BOLU İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, hijyenik ortamlarda hazırlanmayan dondurmanın ölümcül ishallere, hepatit, brusella, parazitel enfeksiyonlar ve tifoya neden olabildiğini söyledi.

Gıda maddelerinin Tarım Bakanlığı ya da yerel yönetimlerden izin alınmış, sağlık açısından güvenli ve uygun ortamlarda üretilmiş olmalarının önem taşıdığını belirten Dursun Koç, “Uygun ve hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurmalar, çok kısa sürede ciddi salgınlar yapabilecek, kalıcı problemlere neden olacak enfeksiyon kaynaklarındandır” dedi.

Hijyenik ve uygun ortamlarda hazırlanmayan dondurmaların ölümcül ishallere, kalıcı ve taşıyıcı hepatite ve karaciğer toksitesine yol açabileceğini vurgulayan Koç şöyle konuştu;

“İçerisinde bol miktarda süt ve süt ürünleri bulunan dondurma, uygun şartlarda hazırlanmaması halinde, mikroorganizmalar için son derece iyi bir kültür ortamı oluşturur. Ölümcül ishaller, kalıcı ve taşıyıcı hepatit ve Hepatit C, Brusella, parazitel enfeksiyonlar ile tifo kapmak mümkündür.”

Sağlık Müdürü Dursun Koç sağlıklı koşullarda üretilen dondurmanın yararlarından da bahsederek, dondurmanın içerisinde süt ve süt ürünleri olması nedeniyle, özellikle protein, kalsiyum ve potasyum ile birçok mineral açısından oldukça zengin besleyici bir özelliğe sahip olduğunu belirntti. Koç, “Dondurmayı hızlı bir şekilde yemek de faranjit ve laranjit gibi hastalıklara yol açar. Dondurmayı yalayarak ve ağızda eriterek yemek gereki” diye konuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 390
favori
like
share
DENİZLİSPORLUYUZ Tarih: 05.04.2008 20:04
arkadaşlar ben özellikle açıkta satılan dondurmaların külahlarından uzak durmanızı
tavsiye ederim sakın ola yemeyin
Sylar Tarih: 05.04.2008 19:16
maalesef öyle insanlar var ki..
dondurmayı erimeden, ikinciye tekrar dondurmadan tüketmek en sağlıklısı..
SU-PERISI Tarih: 05.04.2008 19:04
Dondurma alırken dikkat etmek gerekir,hijyenik ortamda üretilen dondurmalar tercih edilmeli.