Ateşli çocuğa verilen asprin ölüme kadar götürebilir

Son güncelleme: 24.03.2008 18:01
  • noimage

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ateşi olan çocuğa aspirin verilememesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, grip olan 16 yaşından küçük çocuklara aspirin verildiğinde "Reye Sendromu" adı verilen hastalık riskinin de ortaya çıktığını belirterek, bu hastalığın ise erken teşhis edilmediği takdirde ölüme kadar götürebileceğini söyledi.


    Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ANKA'ya yaptığı açıklamada "Reye Sendromu"na ilişkin bilgi verdi. Prof. Dr. Rasim Küçükusta şunları söyledi:


    "Reye Sendromu, grip olan 16 yaşından küçük çocuklara aspirin verildiğinde ortaya çıkan ve vücudun birçok organını ilgilendiren, ama esas olarak karaciğerde yağ birikimi ve beyin içi basınçta aşırı yükselmeye yol açan ölüm ihtimali yüksek olan bir hastalıktır. Hastalığın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, grip, soğuk algınlığı ya da suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle aspirin kullanan çocuklarda ve gençlerde risk çok yüksektir. Bir araştırmada Reye Sendromu olan çocukların yüzde 90'ının aspirin almış oldukları belirlenmiştir."


    -REYE SENDROMU ATEŞLİ ENFEKSİYONDAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR-
    Hastalığın grip gibi bir ateşli viral enfeksiyondan 1 ile 14 gün sonra iki aşamalı bir hastalık olarak ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Küçükusta, "İlk dönemde şiddetli ve sürekli bulantı ve kusma ile beraber aşırı yorgunluk, uyku hali, çevreye ilgisizlik gibi beyinle ilgili belirtiler vardır. İkinci dönemde ise, kişilik değişikliklerinden bilinç bulanıklığı ve komaya kadar giden sinir sistemi belirtileri tabloya hakim olur" dedi. Prof. Dr. Küçükusta, Reye Sendromunda ateşin normal olduğunu, belirtilerin süresi ve şiddetinin ise hastadan hastaya değiştiğini kaydetti.


    -ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ-
    "Reye Sendromu"nun erken dönemde tanınıp uygun şekilde tedavi edilmediği zaman, ölüm ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, "İstatistiklere göre, geç tanı konanların yüzde 90'ı kaybedilirken, erken tanı ve doğru tedavi alan hastaların yüzde 90'ı hastalığı atlatabilirler" dedi. Prof. Dr. Küçükusta, Reye Sendromundan iyileşen çocukların bazılarının tamamen düzelirken, bazılarında ise zeka geriliği gibi bir takım nörolojik ve psikolojik belirtiler kalabildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Küçükusta, Viral enfeksiyon geçiren ve aspirin kullanılmış olan bir çocukta, ateş olmaksızın şiddetli kusma ile beraber karaciğer enzimleri yükselmesi de görülüyorsa "Reye Sendromu"nun düşünülmesi gerektiğine işaret ederek "16 yaşından küçük olan çocuklara grip veya ateşli başka bir virüs enfeksiyonu geçirdiklerinde kesinlikle aspirin verilmemelidir" dedi.(ANKA)
#24.03.2008 11:26 0 0 0
  • aa aaa paylaşım için teşekkürler
#24.03.2008 18:01 0 0 0