Önemli Olan Kalıcı Zayıflık

Son güncelleme: 26.04.2008 11:54
  • Bu konu hakkında Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Şeber şu bilgileri verdi:

    Zayıflamak neden dert değil?

    Zayıflamanın tek kuralı vardır, o da: Besinlerle alınan günlük enerjiden daha fazlasını harcamak. Bu nedenle bilimsel olmayan bütün zayıflama yöntemlerinin yanında, düşük kalorili ve son derece tehlikeli diyetler verilir. Kişi aldığı enerjinin oldukça azalmasına bağlı olarak hızla kilo kaybederken, bunun nedeninin uyguladığı diyetin olduğunu düşünmez. Tam aksine, denediği yöntemi "mucize" olarak değerlendirir. Dolayısıyla zayıflamak amaç olmamalıdır. Temel amaç, fazla kilolardan "sağlıklı" bir şekilde kurtulmak ve kilo koruma programı uygulayarak uzun dönemde başarı sağlamak olmalıdır.

    Hızlı zayıflama hastalık nedeni

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre haftalık sağlıklı kilo kaybı 500 gram ila 1 kilo arasında olmalıdır. Daha hızlı kilo vermekse birçok sağlık sorununa yol açabilir. Haftada 1 kg'dan daha fazla kilo vermek size mutlu edici gelebilir, ama bu durum ileride daha mutsuz olmanıza neden olacaktır. Çünkü hızlı kilo kayıplarında; Kas kitlesinden ve vücut suyundan kayıplar yaşanır.
    Vücut yağ dokusunda azalma olmaz. Metabolik hız yavaşlar ve daha sonraki dönemlerde kilo vermek ve korumak zorlaşır. Çok düşük kalorili diyetler ile hızlı zayıflayan kişilerde; Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu oluşabilir. Tansiyon düşüklüğü ve kalp ritim bozuklukları gözlenebilir. Bulantı, kusma, ishal veya kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları oluşabilir. Kadınlarda menstruasyon düzensizliği ve böbrek taşı görülme riski artar. Soğuğa karşı hassasiyet oluşabilir. Kuru cilt ve saç dökülmesi de sık gözlenen sorunlar arasında bulunmaktadır.

    Kilo yönetiminin 3 altın anahtarı
    Kilo yönetiminde başarının 3 altın anahtarı vardır...

    Anahtar 1-Kişiye özel beslenme programı:

    Kişinin beslenme programı parmak izi gibidir, sadece kendine özeldir. Zayıflama diyetlerinde de kural değişmez. Çünkü beslenme programının başarı sağlayabilmesi için beslenme programının yaş, cinsiyet, vücut yapısı, sağlık durumu, kan tablosu, sosyal yaşam, iş koşulları ve beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak düzenlenmesi gerekir. Bu şekilde hazırlanan bir programın başarısızlık ihtimali oldukça düşüktür. Kişinin beslenme programının oluşturulması kadar önemli olan bir başka konu ise kişiye sağlıklı beslenmenin öğretilmesidir. Sağlıklı beslenmeyi bilmek ve uygulamak hem yaşam kalitesini arttırır hem de kilo yönetiminde yaşam boyu başarı sağlanmasına yardımcı olur.

    Anahtar 2-Düzenli fiziksel aktivite:

    Kemik ve kas dokusunun güçlenmesinin yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmak kalp-damar sağlığını korur ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca günlük harcanan enerjiyi arttırması nedeni ile kilo yönetiminde başarı sağlanmasında önemli rol oynar. Fakat zayıflama programlarında düzenli fiziksel aktivitenin kişinin yaşam koşullarına göre belirlenmesi gerekir. Eğer kişi zayıflama döneminde, gelecek yaşantısında uygulayamayacağı bir egzersiz programı yapıyorsa kilosunu koruması çok zor olacaktır. Haftada 3 kez, 45-60 dakika enerji harcamasını arttıran egzersizlerin yapılması genel sağlığın korunması için önemlidir. Fakat bir egzersiz programına katılma imkânı olmayanlarında günde en az 45 dakika orta tempolu yürüyüş yapması gerekir.

    Anahtar 3-Yaşam Stili Değişikliği:

    Kişi zayıflama programındayken yaşam stili müdahaleleri yapılması, gelecek dönemde kilonun korunması için olmazsa olmazlardandır. Zayıflama programı süresince sürdürülen sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite uygulamaları alışkanlık haline getirilmelidir. Bu basamakta kişiye diyetisyeni, egzersiz antrenörü ve danışman psikolog yardımcı olmalıdır.

    Esas görev zayıfladıktan sonra

    Zayıflama programını tamamladıysanız ve istediğiniz kiloya ulaştıysanız yapmanız gerekenlerin bittiğini sanmayın. Esas göreviniz şimdi başlıyor: O da: Sağlıklı kilonuzu korumak... Eğer zayıflama programı bittikten en az 2 yıl sonra 3 kilodan fazla almadıysanız başarılı olduğunuzu gururla söyleyebilirsiniz.

    Kilonuzu korumak için yapmanız gerekenler...

    -Zayıflama programında iş birliği yaptığınız profesyoneller (diyetisyen, egzersiz uzmanı, psikolog vs.) ile ilişkinizi koparmayın.
    -İstediğiniz kiloya ulaştıktan sonra da uzmanlar ile başta ayda 1, sonra 3 ayda 1, sonra da 6 ayda bir görüşmeyi ihmal etmeyin.
    -Eğer tekrar kilo almaya başladıysanız sebeplerini belirleyin ve çözümler için uzmanınız ile çalışmaya bir süre daha devam edin.
    -Yeni alışkanlıklarınızı devam ettirmek için kendinize motivasyon yolları yaratın.
#23.04.2008 13:51 0 0 0
  • tesekkurler SU-PERISI
#26.04.2008 11:54 0 0 0