Gözyaşı Kanalı Hastalıkları

Son güncelleme: 01.03.2013 19:09
  • dakriosistit nedir - gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtileri - gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi
    Nazolakrimal kanal tıkanıklığı sonucu gözyaşı kesesinde gelişen inflamasyondur. Konjenital yada akkiz olabilir.

    Tanı:

    1. Anatomik tıkanıklığın yerini ve türünü saptamak için sistemin içine radyoopak Madde verilerek direkt orbita grafisi çekilir (Dakriosistografi).

    2. Lavaj, sonda

    3. Lakrimal sistem endoskopisi

    Konjenital Dakriosistit (Dakriostenoz):
    Yeni doğanlarda %2-6 oranında görülür. Nazolakrimal kanalın alt ucundaki membranın (Hasner valvülü) doğumda henuz diferansiyasyonunu tamamlayarak açılmadığı durumlarda ortaya çıkar.

    Doğumdan 2-3 hafta sonra bir yada iki gözde sulanma, çapaklanmaya yol açar.

    Membranın diferansiyasyonunu tamamlaması sonucu ilk 6 ay içinde spontan olarak açılma şansı %80-90’dır. Bu nedenle 6-8. aya kadar kadar müdahele edilmez, sadece masaj ve enfeksiyon varsa topikal antibiotik önerilir. İlk 8 ay içinde spontan olarak açılmazsa sonda ile nazolakrimal kanalın alt meatusa açılan ağzındaki kanal perfore edilir. 2,5-3 yaşın üzerindeki olgulara sonda başarısı azaldığından uygulanmaz. 5-6 yaşlarında cerrahi yöntemler ile yeni bir drenaj yolu açılır (Dakriosistorinostomi ameliyatı).

    Akkiz Dakriosistit: akut yada kronik tablo ile seyreder.

    Akut Dakriosistit: Gözyaşı kesesinin akut, süpüratif iltahabıdır. Preseptal sellülit gelişimine neden olur. Kese bölgesinde ağrı, ödem, hiperemi ve sulanma ile karekterizedir. Etken çogunlukla pnömokok yada stafilokok türleridir. Kese üzerine bası ile punktumlardan pü regürjite olabilir, yada kesede abse gelişerek deriye fistülize olabilir.

    Tedavide antibiotikler ve antienflamatuar ilaçlar kullanılır. Enfeksiyon geçtikten sonra yapışıklıklar nedeni ile sistem, çoğu kez nazolakrimalis seviyesinde tıkandığından cerrahi uygulanır..

    Kronik Dakriosistit: Süpüratif belirtiler olmaksızın gelişen gözyaşı kesesi inflamasyonudur. Sulanma ve basmakla punktumlardan saydam mukoid salgı gelmesi ile karekterizedir. Tedavide antibiotiklerden yararlanılır. Kesin tedavisi dakriosistorinostomi ameliyatıdır. Bu ameliyatta orta meatus hizasında burun boşluğu ile kese arasında anastomoz sağlanır
#01.04.2008 08:17 0 0 0
  • benim yeğenimde de aynı sorun var..
    şimdilik damla ve masaj uygulanıyor.. inşaallah kendiliğinden açılır da müdaheleye gerek kalmaz..
    ayrıca yapılan masajın tedavide çok etkili olduğunu okudum.
#01.04.2008 08:43 0 0 0
  • bende blefarit olduğunu sööylediler. onun hakkında da bilgi verirmisin?
#01.04.2008 22:21 0 0 0
#02.04.2008 22:56 0 0 0
  • Eline sağlık...
#01.03.2013 19:09 0 0 0