2010 Dunya Altın jenerasyonun sonu

Son güncelleme: 26.03.2008 06:49
  • "Altın jenerasyonun sonu"

    Kadrosunda birçok yıldız isim bulunmasına karşın Avrupa Şampiyonası'na katılamayan İngiltere'de eleştiriler sürüyor. Birçok gazete Steve McClaren'i suçlarken, BBC Spor Servisi'Nden Phil McNulty, altın jenerasyonun döneminin sona erdiğini yazdı.
    noimage
    Ada'da artık yeni teknik direktör adayları üzerinde tartışmalar başlarken, McNulty, sadece teknik direktör değil, milli takımın da köklü değişikliklere gitmesi gerektiğini belirtti ve artık altın jenerasyonun döneminin sonunun geldiğini yazdı. İşte BBC Spor Servisi Futbol Başyazarı Phil McNulty'nin İngiltere'nin 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan elenmesinden sonra kaleme aldığı yazısı,

    "Altın Jenerasyon"un zamanı doldu!
    İngiltere Futbol Birliği özür diledi. İngiltere futbolu da oyunun elitleri arasındaki yerini kaybetti. Şimdi sıradaki soru çok basit, İngiltere'nin Altın Jenerasyonu denen ve ucuz taklit şimdi ne olacak? Burada geride kalan 40 yıla bakıldığında İngiltere'nin en yetenekli isimleri söz konusu. Böyle olması lazım, ne de olsa bize anlatılanlar hep bu yönde oldu.

    NASIL HATIRLANACAKLAR?
    Nasıl mı hatırlanacaklar? Bu grup, sahip oldukları yeteneklerin arkasında, söz verdikleri başarıya ulaşamamış bir ekip olarak kaldı.
    İngiltere, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı rahat bir şekilde evinde takip edecek. Bunu yaparken de evinde rahat oturmanın utancını yaşayacak. Bu arada Güney Afrika'da düzenlenecek olan bir sonraki Dünya Kupası'nda neler yapacağını düşünmeli.
    İlk görev, kovulmuş olan Steve McClaren'in yerine kimin geçeceğini iyi bir şekilde karar verilmesi. Yerine gelecek olan da ince bir çalışmayla McClaren'in yaptığı hataları tespit etmeli ve hem oyuncu hem de taktik hatalarını bulup düzelterek İngiltere'yi 2010 Dünya Kupası'na hazırlamalı.

    ZAMANIN YILDIZLARI
    İngiltere kesinlikle zayıf defansının da kurbanı oldu. Bu durum da eldeki sakatlar da McClaren'in savunma yapabileceği bir durum yarattı.
    Önemli isimlerini önenmli zamanlarda kaybetti. Hırvatistan karşısında da kesinlikle ilk terişcihi olan defans ve hücum hattından yoksun oynadı. Bu her çalıştırıcı için zor bir durum ama bu yaşanan utancı örtmek için yetersiz.
    İngiltere'nin ilerlemeye devam edeceği bu günlerde, kadrosunun büyük bir kısmında büyük soru işaretleri var. Bu isimlerden bir çoğu da ismini en çok kanıtlamış olanlar. David Beckham, Hırvatistan karşısında başarılı olan az sayıdaki isimden biri. Ama O da artık ilk 11 seçeneği olarak kullanılmamalı ve yedek destek olmalı. O'nun zamanı geçti ve İngiltere O'na teşekkür etmeli.
    Ancak bu elemeler yapılırken, İngiltere'nin herkesi bir kenrara bırakma şansı da yok. Yeni isimler bir anda boşlukta kalarak ne yapacaklarını kolaylıkla şaşırabilirler. Sıradaki Dünya Kupası zamanında, 32 yaşında olacak olan Frank Lampard, 30'unda bir Steven Gerrard ve sakatlıklarla boğuşan 29'luk John Terry düşündürücü. Rio Ferdinand 31 olacak ve Sol Campbell'ın zamanının geçtiğine ise şüphe yok.

    İngiltere kısa vadede Lampard, Gerrard, Ferdinand ve Terry'e güvenecek ama bu isimlerin 3 yıl daha yüksek seviyede form tutmaları lazım.

    KALE
    Kaleci dolabı yıpranmış eski püskü eşyalarla dolu. David Robinson oldukça şaşkın ve David James'in İngiltere kariyeride artık sonda. Scott Carson yetenekli bir kaleci. Ama Hırvatistan karşısında yaşadıklarından sonra nasıl bir çöküş yaşayacak? West Ham'dan Robert Green bu sezon çok iyi bir performans gösteriyor. İngiltere ise dizindeki sakatlıkla boğuşan Manchester United'lı Ben Foster'a bel bağlayabilir.

    DEFANS
    Gary Neville'ın yeniden gündeme gelmesi beklenemez. Bu arada abisi Phil'in de İngiltere kariyeri artık geçmişin bir konusu. Sağbekte oynayabilen ve kanata çıkabilen Manchester City'den Micah Richards çok yetenekli bir isim. Micah aynı zamanda merkezde de oynayabiliyor. Her ne kadar zorlu bir başlangış yapmış olsada, Joleon Lescott'un zamanı gelecek. Everton'dan Leighton Baines de kanat için iyi bir isim. Özellikle Ashley Cole'un formunu bulmakta zorlandığı zamanlarda ve Wayne Bridge'in de Hırvatistan karşısında her türlü kabusu yaşamasının ardından.

    ORTA SAHA
    Joe Cole tutunabilmek için elinden geleni yaptı, öte yandan Aston Villa'dan Ashley Young ve Spurs'dan kanat oyuncusu Aaron Lennon, hayal kırıklığı yaratan Shaun Wright Phillips'in yerine geçebilir. Blackburn'den David Bentley sergilediği performansla özgüvenini ve yeteneklerini ön plana taşıdı. O'nun yanı sıra Manchester City'den Michael Johnson da iyi bir seçenek olacak.

    ATAK
    Aston Villa'dan Gabriel Agbonlahor ve Everton'dan genç James Vaughan İngiltere'nin yetenekli ve gelecek vaadeden isimleri olduğunun bir kanıtı.
    Michael Owen da uzun vadede İngiltere kariyerinin sonuna gelenlerden. Aç, inanıyor ve istiyor ama sakatlıklardan yana çok dertli ve bir türlü tam anlamıyla ayağa kalkamıyor. Wayne Rooney ise önünde uzanan yıllarla İngiltere'nin en büyük umutlarından olmaya devam edecek. 2006 Dünya Kupası zamanında takıma erken alınan ve zamanından en azından bir ya da iki yıl önce hedef olan Theo Walcott da 2010 için önemli bir isim. Spurs'da düzenli oynamaya başlayan Jermain Defoe da İngiltere için faydalı olacaktır. Bu yanıt aynı zamanda İngiltere'de düzenli futbol oynaması gerekenlerin neden oynayamadıklarını da sorgulamamızı gerektiriyor.

    GELECEK
    FIFA Başkanı Sepp Blatter takımların sınırlı yabancıyla oynamasını istiyor. Bu da her ülkede olduğu gibi İngiltere'de de genç yeteneklerin önünü açabilir.
    Bu fikir, Liverpool kaptanı Steven Gerrard tarafından da destekleniyor ama bu durum da bir de ironi var. Eğer Gerrard gerçekten genç İngiliz yeteneklerin önünün yabancılar tarafından kapanmasını istemiyorsa, acilen yapması gereken ilk iş, Rafael Benitez'in ofisine giderek O'nu daha fazla yabancıyı Anfield'a getirmemesi için ikna etmesi gerekli. İngiltere'nin yetenekli isimleri olduğuna kuşku yok. Ama geride kalan elemelerde yaşanan yanlış kadro seçimleri ve taktik uygulamalar utancın ön plana çıkmasını sağladı.
    Yeni menajerin ilk işi doğru parçaları biraraya getirmek olmalı.
    Bu şu andaki isimler ile zor ama bu utancın altından da başka türlü kalkmanın yolu yok.
#24.03.2008 15:54 0 0 0
  • bılgı ıcın saol
#26.03.2008 06:49 0 0 0