diyet Örgütü nün araştırması da çayın çok fonksiyonel yararları olduğunu gösteriyor...


Vücudunuzun sizi korumaya çalıştığı gibi siz de onu koruyun!
Antioksidanlar vücudunuzu korumak için hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikallerle savaşırlar. Çayın içindeki flavonoid isimli bir madde antioksidan içerir ve savaşınızı sürdürür.
Buzlu ya da sıcak gerçek çay yapraklarından yapılan çaylar daha lezzetli olurlar. Her orta boy fincan demlenmiş siyah ya da yeşil çayda ortalama 150–200 mg flavonoid vardır. Araştırmacılar görüşü de çayın vücudumuzda oldukça yararlı bir savaş verdiği yönünde. Serbest radikaller vücudunuzda oluşan ve kendiliğinden hızlıca üreyen hücrelere zarar verebilen moleküllerdir. Serbest radikallerin en belirgin özelliği; vücuttaki kronik rahatsızlıkları arttırması, kalp krizine veya kansere sebep olması…
Günümüzde çayın potansiyel sağlık yararları derslerde, okullarda araştırılıyor ve her gün yeni şeyler keşfediliyor. Amerikan Diyet Örgütü nün araştırması da çayın çok fonksiyonel yararları olduğunu gösteriyor. Her gün bir yeşil veya siyah çay içen kimse kanser riskini %33 azaltıyor. Üstelik vücudun bağışıklığını da % 34 ile % 43 arasında artıyor. Dişleri bakteri plaklarına karşı koruyor, kalori yakmanıza yardımcı oluyor
Yapılan bir diğer araştırmada ise çayın içindeki antioksidanların sağlığa yararları açısından meyve ve sebzelerdeki c ve e vitaminlerinden daha faydalı olduğu kanıtlandı.
Antioksidanlar içeri! Serbest radikaller dışarı! Çay bunu yapabilir…
Journal of Nutrition dergisi geçenlerdeki bir sayısında sigara içenlerin kafeinsiz yeşil çay içimini ele almıştı ve bunun sonuçları olarak: Vücutta sigaradan oluşacak zarar günde dört bardak kafeinsiz yeşil çay içerek, dört bardak su içen insana göre % 31 daha fazla karşılanıyor. Ayrıca sigaradan oluşacak zararları da engelliyor, dikkat eksikliğini önlüyor. .
Çayın sağlığımıza yaralı faydaları karşısında bu araştırmalarda devam edecek gibi gözüküyor. Ama şimdiki sonuçlar bile günde en az 3 fincan çay içmenin yararını vurguluyor.Ayrıca
* Çayın kolesterol seviyesini düşürdüğü uzmanlarca kanıtlanmıştır.
* Çinko içeriği ile tadım hücrelerindeki tat alma bozukluklarını önlediği sabittir.
* Susuzluğu giderir, karaciğeri temizler ve yeniler.
* İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir.
* Doku sertleşmesini ve damar sertliğini tedavi eder.
* İçerdiği flavonollar ile tansiyonu düşürür ve kan damarlarının bağışıklığını arttırır.
* Sapon içeriğiyle vücuttaki zararlı maddeleri yok eder, iltihaplanmayı önler.
* İçerdiği bileşik şekerlerle kan şekerinin yükselmesini önlediğinden diyabet hastalarına önerilmektedir.
* İçeriğindeki C ve E vitamini ile karoten maddesi sayesinde kan kanserine karşı bağışıklığı artırır, kısırlığı önler.
* Kuru çay yaprağının içerdiği polifenoller sayesinde kan basıncındaki artışları geciktirir, gıda alerjisini önler.
* İçerdiği mineral maddeler ile vücuttaki mineral dengesini kurulmasında sudan daha etkili bir rol oynar.
* %2-4 oranında kafein içeriğiyle metabolizmayı ve merkezi sinir sistemini uyarır, ruhsal rahatlık verir, dinlendirici ve konsantrasyon artırıcı etki yapar, kalbi güçlendirir, astımı önler.
* Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Çaydaki teobromin ve teofilin maddeleri idrar sökücü özelliği ile böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
* Çay banyoları, sıcak çay kompres ve pansumanları göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir, kaşıntı ve egzama ile uzun dönemde sedef hastalığının tedavisinde rol oynar.
* Cilt ve bağırsak kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 786
favori
like
share
kuber Tarih: 10.03.2008 08:33
paylaşım için teşekkürler .

bir çay tiryakisi olarak çayın faydalı olmasına çok sevindim :3:
Nerqish Tarih: 09.03.2008 14:36
[COLOR="SlateGray"]Emeklerinize saglik paylasim icin tesekkurler
SU-PERISI Tarih: 09.03.2008 11:34
degerli bilğilerin için teşekkürler ellerine saglık