Günde üç dilim jambon tek bir sosis, birkaç dilim salam bile riski yüzde 20 yükseltiyor.

Dünya Kanser Araştırma Merkezi’ne göre günde üç dilim jambon tek bir sosis, birkaç dilim salam bile riski yüzde 20 yükseltiyor

Sosis, sucuk, salam, pastırma ve jambon gibi her sabah kahvaltı sofranıza koyduğunuz ürünlerin kanser tehlikesini büyük oranda artırdığını biliyor musunuz? Dünya Kanser Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre günde 50 gram işlenmiş kırmızı et yani yaklaşık bir sosis ya da üç dilim jambon tüketen kişilerde bağırsak kanseri riski yüzde 20 artıyor.

Füme gıdalar tehlikeli

Ayrıca prostat, akciğer, mide ve gırtlak kanseri riski de yükseliyor. Araştırmaya göre, kanser riskini en çok artıran ürünler, jambon, pastırma, salam ve sosis gibi uzun süre dayanması için tütsülenen ya da tuzlanan gıdalar. Hamburger ve kıyma gibi ürünler ise tuz ve kimyasal katkılar kullanılmazsa risk grubunun dışında kalıyor.
Dondurularak saklanan et ürünlerinin tüketilmesini tavsiye eden araştırmada, ete uygulanan işlemler sırasında içindeki kansere yol açan n-nitroso bileşiklerinin miktarının tehlikeli seviyelere ulaştığı belirtildi. Araştırmayı yürüten Prof. Martin Wiseman, “En güvenli yol bu ürünlerin hiçbirini yememek. Tüketim arttığında risk ne kadar yükseliyorsa, tüketim azaltıldığında da risk o kadar düşüyor. İnsanların bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

500 gramdan fazla et zarar

Araştırmaya göre, eğer insanlar işlenmiş et tüketmeyi bırakırsa her 10 bağırsak kanseri vakasından biri engellenebilir. Uzmanlar, haftalık pişirilmiş kırmızı et tüketiminin de 500 gramı geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Etin üzerindeki yağları temizleyin

DÜNYA Kanser Araştırmaları Merkezi bağırsak kanserinin erken teşhis edildiği takdirde en kolay tedavi edilen kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Araştırmaya göre, kadınlarda bu kansere yakalanma ihtimali 18’de erkeklerde ise 20’de bir. Riski azaltmak için şu önerilerde bulunuldu:
* Yağsız etleri seçin. Etin üzerindeki yağları temizleyin.
* Protein ihtiyacını balık, tavuk gibi beyaz etlerle, mercimek ve fasulye gibi baklagillerden karşılayın.
* Lifli sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.
* Alkol tüketimini azaltın, fazla kilolarınızı verin, spor yapın.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 442
favori
like
share
hakan2230 Tarih: 04.04.2008 02:33
Ya aNLaMaDıĞıM ßiZiM DüRüM LaHMaCuN KoKoReÇ Gißi YiYeCeKLeR SaĞLıKSıZ oLuP DıŞLaNıYoR ßuNLaR DüNYaNıN 4 ßiR YaNıNa uLaŞıYoR TuHaF DoĞRuSu
SU-PERISI Tarih: 02.04.2008 23:51
zararlı olmasına ragmen tüketimide oldukca fazla özelliklede çoçuklar çok seviyorlar.
eskitoprak Tarih: 02.04.2008 13:06
ben tek bir sey biliyorum oda ne yersen ye vaktin doldugu zaman oluyorsun
Grace Tarih: 02.04.2008 13:05
niye yaparlar o zaman bende bunu anlamış değilim:207: çocuklar evt çok seviyolar ilginç doğrusu:20:
Sylar Tarih: 02.04.2008 11:22
doğru çocuklar çok seviyor maalesef.
şimdi TV de dönen reklamları düşünürsek.. ölüme davet sanki.
abarttım belkide ama çocuklarında oynadığını düşünürsek birde..
LEVIS-501 Tarih: 02.04.2008 11:11
Ilginc bir arastirma, cocuklarin sosisi ne kadar cok sevdigini ve ne kadar cok tükettiklerini düsünecek olursak oldukca endise verici bir durum.:20:


Bizim Aytunc biraksak hergün bir kutu sosisi tek basina yer yani...:207: