Rusya 1-0 Yunanistan Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Karşılaşması

Son güncelleme: 16.06.2008 07:23


  • Rusya - Yunanistan

    14.06.2008

    D GRUBU

#14.05.2008 13:58 0 0 0
  • yunanlar alir diyorum ama rusyanin yenmesini istiyorum
#14.06.2008 07:50 0 0 0
  • yunanlar bence zor alir russlar cok güzel oynuyorlar bence
#14.06.2008 08:06 0 0 0
  • noimage
    GÜLE GÜLE KOMŞU: 0-1

    EURO 2008'de D Grubu'nda oynanan Yunanistan - Rusya mücadelesi, 1-0 Rusya üstünlüğü ile tamamlandı ve bu karşılaşma ile gruplarda ikinci maçlar tamamlanmış oldu. Salzburg'da 30 bin kişilik Wals-Siezenheim Stadyumu'ndaki futbol açısından harika bir görüntü içinde geçen maçın tek golü 33. dakikada Zyryanov'dan geldi.

    Son Avrupa Şampiyonu Yunanistan aldığı bu yenilgi ile çeyrek final şansını tamamen kaybetti. Son üç Avrupa Futbol Şampiyonası'nın iki tanesinde 'Son şampiyon' unvanına sahip takımlar gruptan çıkamamıştı. Böylelikle EURO 2008 de bu istatistiklerin içinde yer aldı. Bir anlamda son sözü yine tarih söyledi...

    Grubun diğer maçında İspanya İsveç'i 2-1 mağlup ederken, Yunanistan'ın Rusya'ya 1-0 yenilmesiyle o skor İspanyollara çeyrek final biletini garantilemesini sağladı. D Grubu'nda son maçlar 18 Haziran Cuma günü oynanacak.

    Çeyrek final vizesi almayı garantileyen İspanya, Yunanistan ile oynarken, Rusya'nın rakibi İsveç olacak. Averajı Rusya'dan daha iyi olan İsveç'e son maçta Rusya karşısında alınacak bir beraberlik yetecek. Öte yandan Rusların etkili ismi Andre Arshavin'in de cezası doldu ve İsveç maçında sahada olacak.

    D Grubu'nda 6 puanlı İspanya lider durumda bulunurken, 3'er puanlı İsveç ve Rusya gerisinde, puansız Yunanistan ile son sırada yer alıyor.

    REHHAGEL VAZGEÇTİ

    Yunanistan'ta teknik direktör Otto Rehhagel Rusya maçında kadrosunu yeniden düzenleme yoluna gitti. Beşli savunmadan vazgeçen Alman teknik adam 4-3-3 dizilişine gitti ve 5-3-2'yi rafa kaldırdı. Yunanistan'da Fanis Gekas ve Yannis Amanatidis ileri uçta Angelos Haristeas'ı geriden destekleyen isimler oldu.


    Rusya'da ise teknik direktör Guus Hiddink 4-1'lik İspanya mağlubiyetinden farklı olarak 11'e iki yeni isim monte etti. Defans oyuncusu Roman Shirokov'un yerine Sergei Ignashevich, orta sahada Dmitry Sychev'in yerine ise Dmitry Torbinsky Rusya adına ilk 11'de yer alan oyuncular oldu. Sakatlığı bulunan ve son yapılan kontrollerinden sonra oynayabileceği açıklanan Roman Pavlyuchenko ilk 11'de kendine yer bulurken ileri uçta Rusya Yunanistan karşısında Andrei Arshavin ve Pavel Pogrebnyak gibi önemli oyuncularından yoksundu.


    ZHIRKOV FIRTINASI


    İlk Avrupa Şampiyonu ile son Avrupa Şampiyonu'nun karşı karşıya getiren maçta ilk dakikalar içinde hızlı görünen taraf Rusya'ydı. Özellikle sol kanattan Zhirkov'un etkili görüntüsü Rusya ataklarını daha da güçlü kılarken, Yunanistan savunması sistem değişikliğini maçın başında reddeder gibiydi. Rusların maça presle başlaması da Guus Hiddink'in Yunanistan cephesine karşı hazırladığı sürprizlerden biriydi.


    Hızlı futbolun temsilcisi Rusya maçtaki ilk tehlikeli atağını da 13. dakikada gerçekleştirdi. Rusların EURO 2008'deki büyük umudu Pavlyuchenko sol kanattan ceza sahası içine girdi, güzel bir vuruşla kaleci Nikopolidis'i avlamak istedi ama Yunanların tecrübeli eldiveni son bir hamle ile topu tokatladı. Meşin yuvarlak önce direğe, sonra dışarı gitti. Bu atağın devamında ise maçı etkili ismi Zhirkov penaltı noktası üzerinde önünde kalan topa bütün gücüyle vurdu, top direğin yanından dışarı gitti. Pozisyon vermemesiyle ünlü Yunanistan savunması bu turnuvada bu kimliğini kaybettiğini bir kez daha kanıtladı.


    HESAP MAÇINDA İKİ SAVUNMA DA EL BOMBASI!


    İki takımın son karşılaşması EURO 2004'teydi ve Rusya rakibini 2-1 yenmişti. O maçta Rusya'dan Dmitri Kirichenko turnuva tarihinin en hızlı golünü kaydederken, Yunanistan EURO 2004'teki tek yenilgisini almıştı. Adeta bir hesap kapatma mücadelesi olan maçta ilk yarım saat içinde Rusya'nın hareketli görüntüsü Yunanistan cephesini oldukça zorladı. 16. dakikada Liberopoulos, Kolodin ile mücadelesi sonucu yerde kaldı! Yunanlar penaltı bekledi ama İtalyan hakem Roberto Rosetti düdüğünü ofsayt düşüncesiyle ağzına götürdü.


    Hareketli Rusya karşısında Yunanistan tamamen sahadan çekilmemişti 20. dakikada Rehhagel'in öğrencileri gole çok yaklaştı. Basinas sol kanattan güzel kesti, Charisteas'ın 3 metreden kafa vuruşu Rus savunmasında Igor Semshov'a çarptı. Yunanistan Rusya'nın presi karşısında oyun kurmakta zorlanırken kendisi gibi dağınık görünen Rus savunmasını da sallayan girişimlerde bulundu fakat ilk yarım saat içinde bu pozisyonlar golü getirmedi. Rusya ilk 20 dakika içinde kontrolü ele geçirse de Yunanistan erken uyandı ve ilk yarım saatin ardından maça tekrar ortak olan taraf oldu. Rusların inişli çıkışlı futbolu Yunanistan maçında da yanı başındaydı.


    noimage

    YOK ARTIK NIKOPOLIDIS
    Temposu düşen Rusya'ya büyük hediye ise Yunanistan'ın tecrübeli ve bir o kadar acemi kalecisi Antonis Nikopolidis'ten geldi. Gelişen Rusya atağında kale çizgisi üzerinde ceza sahasının sağında açılan topu Yunan kaleci çıkıp takip etmek isteyince Rus oyuncu Semak'ın gazabına uğradı. Hızlı oyuncu o noktada bitti ve röveşata ile topu ceza sahasına Nikopolidis'in üstünden aşırdı. Yunan kalecinin o noktada ne aradığını kimse bilmiyordu. Kale çizgisi önünde Konstantin Zyryanov'un yapması gereken basitti ve Rus oyuncu topu filelere rahat bir şekilde yolladı.


    Yunanistanlı oyuncuları şoke eden kaleci Antonis Nikopolidis'in de şaşkınlığı golün ardından gözlerden kaçmazken, Rusya'da beşinci kez büyük bir turnuvada boy gösteren ünlü taktisyen Guus Hiddink uzun bir süre saha kenarında golün sevincini yaşadı.


    Antonis Nikopolidis'in büyük hatasıyla gelen gol jeneriklere geçmekle kalmadı, o dakikaya kadar sahada dik durmaya çalışan Yunan savunmasının da dengesini bozdu. Yunanistan yediği golü çıkarmak amacıyla Rus kalesine ilk yarının son anlarında yüklenmek istersen, hızlı Rusya etkili kontra ataklarla Yunanistan savunmasını terletti.


    İlk yarıda daha iyi bir futbol sergileyen, zaman zaman Yunanistan'ın da oyuna girmesiyle duraklayan Rusya, Antonis Nikopolidis'in katkısıyla kazandığı golden sonra kendine olan güvenini arttırdı ve ilk dakikalarda sergilediği hızlı futbola sarıldı. Yunanistan'da Otto Rehhagel 39. dakikada ilk değişilikliğini Seitaridis'i saha kenarına alarak gerçekleştirdi ve takımın tecrübeli ismi Karagounis'i oyuna soktu. Bu değişiklik maçın başında 5-3-2'den vazgeçen ve 4-3-3'e dönen Otto Rehhagel'in Yunan sistemini 3-4-3'e çevirmesi anlamına geliyordu ve bu risk Yunanistan cephesine nasıl bir etki yaratacaktı bu özellikle ikinci yarı net bir şekilde belli olacaktı.


    Mücadelede 45 dakikanın sonunda skorbordda koşan, bastıran ve bir şeyler yapmak isteyen takımın, yani Rusya'nın üstünlüğü vardı.


    RUSYA HIZ SINIRINI AŞTI
    Maçın ikinci yarısının ilk saniyelerinde ise Yunanistan hayata dönme şansı buldu. Futbol zekası yüksek isim Karagounis ceza sahasına iyi kesti. Charisteas iyi kontrol etmesine rağmen, ilginç bir vuruşla Akinfeev'i avlamak istedi ama genç kaleci rahatlıkla topu kontrol etti. Yüzde yüzlük kaçan bu golden sonra Rusya'da söz sırası Roman Pavlyuchenko'daydı. Çok hızlı başlayan ikinci yarının ilk dakikaları içinde Rus golcü iki kez kaleyi yokladı, Nikopolidis bu sert vuruşlarda meşin yuvarlak ile buluşmayı başardı. İki pozisyonda da topu güçlükle de olsa çıkaran isim ilk yarıya damga vuran kaleci Antonis Nikopolidis oldu.


    Çok tempolu başlayan ikinci yarıda meşin yuvarlağı takip etmek çok zordu. Yunanistan 53. dakikada Basinas ile penaltı noktası üzerinden bir gol kaçırdı ki, belki de bu kaçan pozisyon Yunanistan ekibinin kaderini çizecekti. Rusların sol kanattan yüklenen görüntüsü ve sert şutları ikinci yarının ilk 15 dakikalık kısmında tribünleri dolduran 30 bin kadar futbolseveri büyülerken maçın dakikalar geçtikçe hızlanması iki ekip arasındaki kıyasıya savaşı daha da izlenir kıldı.

    Zhirkov ve Pavlyuchenko'nun sırıttığı Rusya'da hızlı hucümlarda son vuruşu yapan oyuncular iyi vuruşlar sergilese de çerçeveyi bulmakta zorlandı. 1-0 önde oynayan Rusya ikinci yarıda istediği anda hakimiyeti ele geçirebilecek görüntüsüyle ilk maçta İspanya karşısında yedikleri dört gol ve yapılan eleştirilere Yunanistan maçında adeta cevap verir gibiydi. 60. dakikada çare bulmakta zorlanan Yunanistan teknik direktörü Otto Rehhagel bir oyuncu değişikliği daha gerçekleştirdi. Liberopoulos oyundan alınırken, Almanya Bundesliga'da B.Leverkusen forması giyen golcü futbolcu Gekas Rehhagel tarafından kurtarıcı olarak sahaya sürüldü.


    noimage

    Yunanistan Rusya karşısında 1-0 geride olduğunu ise 65. dakikadan sonra farkedebildi. Haristeas'ın yüksek hava topu hakimiyeti dağınık Rus defansı içinde ona sayısız fırsat tanısa da Yunan golcü şanssızlığını bir türlü kıramadı. Rus kaleci Igor Akinfeyev'in bu vuruşlarda iyi yer vuruşu da Yunanlı forveti durduran etkenlerden biriydi.


    Maçta dakikalar ilerledikçe Rus taraftarların da heyecanı artarken, Guus Hiddink'in öğrencilerinin kanat organizasyonlarındaki etkili görüntüsü de arttı. Ruslar kalitesini bir anlamda Yunanistan maçıyla tekrar hatırlattı. Son Avrupa Şampiyonu Yunanistan'ın ilk yarıda yediği gol kendi içinde dengeleri bozsa da, Yunanistan defansının bu turnuvada 'sıkıntılı' bir görünüm sergilediği de bir gerçek olsa da Ruslar günün alkışı fazlasıyla hakeden taraf oldu. Yunanistan forvetleri girdikleri pozisyonda dengesiz Rus defansını altüst edebilirdi ama meşin yuvarlak da bugün bir anlamda oynamak isteyenin tarafındaydı. Fakat Rus savunması Yunanistan karşısında kalelerini iyi korusa da İspanya maçında olduğu gibi kötü sinyaller de vermedi değil.


    Yunanistan'da 80. dakikada teknik direktör Otto Rehhagel Giannakapoulos'i sahaya sürerek son kozunu oynadı. Oyundan alınan isim ise Amanatidis oldu. Geride kalan dakikalarda kaybetmenin telaşı ile oynayan Yunanistan Rus savunmasını delemezken 90 dakika sonunda sahadan gözyaşları ile ayrılan takım oldu. Bu sonuç Yunanistan için 'eve dönüş' anlamına geldi. Rusya ise İspanya karşısında aldıkları ağır yenilgiyi çabuk atlattıklarını göstererek 3 puana uzandı ve çeyrek final şansını İsveç maçına taşıdı...



    noimage

    noimage
#15.06.2008 09:28 0 0 0
  • bu macda dügündeydik onun icin arabadan baktim 90 dk :D
    ekran acik kücüktü ama azla yetinemeyen cogu bulamazmis :D
#15.06.2008 09:31 0 0 0
  • dedigim gibi ruslar almasini bildiler maci
#16.06.2008 07:23 0 0 0