Şişman çocuğu zayıflatma yöntemleri

Son güncelleme: 26.05.2008 09:31
  • Şişman her 5 çocuktan ancak birine uygun tedavi başlanıyor. Bunun nedeni de çocukluk çağındaki şişmanlığın hem ailelerden hem de sağlık çalışanlarından yeteri ilgiyi görememesi.

    Şişman çocuklarda haftada en fazla yarım kilo verdirecek programların hazırlanması gerekiyor.Diyetisyen Burcu Kara ,şişman çocuğun sağlıklı zayıflatılmasını anlatıyor:

    Şişman çocukların tedavisinde yetişkinlerde olduğu gibi 5 ana yaklaşım bulunuyor. Diyet, fiziksel aktivite, davranış ve yaşam değişiklikleri ailenin tedaviye katılımı ve düzenli izlem.

    Diyet şişmanlık tedavisinin ana unsurunu oluşturuyor.Hafif derecede şişman çocuklarda yani ideal ağırlığından yüzde 20 fazla olanlarda kola ve meyve suyu gibi içeceklerin azaltılması ve fastfood türü besinlerden kaçınma genelde yeterli oluyor.

    Diyet uygulamasında iki yol bulunuyor. Birincisi dengeli az kalorili diyettir. Bu tür diyette çocuğun yaşına göre alması gereken kalori yüzde 30-40 azaltılıyor.Diyetin düşük yağlı yüksek kompleks karbonhidratlı ve yeterli protein içermesine dikkat ediliyor. Genelde besinlerin 3 ana, 3 de ara öğün i şeklinde verilmesi öneriliyor.

    Diyet uygulamasında ikinci yol ise çok düşük kalorili diyettir. Bu tür diyet 600-800 cal/gün 1,5-2 gram/kg protein, 2 litre su, 2-4kap sebze, multivitamin, kalsiyum, potasyum ve demir içeriyor. Bu diyet çok ağır şişmanlarda kullanılıyor. Bu şekilde haftada 1 kg kaybediliyor.

    Çok düşük kalorili diyet uygulayanlarda; nitrogen kaybı, hipotansiyon, kalp ritmi bozuklukları, gelişme geriliği, saç dökülmesi ve safra kesesi taşları gibi önemli sorunlar görülüyor. Bu nedenle bu tür diyetlerin çocuklarda kullanılması sakıncalı bulunuyor.

    Spor Şart

    Çocukluk çağında şişmanlığın artmasıyla hareketsizliğin artması arasında çok yakın bir ilişki bulunuyor.

    Uzun süre televizyon seyretme hem hareketsizliğe yol açıyor, hem de atıştırma tarzınca yeme alışkanlığı nedeniyle çocuklardaki şişmanlık için önemli bir hazırlayıcı faktör oluyor.

    Fizik aktivite; haftada 3-5 kez, başlangıçta 15 dakika sonra 35-40 dakikaya çıkarılmalı, yürüme,koşma, bisiklete binme, tenis, dans gibi fazla miktarda kas gruplarını çalıştıran hareketleri kapsaması gerekiyor.
#26.05.2008 08:50 0 0 0
  • ve duydugum kadariyla cocukluk doneminde alinan kilolar, ilerki yillarda kalici oluyormus
    kucuk yasta onlemini almak gerekir
    paylasim icin tesekkurler SU-PERISI
#26.05.2008 09:31 0 0 0