Alzheimer tedavisinde dönüm noktası

Son güncelleme: 18.05.2008 16:14




  • ABD'de ölüm nedenleri arasında sekizinci sırada yer alan 'alzheimer'a karşı araştırmalar yüz güldürüyor. Romatizma ve kalp tedavisinde kullanılan ilaçlar ve aşı üzerinde çalışmalar hızla sürüyor. Hastalığın önleneceğini gösteren veriler var

    Alzheimer, ABD'de en sık görülen bunama nedeni ve sekizinci sıradaki ölüm nedeni. Alzheimer, beyin hücrelerinin ölmesiyle bellekte ve düşünme yeteneklerinde azalmaya yol açıyor. Alzheimer ilerledikçe, hastalara tam bir bakım sağlanması gerekiyor. Beyin fonksiyonlarının kaybı sonunda hasta ölüyor. Hastalığın süresi 3-20 yıl arasında değişiyor. NewYork-Presbyterian Hastanesi ve başka enstitülerde yapılan araştırmalar hastalığa karşı savaşta umut oldu.

    Cornell Weill Tıp Merkezi, NewYork-Presbyterian Hastanesi Asistan Nörologu Dr. Norman Relkin,'Tarihteki Alzheimer araştırmalarında şimdi en heyecan verici noktadayız. Çalışmalar ilk defa hastalık sürecinin insan tarafından yapılan müdahalelerle değiştirilebileceğini gösterdi' diyor.

    YENİ İLAÇLAR YOLDA

    Hastalığın erken teşhis edilmesinde görüntüleme yöntemlerinin çok önemli bir rolü var. Bir görüntüleme tekniği olan pozitron emisyon tomografisi (PET) ile hastalığın oluşumu hakkında önemli bilgiler elde ediliyor. Bu görüntüleme tekniklerinin ve gelişkin nörofizyolojik testlerin bir arada kullanılmasıyla hastalığın ilerlemesini ve yeni tedavilerin etkisini değerlendirmek mümkün.

    Birçok umut verici çalışma, başka hastalıklarda halen kullanılan ilaçların Alzheimer hastalığında yarar sağlayabileceğini gösterdi. Örneğin, artrit tedavisinde sık kullanılan anti-enflamatuar ilaçlar olan COX-2 inhibitörleri hastalığa karşı korunmada yardımcı olabilirler. Yakın zamanda, Columbia Üniversitesi ve Pittsburgh Üniversitesi araştırmacıları kalp damarlarında daralmaya (ateroskleroz) karşı değerlendirilmeye çalışılan iki ilacın beyinde Alzheimer plaklarını da azaltabildiğini keşfettiler. Tidlen Weger Beiler Tıp Profesörü ve Columbia Moleküler Tıp Direktörü Dr. Alan R. Tall'a göre; bu ilaçlar hücre zarlarını değiştirerek plakların oluşumuna engel oluyorlar.

    Bilinen ilaçlardan yarar sağlamaya ek olarak araştırmacılar hastalığın tedavisi için yeni yaklaşımların arayışındalar. sRAGE proteinin kullanıldığı tedaviler hayvanlarda yapılan çalışmalarda mevcut plak birikimlerini geri döndürdü ve belleğin performansında artış sağladı. sRAGE çok pahalı olduğundan bir ilaç firması beyinde sRAGE etkileşimlerini tekrar eden sentetik bir ilaç geliştiriyor.

    AŞI TEDAVİSİ GELİYOR MU

    Alzheimer araştırmaları arasında belki de en ilginç alan; aşı alanında yapılan araştırmalar. Yıllar önce, ABD ve Avrupa'da sağlık riskleri nedeniyle alzheimer aşısı araştırmaları iptal edilmişti. Ancak, yakın zamanda olumlu bulgular, aşı yaklaşımına duyulan ilgiyi yeniledi. Orijinal aşının iltihaba neden olma riskinin azaltılmasıyla araştırmacılar koruyucu yararı olan daha güvenli aşılar yapmayı umuyorlar. Araştırmacılar vücudun doğal bağışıklık yanıtı sisteminin bir parçası olan belirli otoantikorların potansiyel koruyucu etkilerini de araştırıyorlar.

    HASTA AİLELERE YAKIN TAKİP

    Araştırmacılar, alzheimer hastalığında kalıtımın rolüne de odaklanıyorlar. Önceki bulgular APOE-e4 geninin alzheimer hastalığıyla ilişkili olduğunu gösteriyor ancak bu gen genel genetik riskin yalnızca küçük bir bölümünü açıklıyor. Columbia Üniversitesi Taub Alzheimer ve Beyin Yaşlanması Araştırmaları Enstitüsü hastalıkta genetiğin rolünü daha iyi göstermek için Manhattan'ın Washington Heights bölgesinde yaşayan Hispanik ailelerde ve onların Dominik Cumhuriyeti'ndeki yakın akrabalarında bir çalışma yürütüyor.

    Columbia Üniversitesi Taub Alzheimer ve Beyin Yaşlanması Araştırmaları Enstitüsü Yardımcı Direktörü Dr. Richard Mayeux, ülke çapında 10 alzheimer hastalığı merkezinden bir konsorsiyum oluşturdu. Konsorsiyum genetik keşif şansını arttırmak için alzheimer hastalığı bulunan bin aile saptayacak. Dr. Mayeux, 'Daha fazla genin keşfiyle hastalığın aşamalarını daha iyi anlayacağız ve henüz bilmediğimiz mekanizmalarla ilgili yeni genler keşfedebiliriz' diyor.

    Asırlık hastalık

    İlk defa 1906 yılında Dr. Alois Alzheimer, tarafından tanımlanan hastalığın ayırıcı özelliği beyinde 'plak' adı verilen anormal bir dokunun oluşması. Bu doku oluşumu hücre ölümüne yol açarak bunamaya neden oluyor. Araştırmacılar ve doktorlar bu plakları ortaya çıkan olayları saptayacak, durduracak, geri döndürecek ve ideal olarak da önleyecek bir dizi yeni, umut verici yaklaşımı araştırıyorlar.

    İsimleri hatırlamak zorlaşıyor

    İntermed Polikliniği'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Dilara Nuzumlalı, unutkanlığı etkileyen faktörler hakkında şöyle konuştu: 'Unutkanlık, yaşlı erişkinlerin sık olarak karşı karşıya kaldığı can sıkıcı bir durumdur. İsimler ve sözcükleri hatırlamak giderek zorlaşır. Buna bir de bellek zayıflaması yüzünden duyulan kaygı ve başka streslerin eklenmesiyle unutkanlık iyice belirginleşir. Unutmanın bu türü genellikle bir bunama başlangıcı olmayıp normal yaşlanmanın bir parçasıdır. Ancak unutkanlık, kısa zamanda artış gösterirse ya da kişinin toplumsal ilişkilerini, iş yaşamını ve günlük aktivitesini etkilemeye başlarsa o zaman sorun olarak kabul edilmeli ve niteliği araştırılmalı.'














#18.05.2008 14:44 0 0 0
  • Yararlı bilgiler için saol cihanasran,umarım en kısa zamanda uygulanır.
#18.05.2008 15:46 0 0 0
  • allah herkese sifa versin
#18.05.2008 16:14 0 0 0