Porto'ya rüşvet suçlaması

Son güncelleme: 01.04.2008 08:03
  • Porto'ya rüşvet suçlaması

    Portekiz'in dünyaca ünlü kulübü FC Porto ve kulüp başkanı Nuno Pinto da Costa, hakemlere rüşvet vermek suçlamasından dolayı Portekiz Futbol Federasyonu Disiplin Komisyonu'na ifade verecek.
    noimage
    Portekiz'de 2004-2005 yıllarında "altın düdükler" olarak adlandırılan futbolda şike ve rüşvet skandalları yeniden gündeme geldi. 2003-2004 sezonunda FC Porto-Amadora ve Beira Mar-FC Porto maçlarında hakemlere rüşvet vererek şike yaptırmakla suçlanan FC Porto Kulübü Başkanı Costa, suçlamaların kanıtlanması durumunda 2-10 yıl arasında futboldan men ve para cezası alabilecek. Verilen bilgilerde ise FC Porto'nun ikinci lige düşürülmesi riskinin dahi bulunduğu ifade edildi.

    2004 yılı mart ayında polis merkezine gelen kimliği belirsiz bir mektupta, ikinci lig takımlarından Gondomar'ın, hakemleri satın alarak birinci lige çıkmaya çalıştığı iddialarının ciddiye alınarak başlatılan ve daha sonra "altın düdükler" olarak adlandırılan Portekiz futbolundaki skandalda, 1 yıl içinde 200'e yakın kişi suçlanmış 370 tanık dinlenmiş ve 100'den fazla ev ve işyerine baskın düzenlenmişti.

    Soruşturmalarda en büyük dikkati çeken FC Porto Kulübü Başkanı Costa, 2'si futbolda yolsuzluk ve 1'i evrakta sahtecilik olmak üzere toplam 5 ayrı olayda suçlu bulunmasına karşın, kanıt yetersizliğinden yalnızca 125 bin Avro kefaletle serbest bırakılmıştı.

    Bu kez eski sevgilisi Carolina Salgado'nun yazdığı bir kitapta ortaya attığı yeni iddialar ve savcı Maria Jose Morgado'nun topladığı yeni kanıtlar sonrası, geçen hafta alınan kararla Costa hakkında yeniden dava açıldı. "Ben Carolina" adlı kitapta, 18 Nisan 2004 tarihinde Beira Mar-FC Porto arasında yapılan ve golsüz berabere biten maçtan 2 gün sonra maçın hakemi Augusto Duarte ve işadamı Antonio Araujo'nun, Costa'nın Gaia'daki evine geldiği ve Costa'nun, hakem Duarte'ye, içinde 2 bin 500 Avro olan bir zarf verdiği ileri sürülüyor.

    Disiplin komisyonu, ifade vermesi için Costa'ya, gelecek pazartesi gününe dek süre tanıdı.
    Birçok kulübün başkanını ve Portekiz futbol dünysından birçok kişiyi sanık durumuna düşüren "altın düdükler" skandalında, eski Portekiz Profesyonel Futbol Ligi (LPFP) Başkanı Valentim Laureiro da 23 suçtan suçlandıktan sonra 250 bin Avro kefaletle koşullu serbest kalmıştı.
#01.04.2008 08:03 0 0 0