Gümüşhanede Keneye Karşi Mücadele

Son güncelleme: 24.05.2008 10:00
  • noimage
    Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, kene ile topyekün bir mücadele için hem kurumların hem de kişilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

    Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyünü ziyaret eden Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, Hayvan Sağlığı Şube Müdür Vekili Ahmet Baş ve teknik heyet köydeki bir vatandaşın ahırındaki büyükbaş hayvanları ilaçladılar. Burada önlüğünü giyerek vatandaşlara uygulamalı olarak ilaçlamanın nasıl yapılacağını da anlatan Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, kullandıkları ilacın 6 hafta boyunca hayvanları keneden koruduğunu söyledi.

    Irkın burada yaptığı açıklamada kenenin doğada her tarafta yayın şekilde bulunduğunu belirterek Tarım teşkilatı boyutunda kenenin beslenme ortamı hayvanlar olacağı için bu hayvanları 6 hafta boyunca koruyacak ilaçla, hayvanın sırtına dökmek sureti ile ilaç uyguladıklarını söyledi Hayvanın sırtına dökülen ilacın vücuduna nüfuz edeceği için 6 hafta boyunca herhangi bir yerindeki keneyi de etkisiz hale getireceğini belirten Irkın, hem Bakanlık tarafından gönderilen hemd e Özel İdare kaynaklarıyla alınan ilaçlarla tüm ildeki hayvanların iki kez ve daha fazla ilaçlayacak kadar stoğun mevcut olduğunu ifade etti. Irkın açıklamasını şöyle sürdürdü:

    "Kene sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde bir çok ülkede sıkıntı çıkaran bir parazit. Ülkemizde de çok yaygın bir şekilde var. Komple bütün sahayı, araziyi ilaçlamak mümkün değil. O nedenle bizde hayvanların ilaçlanması suretiyle konukçu ortamını, beslenme ortamını kontrol altında tuttuğumuz zaman kene popülasyonunu belli bir seviyeye düşüreceğimize inanıyoruz. İldeki bütün hayvanları birkaç kez ilaçlayacak kadar ilacımız mevcut.

    Şuanda il merkezi ve ilçelerimizin tamamındaki hayvanları ilaçlamaya başladık. İlacın etki süresi 6 hafta olduğu için, bu süre sonunda tekrar ilaçlama yapacağız. Sağlık Müdürlüğü ve Çevre Orman İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bu topyekün mücadeleyi gerektiren bir sıkıntı. Hem kurumlar hem kişiler hep birlikte hareket edilmesi gerekiyor. Bölgemizde kene problemi var fakat geçen yılı dikkate aldığımı zaman bu yıl ölümcül vaka olmaması bizi rahatlatıyor." Öte yandan, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri kene ile mücadele için gittikleri köylerde hem hayvanları ilaçlıyor, hem de toplumu bilinçlendiriyor ve ilaçları vatandaşlara verirken nasıl kullanılacağı hakkında da bilgi veriyorlar.

    gümüşhane
    gumushane
    gümüshane
    gümüşhane gen
    gümüşhane kelkit
    gümüşhane lisesi
    gümüşhane meslek
    gümüşhane resimleri
    gumushane com
    gumushane gen
    gumushane gen tr
    gümüşhane adalet
    gümüşhane adalet meslek
    gümüşhane adalet meslek lisesi
    gümüşhane adayları
    gümüşhane anadolu lisesi
    gümüşhane belediyesi
    gümüşhane com
    gümüşhane devlet hastanesi
    gümüşhane fen lisesi
    gümüşhane gazipaşa
    kelkit
    gümüşhane kelkit
    kelkit belediyesi
    kelkit aydın doğan
    kelkit aydın
    kelkit aydın doğan meslek yüksek okulu
    kelkit ilçesi
    kelkit vadisi
    kelkit çayı
    kelkit resimleri
    kelkit bel
    kelkit köyleri
    kelkit aydın doğan myo


    Kaynak: noimage
#24.05.2008 10:00 0 0 0