1 Yıl Cips Yiyen Çocuk 9 Kilo Yağ Alıyor

Son güncelleme: 20.04.2008 20:21
  • Hareketsiz ortamlarda çalışan bireylerde daha sık görülen ve gelişen teknoloji ile birlikte daha hızlı yayılmaya başlayan metabolik sendrom ciddi boyutlarda tehdit oluşturuyor. Antalya-Belek, Susesi Resort Hotel'de gerçekleştirilen 5. Metabolik Sendrom Sempozyumu'nda çarpıcı gerçekler su yüzüne çıktı. Metabolik sendrom çocuk yaşlarda başlıyor...

    Metabolik sendromun nedenleri

    9-13 Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu metabolik sendromun sadece ileri yaşlarda görülmediğini, çocuk yaşlarda hatta anne karnında temellerinin atıldığını dile getirdi. Genel anlamda bel çevresinin kalınlaşması anlamına gelen metabolik sendromun, diyabet, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, obezite, gut, depresyon, kemik ve kas sistemi hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına neden olabileceğini belirten Kurtoğlu "Çocuklarımız hayatlarının ilerleyen bölümlerinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir. İlk önce anne adaylarının kesinlikle sigaradan uzak durmaları gerekiyor. Gebelikte fazla kilo alınması da çocuğun ilerleyen yaşlarda metabolik sendromla tanışma riskini arttırıyor. Özellikle okul kantinlerindeki yeme alışkanlıkları, çocukların egzersiz yapmaması, asansörle evden ayrılıp, servisle okula gidip tekrar aynı şekilde dönmeleri ve evde de bilgisayar başında çok zaman geçirmeleri metabolik sendromun önemli nedenleri. Araştırmalara göre cips yiyen bir çocuk senede 9 kilo yağ alıyor. Bunların nedeni de yeme alışkanlıklarındaki ciddi değişiklikler" dedi. Çocukların 2 saatten daha fazla bilgisayar ve TV başında kalmamaları gerektiğine değinen Kurtoğlu, fastfood alışkanlıklarından da kurtulunması gerektiğinin altını çizdi.

    Doktorların yüzde 40'ı sigara içiyor

    Metabolik sendromun en önemli nedenlerinden biri olan sigara konusunda ise Prof. Dr. Can Öztürk ciddi açıklamalarda bulundu. İlk adımda doktorların sigara konusunda özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Bir hastanın ilk önce doktorun sigara içmediğini görmesi lazım, hastalıkları tetikleyen en önemli unsur sigaradır. Daha sonra aile ve çevrenin düzelmesi gerekiyor. Çıkacak olan sigara yasasının çok büyük yararı olacağını düşünüyorum" diye konuştu. 50 katılımcı sayısıyla da dikkat çeken sempozyumda 4'ü yurt dışından olmak üzere 57 konuşmacı yer aldı.
#20.04.2008 13:45 0 0 0
  • Çoçuklarda hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenme yag yapıyor,emegine saglık sindy.
#20.04.2008 14:29 0 0 0
fLy fLy foto
  • teşekkürler Sindy ...
#20.04.2008 20:21 0 0 0