Makarna ve bulgurun şişmanlıkla ilgisi yok!

Yanlış duymadınız! Üstelik obezite riskini de azaltıyor


Diyetisyen Prof. Dr. Ayşe
Baysal, makarna ve bulgurun, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken,
diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini düşürdüğünü
belirtti.

Prof. Dr. Baysal, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin, Türkiye
Diyetisyenler Derneği ile birlikte hazırlayıp yayınladığı ''Bilimsel
Yönleriyle Makarna'' adlı kitabında yer alan makalesinde, makarnanın
beslenme ve sağlık açısından yararını anlattı.

Makalede, sağlıklı beslenmede büyük önem taşıyan kompleks
karbonhidratların kaynağının tahıllar ve kuru baklagiller olduğunu
vurgulayan Prof. Dr. Baysal, makarnanın ise kompleks karbonhidratların
en zengin kaynağı olduğunu bildirdi.

Makarnanın, B12 dışında bütün B vitaminleri ve minerallerini içerdiğini
belirten Prof. Dr. Baysal, ancak tam durum buğdayı irmiğinden üretilen
makarnalardaki vitamin ve mineral oranının, kepeği ve özü ayrılmış
irmikten yapılan makarnalardan daha yüksek olduğunu, tam buğday
irmiğinden üretilen makarnaların diyet lifi için de en iyi kaynaklardan
biri olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Baysal, makarnanın çok az yağ içerdiğini, peynir yerine 2-3
kaşık önceden pişmiş mercimek ve biraz soğan kullanılması durumunda,
makarnadaki diyet lif oranının artacağını vurguladı.

''MAKARNANIN ŞİŞMANLAMA İLE İLİNTİSİ YOK''

Makarnanın hayvansal kaynaklı peynir, yumurta ve kıyma gibi besinlerle
hazırlanması ya da bunlarla yapılan soslarla birlikte tüketilmesi
halinde bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamininin karşılanmasına
katkıda bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:

''Sağlıklı beslenmeye örnek gösterilen Akdeniz beslenme biçiminin temel
özelliği, tahıl, sebze, meyve, kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin,
doymuş yağ içeren kırmızı etten fakir olması ve görünür yağ olarak
zeytin yağı kullanılmasıdır. Örneğin, Doğu Akdeniz ülkelerinde bulgur,
İtalya'da makarna, ekmek dışında en çok tüketilen tahıl ürünleridir.
Makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer
yandan besin alımını azaltarak obezite riskini de düşürmektedir. Bu
veriler, uygun ve yeterli miktarda makarna yemenin, şişmanlamayla
ilintisi olmadığını gösterir.''

Prof. Dr. Baysal, beyaz ekmek, beyaz un ve şekerden yapılan ürünler,
patates ürünleri yerine, uygun sosla hazırlanmış makarna yenmesini
önerdi.

AA

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 4534
favori
like
share
COCO Tarih: 15.05.2008 11:09
Her ikisininde faydasi yok bence boyna kilo aldirir.
SU-PERISI Tarih: 15.05.2008 09:49
makarna ve bulgurun tabiki fazla miktarda yenilmesi kilo yapar kararınca yenilmeli.
Sylar Tarih: 13.05.2008 15:18
etkisi vardı, yoktu derken son karar olmadığı görüşünde olmuş.
NaZ Tarih: 13.05.2008 14:27
Sade Makarna kilo yapmaz üzerine dökülen abartili soslar kilo yapar

Bilgiler için tesekkürler hakan
KarBeyazi_M Tarih: 13.05.2008 11:29
teşekkürler