Katı yağların itibarı tartışılıyor

Son güncelleme: 28.04.2008 09:11
  • Margarin üreticilerinin diyetisyenlerle hazırladığı reklam kampanyası kafaları karıştırdı.
    Son 7 yılda margarin tüketiminin yıllık 160 bin tonla sınırlı kılması üreticileri yeni bir reklam kampanyası başlatmaya yöneltti. Diyetisyenlerle başlatılan kampanya varolan bir tartışmayı da yeniden gündeme taşıdı. Margarin sağlığa zararlı mı, değil mi? Üreticilere göre margarin artık kalp sağlığına zararlı trans yağ içermiyor ve rahatlıkla tüketilebilir. Ancak aksi görüşte olanlar margarinden trans yağın tamamen çıkarılması mümkün olmadığını ve tüketiminin sınırlı olması gerektiğini savunuyor.

    DÖNMEZ: TRANS YAĞ İÇERMİYOR
    Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez, "Bilimsel gerçeklerin kanıtların olduğu yerde olmayı tercih ettim, çünkü güvenilirliği yüksek beslenme uzmanıyım. Margarinin içinde omega 3, omega 6 eklenmiş olması, iyi enerji kaynağı olması, trans yağ içermemesi ve en önemlisi kolesterol içermiyor olması sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır" dedi.

    ÜRETİCİLER: REKLAMIN AMACI ÖNYARGILARI AŞMAK
    Margarin üreticilerine göre, reklam kampanyasının amacı margarin tüketimini artırmak değil ön yargıları aşmak.

    "MARGARİNİ BOLCA YİYEBİLİRSİNİZ DEMEK YANLIŞ"
    Ancak günlük yağdan alınan enerjinin yüzde 30'la sınırlı olması gerektiğine işaret eden şişmanlık ve diyabet uzmanları tam aksini düşünüyor.

    Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, "İnsanlarda dengesiz beslenme şişmanlığa yol açabilir. Margarini bolca yiyebilirsiniz reklamı tamamen yanlış bir reklam. Eğer margarin yağ asitleri içinden çıkarıldı, istediğiniz kadar tüketin, dediğiniz zaman yağ oranı yüzde 35-40'a çıkar. İster trans yağ asidi olsun ister olmasın hepsinin bir gramı 9 kalori teşkil eder ki, vereceği kalori ve alınacak enerji birde bire yükselir" dedi.

    TRANS YAĞIN TAMAMEN YOK EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
    Margarinlerden trans yağların tamamen çıkarılıp, çıkarılmadığı da ayrı bir tartışma konusu.

    Selahattin Dönmez, "Piyasada olan, markasına güvendiğimiz ürünlerde 'içinde trans yağ içeriği yoktur' ibaresi bulunmaktadır ve gerçekten de yoktur" derken, Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, "LDL kötü huylu kolesterolü yükselttiği ve HDL dediğimiz iyi kolesterolü düşürdüğü tespit edildi. ABD'de ve başka ülkelerde yapılan araştırmalarda gıdalardan azaltılması istendi. Ama tamamen sıfırlanma imkanı yok. Bizde yüzde 1 ile 4. 5 oranında, ABD'de DE yüzde 1- 2'ye indirildi" diye konuştu.
#28.04.2008 08:10 0 0 0
  • evet reklamda oynayanlar da dallarında tanınmış kişiler..
    işin aslı denildiği gibidir inşaallah diyelim.
#28.04.2008 09:11 0 0 0