Topraksız DomateS yetiştirildi

Son güncelleme: 16.05.2008 22:25

  • Topraksız ortamda domates yetiştirildi. İki öğrencinin projesi hayata geçirildi. Üstelik hormonsuz ve su kullanımı da az.


    Dizayn Grup, Antalya'da kurduğu sera Ar-Ge merkezinde, toprağa ihtiyaç duymayan, sadece suda yetişen domates üretti. Referans gazetesinin haberine göre Dizayn, söz konusu proje ile bitkileri serada tamamen suda yetiştirdi. Üstelik üretimi hormonsuz, tamamen doğal domates üretmeyi başardı.

    "Miracle" markasıyla piyasaya sunulacak olan domatesin sadece 1 tohumundan 1 yılda bin 600 kilo ürün elde edildi.

    İKİ ÖĞRENCİNİN PROJESİ

    Dizayn Grup dört yılda "Beyin göçüne karşı beyin gücünü teşvik ediyoruz" projesinin meyvesini aldı. Kampanyaya "Açlığa çözüm yüzde 100 suda tarım" sloganıyla katılan iki öğrencinin projesini hayata geçiren Dizayn Grup, üzerinde çalıştığı sistem ile dünyada çapında yeni bir buluşa imza attı.

    SU KULLANIMI DA AZ

    Üretim aşamasında kullanılan su miktarının da Tarım Bakanlığı'nın teşvik ettiği damla sulama tekniğine göre oldukça düşük olduğunu kaydeden Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, "Sözkonusu teknoloji ile sadece bir tohumdan bir yılda bin 600 kilo domates üretiyoruz. Teknolojimizi bölgedeki çiftçiye satacağız. Onların ürettiği ürünü de alıp, 'Miracle' markasıyla pazarlayacağız" dedi. Mirmahmutoğulları, buluşlarının Afrika ülkeleri için büyük önem taşıdığını ve bu bölgeyi hedef pazarları olarak belirlediklerini anlattı.

    ŞİMDİDEN EŞ DOST SIRAYA GİRDİ

    Projenin ilk yılında büyümede temkinli davranacaklarını ve sadece 10 kişiye teknolojiyi vereceklerini aktaran Mirmahmutoğulları, "Şimdiden eş dost sıraya girdi. Ancak biz asıl büyüme hamlesini 2009'dan sonra başlatacağız. Tüketimin olduğu her yer de biz de olacağız" dedi.

    HORMON KULLANILMADI

    Mirmahmutoğulları, domatesler yetiştirilirken hiçbir şekilde hormon kullanılmadığını, tohumların genleriyle oynanmadığını ve ilaçlamanın da yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

    DOMATESLERE MOZART VE NEY DİNLETİLİYOR

    Serada bitkilerden tam randıman almak için oldukça hassas davranılıyor. Seraya ayakkabı ile girilmiyor. Beyaz önlük ve bone takmak şart. Ayrıca domates bitkilerine düzenli olarak müzik dinletiliyor. Müzik de ilk tercih Mozart ve Ney.
#16.05.2008 22:25 0 0 0