Kalp Hastalarına Ney Tedavisi

Son güncelleme: 26.03.2008 16:58
  • Kalp hastalarına "ney" terapisi
    Yoğun bakımdaki hastalara ney üfleyerek tedavi uyguluyor...

    26.03.2008 10:42
    İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Servisinde uygulanan ney terapisine hastaların olumlu tepki verdiği bildirildi.

    İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Uzm. Dr. Erol Can, 3 yıldır yoğun bakımdaki hastalara ney üfleyerek terapi uyguladığını söyledi.

    Müzik aletlerine çocukluğundan bu yana ilgi duyduğunu ifade eden Can, ilk kez yoğun bakım ünitesinde neyle ilgili CD getirerek çaldığını ve buna bazı hastaların olumlu tepki verdiğini ifade etti.

    Dr. Can, Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından 4 ay kadar önce başarılı bypass ameliyat edildiğini ve kendisine de serviste dünyaca ünlü Neyzen Süleyman Erguner'in ney çalarak terapi uyguladığını kaydetti.

    Kendisinin de hastalara ney çalarak onlara terapi uyguladığını dile getiren Dr. Can, neyin hastalar üzerinde olumlu bir etki yaptığını vurguladı.

    Dr. Can, ney sesiyle birlikte hastanın kalp atışlarının ve tansiyonunun normale döndüğünü belirterek, ''Hastaların ruh hallerine göre tek tek de ney üfleyerek onların yaşama dönmesini katkı yapıyorum. Hastaların kendisine gelmeleri ve huzur içerisinde dinlenmeleri beni de mutlu ediyor'' diye konuştu.

    Osmanlı İmparatorluğu döneminde de başta akıl hastaları olmak üzere birçok hastanın müzikle tedavi edildiğini hatırlatan Dr. Can, şunları kaydetti:

    ''Ney üfleme konusunda iddialı değilim ama hangi müziğin hangi hastada iyi geldiği yönünde kendimi geliştiriyorum. Hastanın ruh haline göre ney üflemeye gayret ediyorum. Bunu hastalara birebir uyguladığım için çaldığım müziğin hangi hastaya iyi gelip gelmediğini de anlıyorum.''

    AA
#26.03.2008 11:07 0 0 0
  • Teşekkür ederim.
#26.03.2008 15:10 0 0 0
  • İlginç denendigine göre demek ki olumlu sonuç alınmış.
#26.03.2008 16:58 0 0 0