F1'de yeni kural değişiklikleri

Son güncelleme: 13.03.2008 10:08
  • noimage

    F1'de yeni kural değişiklikleri!
    Formula 1 2008 sezonu yeni kural değişiklikleriyle başlayacak. Çekiş kontrol sisteminin kaldırılması en önemli değişiklik olarak göze çarpıyor. Her takımın kullanacağı standart elektronik kontrol ünitesi, yarış hafta sonlarında yedek araçların yasaklanması ve motor değiştirmede verilen 10 sıra geriden başlama cezasının kalkması yeniliklerden bazıları. Yeni sezondaki kural değişiklikleri şöyle:

    Elektronik Kontrol Ünitesi

    McLaren Electronic Systems ve Microsoft'un birlikte geliştirdiği; motoru, vites kutusunu ve debriyajı kontrol eden ECU tüm araçlarda standart olacak. Her aracın üzerinde bulunan 100'den fazla sensörle data toplayan ünite, FIA'ya, çekiş kontrol ve sürücüye yardımcı diğer sistemleri yasaklama olanağı sağladı. Ferrari ve Renault gibi takımlar, McLaren'in sistemi geliştiren iki gruptan biri olması dolayısıyla, İngiliz takımının sezonun ilk yarışlarında avantajlı olabileceği görüşünde. Pilotlar, çekiş kontrol sisteminin kalkmasıyla sürüş güvenliği sorunları yaşanabileceği, geçişin artacağı ve pilotun yeteneğinin ön plana çıkacağı konusunda hemfikir.

    Motor değiştirme

    Yeni sezonda pilotlar, ilk motor değiştirmede gridde 10 sıra geri düşme cezası almayacak. Üst üste iki yarışa aynı motorla çıkma zorunluluğu devam ediyor. İlk değişiklikten sonraki herhangi bir motor değiştirme halinde eskisi gibi 10 sıra geriden başlama cezası uygulanacak.

    Başın korunması

    Yükseltilen kokpit duvarları sayesinde pilotların yandan gelecek darbelerde baş bölgesinin korunması daha iyi korunması amaçlanıyor.

    Bio-yakıt

    Yeni sezonda F1 araçlarında kullanılacak yakıtın en az yüzde 5.75'i, Avrupa Birliği kararlarına uygun olarak biyolojik kaynaklardan sağlanmak zorunda.

    Yedek araç yok

    Her takım bir yarış hafta sonunda aynı anda iki araçtan fazlasını kullanamayacak. Bu kural, takımların garajlarında yedek araç bulunduramayacağı anlamına geliyor.

    Vites kutusu

    Bir vites kutusu üst üste dört yarışı çıkarmak zorunda (Cumartesi-Pazar). Değişiklik halinde pilota yarışa beş sıra geriden başlama cezası verilecek. Pilot, kendisinin veya takımının kontrol edemeyeceği sorunlardan ötürü finiş göremezse, takip eden yarışta vites kutusunu değiştirme hakkına sahip. Aynı durum motor için de geçerli.

    Sıralama turları

    Sıralamanın bitişinden yarışın başlamasına kadar yakıt ikmali yapmak yasak. Sıralamada ilk tur 20, ikinci tur 15 dakika, 10 aracın kaldığı final turunun süresi ise 10 dakikaya indirildi. Böylece final turunun başında görülen yakıt tüketmeye yönelik amaçsız turların önüne geçilecek.
#13.03.2008 09:35 0 0 0
  • tesekkurler dostum
#13.03.2008 10:08 0 0 0