Cochineal (COLA'ya RENGİNİ VEREN BÖCEK)




Cochineal; Kanarya adalarında ve Meksikada yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir..





Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür..




Bir Cochineal böceği tarlası...


Bu böcekler ve larvaları Meksikalı köylüler tarafından toplanır..



Pazarlama aşamasındaki cochineal..




Cochineal kurutulmuş hali..

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1830
favori
like
share
eecem Tarih: 10.07.2009 13:49
ben bunu öğrendiğimden beri kola içmiyorum çok iğrenç:67:
ama bazı başka dinlerden insanlar için böcek yemek pek mide bulandırıcı değil.çünkü bu onlar için bi yemek,çerez niyetine böcek yiyen insanlarda var mesela afrika ülkerini çoğunda insanlar böcek toplayıp yiyorlar.:67:
MiSS-FENER Tarih: 09.05.2009 03:52


Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır. Avrupa'ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir.


Dağılımı

Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Elde edilmesi

Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur.

Kullanımı

Karmin (veya Kokonial) gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, meyve sularında, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde, kolalı içeceklerde toppinglerde ve süt ürünlerinde bulunmaktadir.

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadir.

Hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. Özellikle bebeklere çok zararlıdır.

Dini engeller

Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır. Müslümanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.
zeynap Tarih: 06.04.2008 00:01
Paylaşım için saol....