30 Bin İnsanın Hayatı Çalındı

Son güncelleme: 19.04.2008 23:52
  • İstanbul Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası'na kayıtlı 30 bin donörün genetik şifreleri ve adreslerinin yer aldığı dosya-ların bilgisayardan kopyalandığı öne sürüldü.

    Türkiye`nin ilk ve en büyük kemik iliği bankasında skandal... İstanbul Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası'nda kayıtlı yaklaşık 30 bin donörün tüm genetik şifreleri ve adreslerinin yer aldığı dosyaların kopyalandığı iddia edildi. Kurumun eski koordinatörü Sarper Diler, avukatı Hasan Hüseyin Ünal aracılığıyla, gizlilik ihlali gerekçesiyle dekanlık ile kurum başkanı Prof. Mahmut Çarin'e ihtarname çektirdi.

    'Bilgisayarlarda Şifre Yok'

    ÜNAL aracılığıyla çekilen ihtarname, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne de gönderildi. 'Donör bilgileri, şifresi olmayan bilgisayarlarda asistanlar tarafından iş saatleri dışında kullanılmış' diyen Ünal 'Vericilerin hayatları riske atan bir durum bu. Şu an 30 bin vericinin hayatı tehlikede' diye konuştu. Suç duyurusunda bulunmak için gittikleri Fatih Cumhuriyet Savcılığı'nın yönlendirmesiyle ihtarname çekildiğini anlatan Ünal şunları söyledi: Dilekçede ilik bankasındaki aksaklıkların üzerine gittiği için görev yeri değiştirilen Doç. Diler'in durumu ve ölümleri engellemek için testlerin hızlı şekilde yapılması gerektiğini de vurguladık.

    Mafyanın eline geçerse facia olur

    Donörlerin bilgilerinin ticarete neden olabileceğini vurgulayan avukat Hasan Hüseyin Ünal 'Hatta bu liste, organ mafyasının eline geçerse ilik nakline ihtiyaç duyanlara, 'Şu kadar para verirseniz, size kemik iliği temin ederiz' denebilir. Bu da faciaya yol açar' dedi.

    'Bilimsel Sözcüyüm Açıklama Yapamam'

    Konuyla ilgili iddialara yanıt vermek istemediğini söyleyen Kemik İliği Bankası Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin, tıpkı İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Keçer gibi bizi kurum Sözcüsü Prof. Dr. Ömer Devecioğlu'na yönlendirdi. Devecioğlu ise 'Ben bilimsel sözcüyüm. Bankanın bilimsel altyapısı hakkındaki soruları cevaplayabilirim. Bu kurumda çalışan bir doktorum. İhtarnameyi de görmedim. Bir şey diyemeyeceğim' diye konuştu.

    Profesörün Sürgün İsyanı

    Türkiye'de ilk çocuk kemik iliği naklini gerçekleştiren uzmanlardan Prof. Dr. Nevin Yalman'ın da tıpkı Doç. Dr. Sarper Diler gibi üniversitenin bir başka bölümünde görevlendirilmek istendiği iddia edildi. Kemik İliği Bankası'nda hasta sorumlusu olan Prof. Yalman 'Ben tüm meslek hayatımı kemik iliğine adadım. Yaşananlar çok acı. Biz artık hastaların laboratuvar sonuçlarını beklerken ölmelerini istemiyoruz ' dedi. Yaşanan olayların üzerini örtmek için televizyon dizileri ve yarışmalarda kampanyala düzenlendiğini ve sanatçıların yanlış yönlendirildiğini söyleyen Prof. Yalman 'Kampanyalara karşı çıktım. Bu nedenle ben de dışlandım' diye konuştu.
#18.04.2008 09:12 0 0 0
  • Çok büyük bir skandal.
#18.04.2008 09:46 0 0 0
  • skandal
#18.04.2008 12:45 0 0 0
  • skandal
#19.04.2008 23:52 0 0 0