Almanya Türkler'e Vizeyi Kaldırıyor

Son güncelleme: 24.08.2009 14:04
  • Almanya Türkler'e Vizeyi Kaldırıyor

    --------------------------------------------------------------------------------

    Alman Yüksek Yargıcı: "Vizesiz gelin, alınmayınca gidip dava açın"



    Almanya Yüksek İdare Mahkemesi Daire Başkanı Yargıç Dr. Klaus Dienelt, Almanya'nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldıracağını söyledi.

    Alman Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Dr. Klaus Dienelt, "Serbest dolaşım Türkler'in 1972'de imzalanan Katma Protokol'den kaynaklanan kazanılmış hakkı. Almanya gereken yasal düzenlemeyi bu yıl sonuna kadar yaparak Türkler'e vizeyi kaldıracak. Bunu bütün AB ülkeleri yapmak zorunda. Yapmayana dava açın" dedi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) davetlisi olarak İstanbul'da bir seminer veren Almanya Yüksek İdare Mahkemesi Daire Başkanı Yargıç Dr. Klaus Dienelt, Almanya'nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldıracağını söyledi. Dr. Dienelt, Türk vatandaşlarına AB ülkeleri tarafından uygulanan vizenin anlaşmalara aykırı olduğunu belirterek AB tarafından çıkarılan Schengen düzenlemelerinin Türkiye-AB Ortaklık anlaşması ve Katma Protokol hükümleri ile Ortaklık Konseyi kararlarına aykırı olamayacağını vurguladı. Almanya'nın yıl sonunda gerekli düzenlemeleri yapacağının da müjdesini verdi.

    TOBB'un düzenlediği "Türk Vatandaşlarının Avrupa'ya Seyahat Özgürlüğünün Kısıtlanması-Katma Protokolün Uygulanmaması" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Dienelt, Vatan'ın sorularını yanıtladı.

    Kazanılmış bir hak var

    1973 yılında Avrupa ile Brüksel'de imzalanan Katma Protokol'de Türk vatandaşlarına tanınan serbest dolaşım hakkı, imza atan 25 ülkeyi bağladığı halde sadece 23 Kasım 2007'de İngiltere bu hakkın geçerli olduğunu resmi olarak açıkladı. Almanya'nın durumu ne?

    Avrupa'da normlar hiyerarşisinde Avrupa Birliği'ni kuran sözleşmeler ışığında uluslararası anlaşmalar ve bunların ekleri birincil hukuk kaynaklarını oluşturur. Bu anlamda Türkiye'yle imzalanan Ankara Antlaşması ve Katma Protokol doğrudan uygulanması gereken birincil hukuk kaynaklarıdır. Bu hukuk kaynaklarında eski hakların korunması, yani stand-still hükmü vardır. Bu hükme göre bu anlaşmaların yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Türk vatandaşlarına seyahat ve hizmet sunma ve yerleşme konusunda yeni kısıtlamalar getirilemez. Hizmet sunanlar, sporcular, sanatçılar, bilim adamları AB'ye vizesiz girip çıkabilme hakkına sahiptirler. Hizmet sunanlar gibi hizmet alanlar da bu kapsamdadır. Burada hizmet alanlara örnek; turistler, hastalar ve öğrencilerdir. Bu hizmet almanın muhakkak bir bedel karşılığı olması gerekir. Turist kendi ülkesinde oturan ve belli bir zaman diliminde yurtdışına çıkan ve geri dönen kişidir.

    Schengen ikincil nitelikte

    Sorunun giderilmesi için Almanya'da olması gereken nedir?

    Almanya'da uygulanması gereken yasa 1975 tarihli yabancılar yasasıdır. Bu yasa kapsamında ulusal pasaporta sahip olan kişiler Almanya'ya vizesiz olarak gelip, 3 ay kalabilme hakkına sahiptirler. Bu yasaya göre, daha sonra Almanya'da iş yeri kurmak isteyen veya yerleşmek isteyenler oturma izni almak zorundaydılar. İşte Türkler'e uygulanacak hükümlerin bunlar olması gerekir.

    Peki, Schengen düzenlemesi bu kanunun ruhuna aykırı değil mi?

    Evet. Şu anda yürürlükte Avrupa vize yönetmeliği ve Schengen müktesebatı var. Bu nedenle AB sınırlarından girecek olan her kişinin vize alması gerekiyor. Gerek vize yönetmeliği, gerekse Schengen Antlaşması AB'nin uluslararası anlaşmalarına nazaran ikincil niteliktedir. Sonuçta bunların Ankara Antlaşması ve Katma Protokol karşısında bir hükmü yoktur. Bu hükümsüzlük Avrupa Adalet Divanı kararlarıyla da tescil edildi. Ama ülkeler siyasi nedenlerle bu hukuki sonucu görmezden geliyorlar. Sorun buradan çıkıyor.

    Çözüm için vizesiz gelin, alınmayınca gidip dava açın

    Güncel çözüm öneriniz ne?

    Burada yapılması gereken AB'ye üye devletlerin dış temsilciliklerinden birisine başvurarak vizesiz girme isteminde bulunmaktır. Buna büyük bir ihtimalle cevap verilmeyecektir. İkinci iş uçağa binip o ülkeye gitmek istemektir. Bu kişi büyük bir ihtimalle uçağa alınmayacaktır. O zaman ilgili devlete o ülkenin Dışişleri Bakanlığı kanalıyla dava açmak ve durumun tespitini isteyerek hak aramaktır. Söz gelimi Almanya için Berlin'de bir dava açılır. Reddedilse bile üst mahkemeye gidilirse sonuç almak mümkün olacaktır.

    Örneğin 1965'te yapılan protokole göre çalışma ve oturma hakkı olmaksızın vizesiz Almanya'ya gidilebiliyordu. Bunun hükmü var mı?

    Bu protokolde de maalesef değişiklik yapıldı. 1980'de Türkler için 'zaman kısıtlaması' getirildi. Türkler'in schengen vizesi alabilecekleri açıkken buna da koşullar getirildi. Bu kısıtlamalar yönetmeliklerle geldi, ancak birincil AB yasaları 'Türkler vizesiz girebilir' diyor. Çünkü yönetmelikler AB hukukundan üstün olamaz. Kaldı ki Schengen vizesi AB'ye dışarıdan gelecekler içindir. 1973 Protokolü'ne göre Türkler seyahat konusunda AB iç statüsünde değerlendirilir. Schengen vizesi ise iç seyahatleri düzenleyemez.
#17.03.2008 17:54 0 0 0
  • Ilginc bir haber inanmak istiyorum

    tesekkürler arkadasim

    gercekten cok ilginc bir haber
#17.03.2008 23:32 0 0 0
  • EWET biraz ilginc ama gercek
#18.03.2008 17:42 0 0 0
  • gercek olacagina inamiyorum cünki senelerdir isvicrede bulunan türkler bunun savasini veriyor yani bizler burdan avrupa ülkelerine vize almak zorundayiz
    ve komik olan o kadar cok durum varki vize almamiz icin 0900 lü hatlar kurulmus ve bu hatlari arayip randevu almamiz gerekiyor tabiki düsürene brawo demek gerekiyor...formlar eksiksiz dolmasi gerekiyor ve o kadar cok sey isteniyorki sanki biz isvicreyi birakipta almanyaya kacis yapacagiz
    yani gercekten vizeyle ugrasmak cok zor birde randevuyu 3 yada 4 ay geriye veriyorlar cekilen cileyi düsünün
    bu needenle senlerdir kaldirilacak diye duyumlar aliyoruz ama her defasinda kocaman bir sifir cikiyor.

    düsününki türkiyeye gidilecek arabayla transit gidiste olsa insanlara ezyeet ediyorlar resmen yani illaki vize olmasi sart
#18.03.2008 20:47 0 0 0
  • burasi uygun
#20.03.2008 15:07 0 0 0
  • sen oyle diyorsan oyle olsun kardes
#20.03.2008 16:23 0 0 0
  • duyda inanma.. bence önce kaldirip sonra konu$sunlar :)
#20.03.2008 17:13 0 0 0
  • sen duyda inanma bende inanmadim
#20.03.2008 19:48 0 0 0
ChE ChE foto
  • herkese kaldırmıyorlar anladıgım kadarıyla,bilim adamları filan veya vasıflı şahsiyetlere kalkıyor,bir nevi beyin göçü,,
    KANMAYALIM YANE
#20.03.2008 19:54 0 0 0
  • @yusufsahin adlı üyeden alıntı:
    sen duyda inanma bende inanmadim
    Orijinali Göster...


    inanilcak bi yani yok ki.. kaldirilsa bile,.. en fazla senelerdir burda olanlar icin belki,, dün gelmis birine kaldiracaklarina inanmiyorum.
#21.03.2008 15:48 0 0 0
  • anlayamıyorum sorun şuki türkiyede kalmak güzel vize versinler yada vermesinbler kime ne canım memleket onların biz vatanımıza sahip çıkalım zira yakında türkiyeyi ele geçirip üste birde vize istiycekler vay halimize:(((
#24.08.2009 14:04 0 0 0