Sağlıklı Yaşamak

Son güncelleme: 17.03.2008 13:10
  • Sağlıklı Yaşamak

    Ömür boyu kötü beslendiğiniz duygusuna kapıldığınız oluyor mu?

    Bütün hayatınız yenmemesi gerekenler üzerine mi kurulu?

    Sağlıklı beslenme sizin için karton çiğnemek ile eş değerde mi?

    O zaman hayata bakış açınızı değiştirmenin zamanı geldi. Yeni bir beslenme modeline sahip olmak, kanser gibi önemli hastalıklar riskini azaltmak ,hatta metabolizmanızı hızlandırmak istiyorsanız o zaman sağlıklı gıdalarla tanışmanızın zamanı geldi. Eğer sadece kilo vermek yada sadece yemek zamanı geldiği için yemek yiyorsanız önemli bir gerçeği kaçırdınız demektir. Gıdalar iyileştirici ve size enerji verecek bir çok maddelerle doludur. Süpermarkete gidip rafların arasında gezdiğinizde aşağıdakilere lütfen bir göz atın.

    YULAF EZMESİ
    İçindeki lifler sayesinde kolesterol ve kan şekerini dengeler.

    SOYA FASULYESİ
    Soya ürünlerindeki maddeler kanser önleyicidir. Kadınlarda hormonları dengeler. Kalp hastalığı, kemik erimesi, göğüs ve prostat kanseri riskini azaltır.

    DENİZ ÜRÜNLERİ
    Kan şekerini dengeler. Beyni güçlendirir. Kötü kolesterolü düşürür.

    ACI BİBER
    Antiviral etkisi olan güçlü bir metabolizma hızlandırıcısıdır.
    Mide kanseri riskini azaltır. Vücudun yağ yakma kabiliyetini güçlendirir.

    HAVUÇ
    Katarakt gibi görme bozuklukları riskini önler. Serbest radikallerden vücudu korur. Boğaz ve ciğer kanseri riskini azaltır.İçinde B1,B2,C vitaminleri bulunur, sindirim sistemini çalıştırır.

    ÜZÜM
    Damar sertliğini önleyici özelliğe sahiptir. Etkili madde ise üzümün kabuğundadır. Yüksek tansiyonu düşürür. Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Kan yapar. Süt veren annelerin sütünü çoğaltmaya yarar.

    BROKOLİ
    Brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzeler karaciğeri çalıştırarak bizleri kanserlerden ve tümörlerden koruyucu etkiye sahiptirler.
    Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli vitamin deposudur Uzmanlara göre her gün bir miktar yendiğinde kadınlarda göğüs kanseri riskini azaltır.

    DOMATES
    İdrar söktürmede üstüne yoktur. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasına yardım eder. Sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı giderir.
    Arı sokmalarında ve yanıkların tedavisinde suyu yararlıdır. Damar sertliğine , romatizmaya iyi gelir. Güçlü bir antioksidandır.Kalın bağırsak, prostat, mesane kanseri riskini azaltıyor. İçinde bulunan asitlerden dolayı sindirim sistemini kolaylaştıran bir özelliğe sahiptir. Domatesin %97'si su'
    dur.

    SARIMSAK
    Her türlü hastalığa karşı vücudun direncini arttırır. Alternatif tıpta çeşitli hastalıkları tedavi etmede kullanılır. Sarımsağın antiseptik, idrar arttırıcı ve tansiyonu düzenleyici etkileri de bulunur.

    ZEYTİNYAĞI
    Zeytinyağı bir vitamin deposudur. Diğer yağlara oranla çok daha sağlıklıdır.A,D,E, ve K vitaminleri içerir.
    Bu vitaminler sayesinde hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını gaciktirir. Beynin daha uzun süre sağlıklı ve zinde çalışmasını sağlar.
    Her yaştaki insanın vitamin ihtiyacını karşılar. Zeytinyağı içinde bulundurduğu dengeli yağ asitleri ve doğal oksidanları ile yağlar arasında en hafif ve en sağlıklı olanıdır. Yapılan istatistikler Akdenizlilerin kalp hastalıklarına başka bölgelerde yaşayanlardan daha az yakalandığını gösteriyor.
    Çünkü Akdenizliler binlerce yıldır mutfaklarında zeytinyağı kullanıyorlar
    Ona boşuna "doğadaki mucize" ve "sıvı altın" dememişler.

    Kereviz
    Gut hastalığını ve romatizmayı iyileştirir. Tok tuttuğu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artırır.A,B,C vitaminleri,fosfor ve çeşitli madensel tuzlar içerir.

    Bal
    Yüzyıllardır soğuk algınlığı ve öksürüğün tedavisinde kullanılır. Bir tatlı kaşığı bir tatlı kaşığı kekik ile yendiğinde astıma iyi geldiği söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kaşık bal rahat uyumanızı sağlar. Aynı zamanda dezenfektan ve antiseptiktir..

    Patates
    Çiğ olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Baş ağrısına karşı rendelenmiş yada halka halka doğranmış patatesi şakaklarınıza koyun. Kaynatılmış kabukları tansiyonu düşürür. Mide ülseri,kabızlık ve hazımsızlık sorunlarında ise suyundan faydalanılır.

    Lahana
    Lapası göğüse uygulandığında öksürüğe,alt karna uygulandığında ise sistite iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonları önler. İdrar söktürücü,toksin atıcı ve antiseptiktir.

    Ihlamur
    Ihlamurun yatıştırıcı, idrar söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardır. Şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri olan ıhlamurun ilaç içmesi sakıncalı hamile kadınların soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarında etkili olarak kullanıldığı görülmüştür.

    Su
    Her ne kadar bazılarımız "su bile içsem yarıyor"dese de,su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengelediği için toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böylece vücut zararlı maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su eksikliği beynimizdeki mineral yoğunluğunu ve kullanımınıda sınırlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.

    Rezene
    Genellikle sakinleştirici, gaz ve sancı giderici özelliktedir.Süt veren annelerde sütü arttırır.İdrar söktürür yaprakları yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.

    Tarçın
    İştah açar,bulantıyı giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelliği vardır.Bağırsak gazlarına iyi gelir.Mikrop öldürücü etkisinden dolayı besin zehirlenmelerine karşı koruyucu rol oynar.

    Lavanta
    İdrar söktürücü Ağri kesicidir. Safrakesesi rahatsızlıklarında etkilidir.Kalp atışlarını düzenler,kan basıncını düşürür.Kuvvetli bir bitki olmasından dolayı kesinlikle fazla kullanılmamalıdır.

    Mersin Yaprağı
    Yaprak ve meyvelerindeki tanen ,kabız yapıcı ve mikrop öldürücüdür.İdrar yolu iltihaplarında kullanılır.Ayrıca sakinleştirici özelliği vardır.

    Menekşe
    Terletici ,dolayısıyla ateş düşürücüdür.İçindeki saponin sayesinde göğüs yumuşatıcı ve idrar söktürücüdür.Ayrıca sakinleştirici etkiside vardır.

    Safran
    Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir.Kabız etkisi vardır, Adet söktürücüdür.

    Kantaron
    Ülser ve gastrite iyi gelir.Antiseptik ve mikrop öldürücüdür.Yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir. CİVAN PERÇEMİ: İdrar söktürücü, mide ve bağırsak gazlarını giderici ve iştah açıcıdır.Kan dolaşımını arttırarak vücuda zindelik verir.Ayrıca ağrı kesici ve spazm çözücü özelliğe sahiptir.

    Biberiye
    Dolşım ve sinir sistemini aktif hale getirir..Yaşlı insanlarda damar sertliğine bağlı hafıza zayıflıklarında etkili olarak kullanılır.Gut ve romatizma hastalığından acı çeken (16yy'da) Macaristan kraliçesi Elizabeth Biberiye suyu ile yaptığı banyolar sayesinde sağlığına kavuşmuştur.
    İyi bir uyarıcı olan biberiye saça canlılık ve parlaklık verir ve saçın uzamasını hızlandırır.

    Fesleğen
    Hindistan kökenli olup nanenin ve kekiğin akrabasıdır.Rahat bir gece geçirmek için güzel bir fesleğenli çorba ve fesleğenle demletilmiş bir içecek kadar yararlı ne olabilirki? Emziren annelere sütlerinin çoğalması için tavsiye edilir. İştah açar.

    Roka
    Yaprakları kanı temizliyor,kan dolaşımını düzenliyor.Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğundan vücudun direncini arttırır.Yaprakları ve tohumu öksürüğü keser ,iştah açar.

    Sarmısak
    Halk arasında doğal ilaç olarak bilinir.Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarmısak ,hücrelerin yaşaması için gerekli olan özler içerir.Sarmısak doğadaki en güçlü panzehirlerden biridir.Günümüzde, bağırsak parazitleri tedavisinde kullanılıyor.Aynı zamanda hipertansiyona karşı da etkili koruma sağlıyor.Uzmanlara göre çok sarmısak yemek tehlikeli olabilir.Aşırı doz anemi,astım gibi hastalıklara yol açabilir.Doğrusu ise günde bir iki diştir.

    Soğan
    Antiseptik,toksin atıcı,idrar söktürücü, kan dolaşımını düzenleyici,nefes açıcı, kolestrol,şeker ve tansiyon düşürücü özellikler sahiptir.Soğan, mide şişkinliklerini rahatlatır ve kabızlığı önler.Arı ve böcek sokmalarında bir dilim soğan acıyı alır.Soğan suyu yanıklara, kesiklere,hayvan ısırıklarına faydalı olur.Suyunun günde iki kere sürülmesi siğillerin kaybolmasına yardımcı olabilir.

    Sirke
    Sirke,sistit ve gut enfeksiyonlarını tedavi etmekte yararlı olabilir.Ateşi düşürür.Tuzla karıştırılarak içildiği zaman sistemi zehirden arındırır.Bal ile birlikte alındığında yüksek tansiyona,mide ülserine,bağırsak enfeksiyonlarına ve uykusuzluğa iyi gelir.

    Hardal
    Dolaşımı canlandırır,soğuk algınlığına karşı korur,depresyona ve uyuşukluğa iyi gelir.Hardal tohumu suyu göğüs enfeksiyonlarına,romatizmaya ve artrite faydalıdır.Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kaşık hardal konarak içildiği takdirde kusturur.

    Zeytinyağı
    Zeytinyağının bağırsak,idrar yolları,safra kesesi rahatsızlıklarında ve gastritin giderilmesinde'de etkisi vardır.Çocukların beyin gelişimini vekemiklerinin güçlenmesini hızlandırır.Başta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir.Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.Cildi besler,saçları korur.İçerdiği LİNOLENİK asit sayesinde yağsız inek sütüne katıldığında(bir kaç damla) anne sütünden kesilmiş (dört buçuk ay'dan sonra)bebekler için ideal doğal besin olduğu söylenir.Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biride kalp,damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir.Kalp kırizi riskini azalttığı gözlenmiştir.

    Kekik
    Antiseptik,iştah açıcı,tansiyon yükseltici özelliği vardır.Kaynar suda bekletilerek yapılan kekik suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

    Limon
    Turunçgiller ailesinin en önemli üyelrinden birisidir.İyi bir mineral deposu olan limonda A,B1,B2,B3 veözellikle Cvitaminleri bulunuyor.Limon, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı,kan dolaşımınada yararlıdır.Sabahları aç karına yarım bardak suyla karıştırılarak içilen limon suyu,aşırı asidlerin tahriş ettiği mide mukozasını yatıştırır.Grip ve soğuk algınlığında bir limonun suyu bir tatlı kaşığı vebir su bardağı ılık su ile karıştırılarak içildiğinde rahatlatıcı etki yapar.Tuzlu su ile karıştırılıp içilirse karaciğeri,sindirimi vekalp atışlarını olumlu etkiliyor.

    Zencefil
    Hindistandan yeryüzüne dağılmıştır.Thai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadı veren zencefildir.Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalanılıyor.Körpe kök ve sapları pişirilerek yendiği gibi yatıştırıcı ve gaz söktürücü ilaç olarakda kullanılıyor.İştah açıcıdır.Solunum yolları rahatsızlıklarında tavsiye ediliyor.

    Ispanak
    Temel Reis'in güç kaynağı olan ıspanak tam bir sağlık dostudur.Ispanak bir çok uzmzn tarafından doğal eczane olarak kabul ediliyor.İçinde sadece demir değil kalsiyum,potasyum,fosfor gibi mineralleride içeriyor.Halk arasında tohumları kalp kuvvetlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılıyor.Özellikle gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan hastalara öneriliyor.

    Muskat
    (küçük Hindistancevizi)Bu bitkini anayurdu Moluk Adala'rıdır.Küçük hindistancevizi etlere,böreklere ve keklere çok yakışır,hatta sıcak şaraba katılır.Sindirimi kolaylaştırması için bebek mamalarında kullanılır.Küçük hindistancevizi bütü olarak alınmalı ve gerektiği kadar rendelenmeli.Eğer uyku ile problemiz varsa, bir bardak sütün içerisine bir bıçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave edin için.Uzmanlar öyle diyor.

    Maydonoz
    Yaprakları,sapı,tohumu ve kökü kullanılır.Tatlılar hariç ,salata,çorba dahil hertür yemeğe ,zevke göre istenilen miktarda konabilir.Karaciğeri ve dalağı olumlu yönde etkilediği söyleniyor.İştah açar,hazmı kolaylaştırır.İçinde bol miktarda C vitamini bulunur.

    Nane
    Nane çay olarak içildiğinde,mide ve bağırsak gazlarını,ishal,mide bulantısı ve kalp çarpıntılarını önleyici etkisi vardır.Mide ülseri olan kişilerin bu çayı dikkatli kullanması gerekir.Taze yada kuru olarak yemeklerde,soslarda ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.

    Dereotu
    Bu bitkinin sadece yaprakları değil, tohumuda kullanılır.Yaprakları salatalara ve bazı yemeklere tat vermesi için kullanılır.Tohumu ise bazı keklere,tatlılara,salatalara konur.Mide zayıflığına veuykusuzluğa karşı kullanılır.

    Ihlamur
    Soğukalgınlığına karşı en iyi doğal ilaçtır.Vücudu terleterek atei düşürür ve öksürüğü keser.Özellikle bal karıştırılarak içildiğinde, hastaliğa karşı vücudu güçlendirir.

    Defne
    Güzel kokulu ve iştah açıcı olmasından dolayı mutfaklarımızda, balık, et ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanılır.Sindirim bozukluklarına, uykusuzluğa,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor.

    Yoğurt

    Her gün 125 gr yoğurt tüketmek hazımsızlık,mide ve bağırsak hastalıklarını önler.Cildi pürüzsüzleştirir,saçlara parlaklık verir.A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir.Süt şekerini laktik asite dönüştürdüğünden kalorisi düşüktür.Bundan dolayı beslenme uzmanları diyet yapan kişilere yoğurdu öneriyorlar.
#10.03.2008 20:39 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler.
#17.03.2008 13:10 0 0 0