ORTADİREK TİYATROSU

Son güncelleme: 23.11.2008 00:13
  • SINIR
    BARUT VE BULUT

    Muzaffer İzgü'nün yazdığı ve Ortadirek Tiyatrosu'nun Genel Sanat Yönetmeni Osman Genç'in yorumladığı "Sınır" adlı oyun "Barut ve Bulut" olarak seyircisiyle buluşuyor.Oyun iki ayrı ülkenin sınırlarında iki askerin başından geçenleri konu almaktadır. Sınırdaki iki askerin dostluk,barış ve kardeşlik ilişkilerini, iki ülkenin günbegün gerilimli ilişkileri etkilemektedir. Zamanla savaşında ilan edilmesi iyice gerilimi arttırmıştır. İki askerin arasındaki ilişki tam bir psikolojik savaşa dönüşür. Yönetmen Osman Genç'in " Savaş, bize göre komedi! " biçimindeki yorumu izleyicileri, iyiden iyiye yaşama biçimlerini ve emperyalizmi sorgular. "Barut ve Bulut" adlı oyunu Ortadirek Tiyatro'su oyuncularından Mahir Geygel ve Hoyrat Hoyur oynamaktadır. Oyuncuların yetenekleri oyuna ayrı bir renk ve seyir tadı katmaktadır. Onlarca kez farklı tiyatro ve yönetmenlerin yorumladığı oyun Osman Genç'in ayrı bir yorum tarzıyla farklı bir renk ve biçim almıştır. Dekor ve kostümle birlikte müzik ve efekt ile oyunun farklı tatları kendini göstermektedir. Yönetmen Osman Genç benim yorumun şudur diyor: "Futbol, basketbol, aşk, spor , feodalizm vs. vs. vs. her yer sınırdır. Sınırları çizen insanlardır. Savaş emperyalizmdir, karşı koymanın zamanıdır."


    noimage


    Ortadirek Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni
    Osman GENÇ



    Ortadirek Tiyatrosu Ramazan Şenliklerinde

    ODT tiyatrosu bu yılda geleneksel tiyatronun gelenekselliğini sürdürerek devam ediyor.

    Genel sanat yönetmenliğini Osman GENÇ'in yaptığı Ortadirek tiyatrosu belediyelerin düzenlediği ramazan şenliklerinde yerini almaktadır. altı yüz yıllık geleneksel türk tiyatrosunun devamını sağlamak için sultan Ahmet meydanında Eminönü belediyesiyle Sefaköy ve Başakşehir çadırlarında K.çekmece belediyesiyle çalışmaktadır.

    Ortadirek Tiyatrosunun sahneye koyduğu oyunlardan bazıları şunlardır: Osman GENÇ'in yazıp yönettiği Kavuğumu Çaldılar adlı oyun hem dönemi hem geçmişi hicvederek seyirciyle buluşmaktadır. Yine Osman GENÇ'in yazıp yönettiği ve hayali olarak sahneye koyduğu gölge oyunu da çocukların kalplerinde yer almaktadır. Karagöz Hacivat günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ve yunanlıların sahip çıkmaya çalışmasına rağmen günümüze uyarlanarak çocuklara Karagöz'ü sevdirmek ve sahip çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca Anadolu yöresine ait köylük seyirlik ve dans diliyle Aşukla Maşuk seyircilerin yoğun ilgi ve hayranlıkla izlenmektedir. buna ilaveten yine çocuk oyunları sahnede sergilenmektedir. Bunların yanında Ortadirek tiyatrosu sezona Baışa Rock 'da Muzaffer İzgünün yazdığı Osman Genç'in sınır adlı oyunun yeni bir yorumlamayla barut ve bulut orak sezona merhaba dedi. Sınırda iki askerin Başından geçen sosyopsikolojik olayları anlatıyor. sezona yeni çocuk oyunlarıyla daha geniş bir tiyatro yelpazesiyle imza atıyor. Tuğrul Erdoğdun'un yazıp yönettiği Kirli adlı oyun çocuklara bir kukla aracılığıyla malsalla gerçek arasında bağlantı kurarak temizlik ve çevre bilincini ele almaktadır.

    noimage

    Osman Genç'in yazıp yönettiği Kızılderili Şaşkın adlı çocuk oyunu Küresel ısınmanın önemini nedenini bri serüven şeklinde çocuklarla buluşturyor. Tuğrul Erdoğdu'nun yazdığı Sevimli Ayıcık Bobo F. Hoyrat Hoyur'un yönetmenliğinde hayvan sevgisi ile özgüveni yorumlamaktadır. Osman Genç'in yazdığı Karagöz iş arıyor ve Kıssadan Hisseler adlı oyunları Hayali Yılmaz Sarıkaya ile Hayali oynatmaktadırlar.

    Barış dostluk kardeşlik ilkeleriyle büyüklerin ve çocukların gönlünde taht kuran Ortadirek Tiyatrosu her şeye rağmen yaşasın tiyatro yaşasın sanat diyor ve yola devam edip seyircileriyle buluşmayı bekliyor.
#21.05.2008 17:02 0 0 0
  • müzikli oyunlar varmı elinizde?
#23.11.2008 00:13 0 0 0