Makarna ve bulgurun şişmanlıkla ilgisi yok!

Son güncelleme: 15.05.2008 10:09
  • Makarna ve bulgurun şişmanlıkla ilgisi yok!

    Yanlış duymadınız! Üstelik obezite riskini de azaltıyor


    Diyetisyen Prof. Dr. Ayşe
    Baysal, makarna ve bulgurun, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken,
    diğer yandan besin alımını azaltarak obezite riskini düşürdüğünü
    belirtti.

    Prof. Dr. Baysal, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneğinin, Türkiye
    Diyetisyenler Derneği ile birlikte hazırlayıp yayınladığı ''Bilimsel
    Yönleriyle Makarna'' adlı kitabında yer alan makalesinde, makarnanın
    beslenme ve sağlık açısından yararını anlattı.

    Makalede, sağlıklı beslenmede büyük önem taşıyan kompleks
    karbonhidratların kaynağının tahıllar ve kuru baklagiller olduğunu
    vurgulayan Prof. Dr. Baysal, makarnanın ise kompleks karbonhidratların
    en zengin kaynağı olduğunu bildirdi.

    Makarnanın, B12 dışında bütün B vitaminleri ve minerallerini içerdiğini
    belirten Prof. Dr. Baysal, ancak tam durum buğdayı irmiğinden üretilen
    makarnalardaki vitamin ve mineral oranının, kepeği ve özü ayrılmış
    irmikten yapılan makarnalardan daha yüksek olduğunu, tam buğday
    irmiğinden üretilen makarnaların diyet lifi için de en iyi kaynaklardan
    biri olduğunu bildirdi.

    Prof. Dr. Baysal, makarnanın çok az yağ içerdiğini, peynir yerine 2-3
    kaşık önceden pişmiş mercimek ve biraz soğan kullanılması durumunda,
    makarnadaki diyet lif oranının artacağını vurguladı.

    ''MAKARNANIN ŞİŞMANLAMA İLE İLİNTİSİ YOK''

    Makarnanın hayvansal kaynaklı peynir, yumurta ve kıyma gibi besinlerle
    hazırlanması ya da bunlarla yapılan soslarla birlikte tüketilmesi
    halinde bitkisel besinlerde bulunmayan B12 vitamininin karşılanmasına
    katkıda bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti:

    ''Sağlıklı beslenmeye örnek gösterilen Akdeniz beslenme biçiminin temel
    özelliği, tahıl, sebze, meyve, kuru baklagiller gibi ürünlerden zengin,
    doymuş yağ içeren kırmızı etten fakir olması ve görünür yağ olarak
    zeytin yağı kullanılmasıdır. Örneğin, Doğu Akdeniz ülkelerinde bulgur,
    İtalya'da makarna, ekmek dışında en çok tüketilen tahıl ürünleridir.
    Makarna ve bulgur, kan şeker düzeyini olumlu yönde etkilerken, diğer
    yandan besin alımını azaltarak obezite riskini de düşürmektedir. Bu
    veriler, uygun ve yeterli miktarda makarna yemenin, şişmanlamayla
    ilintisi olmadığını gösterir.''

    Prof. Dr. Baysal, beyaz ekmek, beyaz un ve şekerden yapılan ürünler,
    patates ürünleri yerine, uygun sosla hazırlanmış makarna yenmesini
    önerdi.

    AA
#13.05.2008 09:52 0 0 0
  • teşekkürler
#13.05.2008 10:29 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Sade Makarna kilo yapmaz üzerine dökülen abartili soslar kilo yapar

    Bilgiler için tesekkürler hakan
#13.05.2008 13:27 0 0 0
  • etkisi vardı, yoktu derken son karar olmadığı görüşünde olmuş.
#13.05.2008 14:18 0 0 0
  • makarna ve bulgurun tabiki fazla miktarda yenilmesi kilo yapar kararınca yenilmeli.
#15.05.2008 08:49 0 0 0
  • Her ikisininde faydasi yok bence boyna kilo aldirir.
#15.05.2008 10:09 0 0 0