Bebeğinize en büyük kötülüğü siz yapıyorsunuz

Son güncelleme: 14.10.2008 00:24


  • Bebeğinize en büyük kötülüğü siz yapıyorsunuz

    ONA EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ SİZ YAPIYORSUNUZ!
    Beslenme özellikle yeni doğan bebekler için çok önemli. Peki yeni dünyaya gelen bebekler nasıl beslenmeli ve nelere dikkat edilmeli?

    Özellikle yenidoğan bebek için en ideal besin anne sütü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Yenidoğan bebeği en güzel nimetlerden biri olan ve daima hazır bir şekilde sunulan anne sütünden mahrum bırakmak belki de ona karşı yapılacak en büyük kötülüktür" uyarısında bulundu.

    Bursa Çekirge Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları, Gastroentoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Fatih Ünal, anne sütünün bebeğin büyüme ve gelişimine katkıda bulunmasının yanı sıra; Kognitif özelliklerinin, IQ ve entelektüel performansının gelişimine ve enfeksiyon hastalıklarına ve alerjiden korunmasına katkısı olduğunu söyledi.

    Dr. Ünal, "Anne sütünden daha fazla yararlanabilmek için annenin buna doğum öncesi ve doğum sonrası psikolojik olarak hazırlanmış olması gerekmektedir. Bebeği de doğar doğmaz ilk 1-2 saat içinde anne göğsüne yatırılması sağlanmalıdır. Böylece prolaktin salınımı için gerekli mesaj beyine gönderilir ve bebeğin hemen emmesi sağlanır, aynı zamanda bu davranışla anne ve bebek arasında tensel temas ve psikolojik bağ da sağlanmış olur. Annenin bebeğini emzirme sıklığı tamamen bebeğe bağlı olmalıdır. Anne sütünün yetip yetmediği tartı, dışkı ve idrar çıkışına bağlı olmalıdır. Doğumu takiben 3. günde 3 ıslak bez ve ilk haftanın sonunda 4 ıslak bezin olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. İlk 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmeli su dahi verilmemelidir. Eğer anne çalışıyorsa ve işe başlayacaksa annenin sütünün buz dolabında, buzluk ve derin dondurucu da saklayabileceği anlatılmalı bebek gereksinim duyunca sıcak suyun içine oturtulup çözündükten sonra vücut ısısına ulaşınca bebeğe verebileceği belirtilmelidir." dedi.

    Anne sütünde bulunan suda eriyen ve yağda eriyen vitaminlerinin miktarı -D ve K vitamini dışında yenidoğan bebek için yeterli olduğunu dile getiren Dr. Ünal, bunun için yenidoğan bebeğe doğar doğmaz K vitamini prematürelere 0.5 mg, temrinde doğan bebeğe 1 mg yapılması gerektiğini kaydetti.

    Yapılan araştırmalarda Türkiye'de bebeklerde, Nutrüsyonel demir eksikliği anemisinin sık gözüktüğünü anlatan Dr. Ünal, "Bunun sonucunda süt çocukluğu döneminde demir takviyesi alanlar ile demir takviyesi almayanlar arasında 6 puan zeka farkı olduğu gösterilmiştir. Sonuçta anne sütü alan bebeğe rutin olarak demir preparatı başlanmalıdır. Eğer bebek yeterli anne sütü alıyor, annenin beslenmesi iyi ve ilk bebek ise 6. ayda demir preparatı başlanmalıdır. Anne daha önce doğum yapmış ve annenin beslenmesi bozuk ise bebeğe 4. ayda demir preparatı başlanır. Anne sütünü herhangi bir sebepten alamamış bir bebeğe ise eğer adapte mama ile besleniyorsa ilk 6 ay demir takviyesi gerekmemektedir. Bebek 6. aydan sonra da demir takviyeli mama ile besleniyorsa ilave yine demir takviyesi gerekmez. Fakat İnek sütündeki demir konsantrasyonu anne sütünden fazla olsa da emilimi anne sütünden düşük olduğu için, sonuçta inek sütü ile beslenen bebeğe 6. ayda demir takviyesi gereklidir." diye konuştu.











#27.04.2008 18:27 0 0 0
  • Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Anne sütü oldugu müddetce çoçuga verilmeli.
#28.04.2008 08:20 0 0 0
  • ANNE SÜTÜ BEBEK BIRAKANA KADAR VERİLMELİDİR HELEDE ANNENİN KOLOSTROM YANİ HALK DİLİYLE İLK SÜTÜ DENİLEN SÜTÜ BEBEĞE MUTLAKA AMA MUTLAKA VERİLMELİDİR BU BEBEĞİ MİKROPLARDAN KORUYA CAKTIR BEBEK İÇİN ÇOK SAĞLILIKLIDIR
#12.05.2008 15:08 0 0 0
  • en sagliklisi anne sutu ama bazi anneler memeleri sarkmasinlar diye hazir sut aliyorlar
#12.05.2008 16:42 0 0 0
  • sonradan hatalarımızla karşılaşmamak için hata etmeyelim ve çocuğumuza hak ettiği değeri verelim
#11.07.2008 14:03 0 0 0
  • tşkkkkkkkkkkkkkkkkk
#11.07.2008 15:18 0 0 0
  • Ilk bebegimi malisef sadecene 3 ay oda zar zor emzirebildim cünkü genelde emzirmek dünyanin en güzel seylerinden denir ama kimse ilk dönemdeki zorluklardan acilardan sancilardan bahsetmez. Cok aci cektim ve bebegim aciktikca emzirilmek istedikce ona utanarak söylüyorum düsmanmis gibi baktim. Zavalli bebegim karnini doyurmaya calisirken acidan sikmis oldugum yumrugum hep burnunun dibindeydi. Yaralar catlaklar 3 ay sonrada vardi ve bebegime ve kendime bu iskenceyi yapmamaya karar verdim ve hazir mamaya basladim. Ikinci bebegimde hamileleigimde en az 6 ay emzirecegim diye kafama koydum ve kendimi aci cekmeye hazirladim. Sükürler olsunki bu sefer acilarim ancak 1 hafta sürdü sürmedi ve ben bebegimi dünyanin en güzel seylerinden 8 ay boyunca mutlu ve huzurlu emzirdim. Neden mi? Cünkü hazirlikliydim basima gelecekleri biliyordum. Emzirmek hakikaten cok güzel bir his bazen özlüyorum o cok özel beraberligi. Lütfen emzirmenin ne kadar güzel oldugunu anlatirken yeni anne adaylarina ilk bastaki zorluklardan da bahsedelimki hazirlikli olsunlar ve mutlu bebeklerimiz olsun
#13.07.2008 23:50 0 0 0

  • Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması

    Bebeğinizden uzak kaldığınız durumlarda da bebeğinizi anne sütü ile besleyebilirsiniz. Bunun için önceden göğsünüzü sağıp, gerekli olduğunda bebeğe sağılmış sütünüzü verebilirsiniz. Göğsünüzü elinizle veya pompayla sağabilirsiniz. Pompalar elle, pille veya elektrikle çalışabilir.

    Uygun sağma teknikleri:

    . Elle sağma: Bebeğiniz zamanında doğmuş ve sizi iyi emiyorsa, sütünüzün fazlasını almak için veya göğüs ucunu yumuşatmak için elle sağmak uygundur.

    . Elektrikli pompa: Bebeğiniz prematüre doğmuş ve uzun süre sizi ememeyecekse, hastane tipi elektrikli pompa kiralamalısınız.

    . Pilli Pompa: Arada sağım yapacaksanız pilli pompa alabilirsiniz.
    Hazırlanma ve temizlik:

    * Göğüslerinizi sağmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.
    * Göğüslerinizi temiz tutmak için günde bir kez banyo veya duş almak yeterlidir. Her kullanımdan önce pompanın setlerini sıcak sabunlu su ile yıkayınız.
    * Hastaysanız ve bir ilaç almanız gerekiyorsa doktorunuza danışınız.


    Sütün elle sağılması: .
    - Ellerinizi ılık su ve sabun ile yıkayınız.
    - Göğsünüzün ucunu kaynamış, ılıtılmış su ve pamukla siliniz.
    - Baş parmağınızı göğsün üzerinde saat 12:00 konumunda, orta ve işaret parmaklarınızı göğsün altına kahverengi kısmın gerisine saat, 6:00 konumunda yerleştiriniz. Bu şekilde süt torbacıkları sağılacaktır.
    - Önce geriye daha sonra da parmaklarınızı ileriye doğru yuvarlayarak göğsünüzün ucunu sıkmayacak şekilde göğüs duvarından destek alarak öne doğru sağma işlemini bitiriniz.
    - Elinizin "C" şeklini koruyarak her saat kadranını sağmak üzere göğsünüzde parmaklarınızı dolaştırınız.


    Sütün toplanması:
    Sağdığınız sütü temiz bir plastik veya cam şişede veya süt saklama poşetlerinde saklayabilirsiniz. Şişeleri tamamen doldurmadan, emziksiz bir şekilde kapak ile sıkıca kapatınız. Poşetler ise lastik bir bant ile kapatılabilir. Sağdığınız ve poşetlediğiniz her sütün üzerine bebeğinizin ismini ve tarihi yazmayı unutmayın.

    Sütün ısıtılması:
    Soğuk süt akan ılık su altında veya bir biberon ısıtıcısında ısıtılabilir. Sütü fazla ısıtmayın. Bu, sütün kesilmesine ve bazı proteinlerin hasar görmesine neden olabilir. Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.

    Donmuş sütü eritme:
    Buzdolabında, yavaş olarak eritiniz. ( 100 cc. sütün erimesi birkaç saat sürebilir ).
    Sıcak suyun altında bir kap içinde daha hızlı olarak eritmede yapılabilir. Kap içinde daha hızlı olarak eritme de yapılabilir.


    Diğer önerilerimiz:
    - Sütü bir saatten fazla oda ısısında bırakmayın.
    - ikinci kullanımdan sonra kalan sütü atmalısınız.
    - Eritilmiş sütü tekrar dondurmayın
    - Sütü buzdolabının kapağına koymayın
    - Sütler bir termos içinde, buz ile birlikte taşınmalıdır.

    Anne sütünün saklanma süreleri:
    - Sağdığınız sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+ 1 ile +4 °C arasında) saklayabilirsiniz.
    - Süt, tek kapılı buzdolabının buzluğunda (-7 ile -2°C arasında) 3 haftaya kadar, iki kapılı buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir.
    - Sütünüzü derin dondurucuda (-18 °C nin altında) 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
#14.10.2008 00:05 0 0 0

  • Temel Emzirme İlkeleri

    Bir bebeğin doğduğu andan altı aylık olana kadar, yiyecek ve içecek olarak, sadece anne sütüne ihtiyaç vardır. Bir bebek için en iyi besin anne sütüdür. İnek sütü, piyasadaki hazır mamalar, evde pirinç unu ile yapılan mamalar hiçbir zaman anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütü öncelikle temiz bir besindir; hazırlama, ısıtma gibi zorlukları olmadığından, kolayca verilebilir. Unutmamalıdır ki anne sütü ile beslenme, anne-çocuk ilişkisini kuvvetlendirerek, çocuğun duygusal doyumunu sağlar.
    Anne sütü bebek için, ideal bir besin olmasının yanısıra, bebeği, ishal, öksürük, grip gibi hastalıklardan korunması nedeniyle de diğer besinlerle kıyaslanamıyacak değerde bir besindir. Mikrobik hastalıkları önleyici maddeler, annenin ilk sütünde daha fazla bulunması nedeniyle bebeğe, doğar doğmaz anne sütü verilmesi büyük önem taşımaktadır. Sıcak ve kuru iklimlerde bile, anne sütünde bir bebeğin ihtiyacına yetecek kadar su vardır. Bebeğin susuzluğunu gidermek için ilk dört ayda ayrıca su ya da şekerli içecekler verilmesine gerek yoktur.
    Anne sütü bebeğin, ishal, öksürük, nezle ve diğer sık görülen hastalıklardan korunmasına yardım eder. Bebeğe ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütü verilirse, bu korunma daha da güçlü olur. Bebek 6 aylık olunca, diğer yiyecek ve içeceklerin de verilmesi gerekir. Emzirme, bebek bir yaşına gelinceye kadar diğer gıdalarla birlikte sürdürülmeli, mümkünse daha uzun bir süre devam ettirilmelidir. Çünkü ikinci yaşta anne sütü diğer gıdalara ek olarak verildiğinde, çocuğu hastalıklara karşı korur.
    Doğumun hemen ardından bebeğin emzirilmeye başlanması anne sütü yapımını harekete geçirir. Emzirmeye, doğumdan sonraki ilk yarım saatte başlanmalı, daha sonraya bırakılmamalıdır. Bazı yörelerde, bebeklere doğumu izleyen ilk birkaç gün gelen, ağız ya da kolostrum adı verilen koyu kıvamlı sarımsı anne sütü verilmez. Bu yanlış bir uygulamadır. Kolostrum, bebekler için yararlıdır ve onları sık görülen başlıca hastalıklara karşı korur. Bebeğin, anne sütü gelene kadar kolostrumdan başka herhangi bir yiyeceğe ve içeceğe gerek yoktur.
    Bir çok annenin , özellikle ilk çocuklarında, emzirmeye başladıklarında yardıma ihtiyacı vardır. Deneyimli ve anlayışlı bir kişi, örneğin çocuğunu başarı ile emzirmiş bir kadın, annenin sık rastlanan birçok probleminin üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.

    Hemen hemen bütün annelerden ;

    Eğer bebek memeyi ağzıyla iyi bir şekilde kavrayabiliyorsa
    Bebek gece de dahil, istediği sıklıkta emebiliyorsa yeterli süt gelecektir.
    Emzirme sırasında bebeğin, göğüste tutuluş şekli çok önemlidir. Uygun olmayan emme pozisyonu ;

    Meme başlarının çatlamasına ve acımasına
    Yeterli süt gelmemesine
    Meme almama gibi şikayetlere sebep olur
    Bebeği emzirmeye başlamadan;

    Anne, ellerini su ve sabunla yıkamalı
    Meme başları temiz olmalı,
    Meme ucu ile etrafındaki kahverengi halka çocuğun ağzında olmalı, damağa da dokunmalı.
    Çocuğun altı temiz olmalıdır.
    Emme iyi bir pozisyon ise ;

    Bebeğin vücudu bütünüyle anneye doğru dönüktür.
    Bebek uzun ve derin emer.
    Bebek rahat ve mutludur.
    Annenin meme uçları acımaz.
    Emzirme sonunda bebeğin dik olarak yüzü omuza gelecek şekilde tutulması ve sırtına hafif hafif masaj yapılması çok önemlidir. Bu şekilde bebeğin gazının çıkarılmasına yardımcı olmuş olur. Uygun tekniklerle emen bebeklerde gaz çıkarma olmayabilir.


    Kolunuzu bükünüz.
    Bebeğin başını kolunuzu iç kısmına gelecek şekilde yerleştiriniz ve aynı elle bebeğinizi tutunuz.
    Bebeğinizin yüzü size dönük olmalı; anne ile bebek rahat bir şekilde oturmalıdır.
    Diğer elinizin baş parmağını meme ucunun üst kısmına ve diğer parmaklarınızı da altına yerleştirerek, meme veya meme ucu etrafına dokunmadan göğsünüzü tutunuz.
    Bebeğinizin yüzüne gülümseyerek bakınız ve meme ucunu bebeğin dudağına veya yanağına dokundurunuz.
    Bebeğin ağzını açınca meme ucunu ve meme ucundaki kısmı bebeğin ağzına koyunuz.
    Acıkmış bebeğiniz emmeğe başladığında, bebek meme ucunu ve etrafını dilinin üst kısmına gelecek şekilde ağzına almış olacaktır.
    Emzirme Pozisyonları için Tıklayın

    Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Bu isteğini bebek çoğunlukla ağlayarak belli eder. Yani doğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır.
    Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.
    Emzirmeden önce ve sonra, sulandırılmış süt tozu, inek sütü, ya da başka içeceklerin verilmesi, bebeğin memeden aldığı süt miktarını azaltır. Bu da daha az süt gelmesine neden olur. Bu tür ek gıdalar, bebek 6 aylık olunca verilmeye başlanmalıdır.
    Başka sıvıları vermek için biberon kullanılması, bebeğin meme emmmesini tümü ile kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme şekli meme emilmesinden farklıdır ve bebekler genel olarak daha kolay olduğu için biberonu tercih eder.
    Biberonla verilen inek sütü ve diğer mamalar, bebekleri, anne sütünün koruduğu, gibi ishal, öksürük, nezle ve diğer hastalıklara karşı korunmaz. Her beslenmeden önce su, biberon ve emzik on dakika kadar kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır. Aksi halde biberonla beslenme, ishal başta olmak üzere bazı hastalıklara yol açabilir. Bir çocuk ne kadar çok hasta olursa, beslenme bozukluğu ihmali de o kadar artar. Temiz içme suyunun bulunmadığı bir yörede, ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeklere göre, bibereonla beslenen bebeklerin ishalden ölme ihtimali 25 defa daha fazladır.
    Herhangi bir sebeple emzirilmeyen bir bebek için en iyi gıda, annenin memesinden sağılan süttür. Bu süt, suyla dolu bir kabın içinde kaynatılarak mikroplardan arınmış bir bardaktan kaşıkla verilmelidir. Bardağın, temiz tutulması daha kolay olduğu için, biberon ve emziklerden daha güvenlidir. Annenin, bebeğine sütünü veremediği durumlarda bebek için en iyi besin, bir başka annenin sütüdür. Eğer bu mümkün değilse, mamalar kaynatılmış ve soğutulmuş su ve süt ile hazırlanmalıdır.
    Mama hazırlarken çoğalsın diye gereğinden fazla su ilave edilirse, inek sütü ve diğer mamalar daha az besin ihtiva eder. Bu da bebeğin büyüme ve gelişmesini engeller. Anne sütü alamayan bebekler inek sütü verilecekse, ilk ayda yarı yarıya sulandırılmalıdır. Bebek büyüdükçe süte katılacak su miktarı azaltılır ve üç ayını doldurulduktan sonra süt sulandırılmadan verilir. İnek sütü ve diğer mamalar birkaç saat oda ısısında bekletilirse bozulur. Sağlam anne sütü ise oda ısısından en az 8 saat bozulmadan tutulabilir.
    Anne sütü önemli bir enerji ve protein kaynağıdır ve çocuğu ilk iki yıl boyunca hastalıklara karşı korur. Bebekler emeklemeyi, yürümeyi ve oynamayı öğrenirken sıkça hastalanırlar. Hasta bir çocuğun anne sütüne daha fazla ihtiyacı vardır. Hasta çocuk diğer besinlere karşı iştahsızlık gösterebilir, oysa anne sütü besleyici ve kolayca hazmedici bir gıdadır. Bebeği 6 ay sadece anne sütüyle beslemek ne kadar önemli ise zamanında ve uygun miktarda ek gıdalara başlamak da o derece önemlidir. Emziren anne, günde en az iki bardak süt içmeli veya süt yerine yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri yemelidir. Protein ihtiyacını karşılamak için kurufasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller, et, tavuk, balık, gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. Emziren anne bol bol sebze ve meyve yemelidir. Emziren annenin ruhsal yönden de desteklenmesi, huzurlu ve mutlu olması gerekmektedir.
#14.10.2008 00:10 0 0 0

  • Klasik Beşik Tutuş
    Bu pozisyonda sırtınızı destekleyen rahat bir koltuğa oturun. Memenizi elinizle C şeklinde tutarak destekleyin. Bebeğinizin yüzü karnı ve dizleri size dönük biçimde midenize dayayın. Bebeğinizin başı dirseğinizin çukur kısmında bulunmalıdır. Kolunuzun yorulmaması için gerekirse bir yastıkla destekleyin.
    Sezeryan doğum yapan, göğüsleri büyük olan anneler için idealdir. Futbol Tutuşu
    Bebeğinizin bacaklarını koltuğunuzun altından sarkıtın. Bebeğinizin başını elinizle destekleyin, gerekirse elinizin altına bir yastık koyun. Bu tutuş memenizin kontrolü ve bebeğinizin emişi açısından kolaydır. İkiz bebeği olan anneler için idealdir.
    Memeyi yakalama problemi olan küçük veya erken doğan bebek anneleri için idealdir. Çapraz Beşik Tutuşu
    Bebeğinizi, emzireceğiniz memenin aksi tarafındaki kolunuzun içine yatırın. Bebeğinizin vücudu size dönük ve meme hizasında olmalıdır. Bu şekilde bebeğinizin başını daha rahat kontrol edersiniz.
    Sezeryan doğum yapan ve geceleri emziren anneler için idealdir. Yatarak Emzirme
    Hafif yan yatar biçimde sırtınızı ve omuzunuzu bir yastıkla destekleyin. Kolunuzu bebeğinizin başının arkasından geçirerek onun vücudunu, diğer elinizle de memenizi destekleyin. Bebeğinizin sırtına bir yastık koyun, ağzı meme ucuna gelecek şekilde yanınıza yatırın.
#14.10.2008 00:11 0 0 0

  • Bebek Gelişimi ve Beslenmesi

    5 yaş altındaki çocukların yüzde 25'inde beslenme eksikliği ve yüzde 15'inde de bebek ölümleri görülmektedir. İlk 6 ayda yapılan anne sütü ile beslenme bu ölümleri önemli bir oranda engellemektedir.


    Hastalıkları önlemesi, maliyetinin düşük olması ve atık bırakmaması nedeni ile anne sütü bebekler için en yararlı, ekonomik bir beslenme yöntemidir. Her zaman, temiz ve mikropsuzdur, kolaylıkla sindirilir, ishal, karın ağrısı, kabızlık daha az görülür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve kemik gelişimini artırır, bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur, anne sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır ve en önemlisi bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.


    Anne sütü zamanında doğan her bebeğin normal gelişmesini sağlayan ilk 6 ay tek başına yeterli olan mucizevi bir besindir.Doğumdan hemen sonra ilk beş günde salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum adı verilir.Kolostrumda bulunan enfeksiyon önleyici etmenler bebekleri enfeksiyondan ve alerjiden korumaktadır, olgun sütten daha fazla protein , barsağın olgunlaşmasını sağlayan büyüme faktörleri içerir, A,D,K,B12 vitaminlerinden ve Sodyum ve Çinko dan zengindir.Doğar doğmaz anne sütü alan bebeklerin gastrointestinal sistemleri hastalık yapan mikroorganizmalara karşı korunmuş duruma gelir. Bebeği dehidratasyona ve hipoglisemiye karşı korur. Kolostrum 5. günden sonra geçiş sütü halini alır ve 3. haftadan itibaren olgun süt özelliğini taşır. Olgun sütteki protein oranı bileşim açısından bebek için en ideal yapıya sahiptir.İnek sütünde eksik olan çoğu protein anne sütünde mevcut ve sindirimi kolay olan proteinlerdir ve büyümeyi düzenleyici etmenleri inek sütünden 30-40 kat daha zengindir. Yağ bileşimi de sindirimi kolay olan doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Beyin ve sinir dokusunun gelişimi için esansiyel yağ asitleri içerir ve inek sütünden 8 kat daha fazladır.
    Anne sütünün üretiminin başlaması gebelik sırasında gerçekleşir ve doğum ile artar. Süt yapımı bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi ile artar. Kadınların %99'u iki bebeği emzirebilecek kapasitede süt salgılar, doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanması devamı için önemlidir. Süt göğüslerde alveol adındaki süt bezlerinde yapılır ve kanallar yolu ile süt havuzlarında birikir. Bebek emdikte boşalma refleksi ile meme ucuna erişir.
    Genel olarak anne sütü ilk 6 ay için ideal bir besin kaynağıdır ve bu süre içerisinde su dahil hiçbir ek besin verilmemelidir. Fakat 6 aydan sonraki bebekler yalnızca anne sütüyle büyümelerini sürdüremezler ek gıdalara başlanması gerekir.
    Eğer bebek anne sütü almıyorsa 4. ayda yumurta sarısı başlanır. Katı pişirilmiş yumurtanın sarısının önce 1/8'i sütle ezilerek verilir. Miktar yavaş yavaş artırılır.
    5. ayda, 4. ayda verilen ek besinlere ilave sebze çorbasına başlanır. Mevsimine göre, patates, havuç, kabak veya ıspanak bebeğe verilebilir. Bir süre sonra bu çorbaya bir tatlı kaşığı bulgur veya pirinç eklenerek pişirilebilir.
    Ayrıca 5. ayda ; acısız tarhana çorbası, pirinçli ve yoğurtlu çorbalar bebeğe verilebilir. Bir çorba kaşığı ile başlanıp yavaş yavaş miktarı artırılır. 5. ayda , meyve suyu yerine meyve püresi de tercih edilebilir.
    6.ayda, 4 ve 5. aylarda verilen besinlerin yanı sıra tüm aile için acısız pişirilen mercimek çorbası bebeğe verilebilir veya bir çorba kaşığı mercimek sebze çorbasına katılarak pişirilebilir. Küçük bir miktar kıyma, çorbalara eklenir.
    Bebekler 6 aylık iken ağızları yarı katı gıdaları kabul etmeye uygun hale gelir. Dişler belirginleşir ve dil artık katı gıdaları dışarı atma refleksini kaybeder. Mide ve barsak sistemleri nişastayı daha iyi hazmetmeye başlar.
    Dyt.Özlem Sert
#14.10.2008 00:12 0 0 0

  • Memenin Reddi

    Bebeğin emmeyi reddetmesi çok rastlanan bir durumdur. Memeyi ret annede kaygı yaratır, kendini reddedilmiş hisseder ve hayal kırıklığına uğrar. Geçici olarak memenin reddi görilebilir ve her zaman belli bir nedeni vardır. En sık görilenleri şunladır;
    ~ Bebek hasta olduğu için eskisine göre daha az emebilir.
    ~ Anne son zamanlarda sarımsaklı, baharatlı ya da lahana ve benzeri gibi güçlü tat ve kokuya sahip şeyler yiyorsanız bebeğiniz rahatsız olabilir.
    ~ Burnu tıkalı bebekler meme emerken ağızlarından ağızlarından nefes alamayacaklarından meme emme yerine soluk almayı tercih ederler. Burun damlası kullanarak burnu açabilirsiniz.
    ~ Diş çıkaran bebekler emzirildiğinde şişmiş damaklarına basınç uygulanacağından emme ağrılı hale gelebilir. Damakları acıdığı için emmeyi bırakır.
    ~ Kulak ağrısı çeneye yayılır ve meme emerken durum daha da kötüleşir.
    ~ Bebeğinizin ağzında pamukçuk (mantar) varsa emzirme ağrılı olabilir.
    ~ Çok aç bir bebek sütün yavaş gelmesine dayanamaz ve meme ucunu iter. Bunu önlemek için ona önceden biriktirdiğiniz sütü verin.
    ~ Yeniden gebe kaldıysanız salgılanan hormonlar nedeniyle sütünüzün tadı değişebilir ve bebek sütünüzü reddedebilir.
    ~ Endişeli veya gerginseniz emzirme sırasında bebek bu gerginliği hissedecektir. Rahat olmaya çalışın.
    ~ Memeyi reddeden büyükçe bir bebek artık meme istemiyor olabilir.
    ~ Emzirme tekniğinde hatalar olabilir.
#14.10.2008 00:24 0 0 0