_________________________________________________________________

Ülkeden ülkeye kahvaltı keyfi...



TÜRKİYE’DE KAHVALTI

Geleneksel Türk mutfağında kahvaltının apayrı bir yeri vardır. Türk kahvaltı sofrasının vazgeçilmez lezzetleri arasında; mis gibi kokan kızarmış ekmeği, beyaz peyniri, sahanda yumurtayı, siyah ve yeşil zeytini sayabiliriz. Tulum, dil, çerkez ve kaşar peyniri de Türk kahvaltı sofrasının lezzetine lezzet katar. Sucuk ve pastırmamızın ise tadına doyulmaz. Reçelleri de unutmamak gerekir. En çok tercih edilen gül, bergamut, kayısı, vişne, şeftali, turunç ve portakal reçelleri, aynı anda dört mevsimi birden yaşayn ülkemize yakışır bir çeşitlilik sergilerler. Reçelin yanı sıra, bal ve kaymak da kahvaltı sofralarına başdöndürücü bir lezzet katar. Demli çay ise, Türk kahvaltı sofrasını tamamlayan en önemli unsurdur.

RUSYA’DA KAHVALTI

Rusya’da, Çarlık döneminde olduğu gibi bugün de havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofralarına lezzet katmaktadır. Ayrıca Rus mutfağında bol baharat kullanılır. Marmelat gibi tatlı çeşitleri ise pek rağbet görmemektedir. Güne başlarken kalorisi yüksek balık, et ve yumurta çeşitlerini tercih eden Rusların “Rus Yumurtası” ve lakerdalı esmer ekmek “Wolga-Schnitte” si tüm dünyada ünlüdür.

İSPANYA’DA KAHVALTI

İspanya’da, bölgeler arasındaki coğrafi ve kültürel farklılık yemek tariflerine de yansımıştır. İspanyol mutfağı çok çeşitli lezzetleri bir arada barındırır. Füme salam, balık, zeytin ve sarımsak ise, her İspanyolun vazgeçilmezleri arasındadır. Kahvaltıda da “Iberia” (zeytinli ekmek) ya da “Bocadillo con tomate” (domatesli ekmek) İspanyol tarzı kahvaltının simgesidir. Bu muhteşem lezzetleri, “Cafe con leche” (sütlü kahve) ve bir fincan “Cortido” (bir çeşit espresso) tamamlar.

İSVİÇRE’DE KAHVALTI

İsviçreliler iyi sunulan tüm yemeklere değer verirler . Bu anlayışları kahvaltı sofralarına da yansıtır. Mısır gevreği, marmelat, bal ve ekmek çeşitlerine peynir ve salam çeşitleri eşlik eder. Tatlı lezzetlerin ağırlıklı olarak hissedildiği bir başlangıçtan sonra, “Appenzeller Cräcker” ve “Bündner Fleisch-Schnittli” gibi çeşitler İsviçrelilerin vazgeçemedikleri tatlar arasındadır.

HOLLANDA’ DA KAHVALTI

Hollanda denildiğinde akla ilk gelenler arasında kuşkusuz yel değirmenleri, lale ve tahta ayakkabılardır. Nakışlı örtülerle bezenmiş dolapların bulunduğu ve tahta figürlerin kullanıldığı lokantaları da dünyaca ünlüdür. Bu turistik simgelerin yanı sıra, tüm dünyada Hollanda, birbirinden leziz peynirleri ile de anılmaktadır. Ringa balığı da bu ülkeye adeta damgasını vurmuştur. İnce kesilmiş salam ve Hollanda peynirlerinin yanında, kahvaltı sofrasında bile ringa balığı ikram edilir. Hollanda usulü bir kahvaltı sofrasının en önemli tamamlayıcı unsurları ise, tatlandırılmış özel bir fincan çay veya kahvedir.

FRANSA’DA KAHVALTI

Sanatın beşiği olarak kabul edilen Frans’da, yemek yapma da adeta sanat olarak nitelendirilmektedir. Hafta içi günlerde bile, öğle ve akşam yemeklerinde Fransızlar birçok çeşidi bir arada bulundururlar. Kahvaltı ise, diğer öğünlere oranla oldukça sadedir. Fransızların kahvaltı sofralarından hiç eksik etmedikleri iki şey vardır: Birbirinden değişik reçel ve ekmek çeşitleri... Gevrek kruasan, taze baget ekmeği ya da “pain comlet” (bir çeşit tahıllı ekmek) ve Fransız reçel çeşitlerinden son derece lezzetli bir “Petit déjeuner” (kahvaltı) hazırlanabilir. “Café au lait” (bol sıcak sütlü kahve) ise, Fransızların en çok tercih ettikleri içecektir.

PORTEKİZ’DE KAHVALTI

Portekiz mutfağı İspanyol mutfağını andırmakla birlikte, biraz daha hafif ve şıktır. Balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Portekiz’de, deniz ürünleri ile yüzlerce çeşit yemek yapılmaktadır. Portekizliler, kahvaltıya önem verirler ve bu nedenle de doyurucu olmasına dikkat ederler. Deniz ürünleri kahvaltı sofralarının önemli malzemelerindendir. Örneğin ton balıklı ve yumurtalı ekmek “Paozinho com atum” ve sardunyalı ekmek Vasco da Gama” çok sevilen kahvaltı seçenekleridir. Koyu kahve ya da taze sıkılmış portakal ve greyfurt suları, Portekizlilerin kahvaltılarını zenginleştirir.

İSVEÇ’TE KAHVALTI

İsveç, bilindiği gibi gölleri ve nehirleri ile ünlüdür. Bu nedenle, kahvaltı sofralarında bile balıklı tariflere rastlamak hiç de şaşırtıcı değildir. Sosa yatırılmış alabalık, somon ve bunun gibi çeşitli tatlı su balıkları İsveçlilerin en çok tercih ettikleri kahvaltı menülerini süsler. Ayrıca, özellikle dereotu ve yeşil baharatlar ile muhteşem lezzetler de yaratırlar. Ancak kahvaltı sofralarında tatlı da hiç eksik olmaz. Örneğin “Blåbär-Klöben (üzümlü ekmek üzerine yaban mersini reçeli), İsveç kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir.

MACARİSTAN’DA KAHVALTI

Lezzetli ve baharatlı yemekleri seven Macarlar, hemen hemen tüm yemeklerinde biber kullanırlar. Ayrıca soğan ve sarmısak da Macar mutfağının tamamlayıcı malzemeleridir. “Salamibrot Piroschka” (salamlı ekmek) ya da leziz (Puszta salatalı kepek ekmeği) Macar kahvaltı sofrasının geleneksel tatlarındandır.

DANİMARKA’DA KAHVALTI

Danimarkalılar, tüm dünyada “keyif insanı” olarak bilinirler ve bu nedenle de çeşidi bol, zengin bir mutfağı severler. Kahvaltıda en çok tercih ettikleri tatlı “Wienerbrød”, üzerine eklenen malzemeler ile en leziz ekmek çeşidine dönüşür. Yine bol malzeme ve garnitürlerle süslenen “Smørebrød” lar da, Danimarkalıların ekmekle hazırlanan favori menülerindendir.

İNGİLTERE’DE KAHVALTI

İngiltere denilince akla ilk gelen kuşkusuz “5 Çayı”dır. Kahvaltı da en az onun kadar popüler bir öğündür. Hatta geleneklerine bağlı İngilizlerin; öğle ve akşam yemeklerinden vazgeçebilecekleri, ama kahvaltıdan asla vazgeçemiyecekleri söylenir. Brunch da İngiliz mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır. Çeşitli reçel ve marmelatlar, özellikle ünlü buruk portakal mermeladı, İngilizlerin “başrol oyuncuları”dır. Yumurta ise, pişmiş ya da rafadan, çırpılmış ya da tavada; jambon ya da sosis ile, kızarmış tost ekmeklerinin yanında yenir. Bu menü, çeşitli mısır gevrekleri ile de zenginleştirilir.


İTALYA’DA KAHVALTI



İtalya’da “yemek” son derece önemlidir. Hazırlaması bile, tam bir seromoniye dönüşür. Tüm aile bireylerinin buluştuğu öğlen ve özellikle akşam yemekleri çok uzun sürer. Kahvaltı ise ikinci planda tutulur ve deyim yerindeyse “geçiştirilen bir öğündür”. İtalyan kahvaltısında, ev yapımı küçük ekmekçiklere ya da “Tramezzini”lere (üçgen tost ekmekleri) cappuccino ya da espresso eşilik eder. Mozarella, salam, domates ve fesleğen, İtalyan kahvaltı sofralarındaki Akdeniz esintilerini simgeler.

bunlari biliyormusunuz,bunları biliyormusunuz,bunlari biliyor musunuz,bunları biliyor musunuz,bunları biliyormuydunuz,bunları biliyormusun,bunları biliyormusunuz com,bunları biliyormusunuz net,www bunları biliyormusunuz,bunlari biliyormusun,bunlari biliyormuydunuz,bunları biliyormusun com,www bunları biliyormusun,bunları biliyormusun net,







Beğeniler: 2
Favoriler: 1
İzlenmeler: 1033
favori
like
share
Cosa Nostra Tarih: 05.05.2009 02:40
çok teşekkürler
gamzelinur Tarih: 04.05.2009 22:15
eline sağlık güzel olmuş
Piranha_TR Tarih: 04.05.2009 18:04
Bilgi için teşekkürler
İCEMİNE Tarih: 04.05.2009 17:49
güzel bir çalışma olmuş saol bilgilendirdiğiniz için
CADIKIZ Tarih: 03.05.2009 18:56
Tr,de olan kahvalti gibi kahvaltinin tadini hicbir ulke veremez o firindan cikan sicacik ekmekler taze simitler:3:
recepugur Tarih: 03.05.2009 13:56
bana göre ingilterede kahvatı gayet güzelmiş
cay_guzeli Tarih: 03.05.2009 12:17
acıktım valla :3:
Mavis Gözlü Tarih: 03.05.2009 11:16
Emeginize Saglik...
keder Tarih: 24.09.2008 10:10
yinede türk kahvaltısını değişmem