Erkeklerin böbrekleri daha çok taş yapıyor

Son güncelleme: 28.05.2008 08:10
  • Erkeklerin böbrekleri daha çok taş yapıyor
    Şiddetli ağrılara neden olan böbrek taşlarının, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla ortaya çıktığı bildirildi.

    Bursa'da özel bir hastanede görev yapan üroloji uzmanı Doç. Dr. Murat Şamlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbreklerin insan sağlığı açısından son derece önemli organlar olduğunu söyledi.
    noimage
    Böbreklerin, kanı süzerek faydalı maddeleri vücuda alan, zararlı olanları ise tahliye eden filtreler olduğunu ifade eden Şamlı, böbreklerde ortaya çıkan taşların şiddetli ağrıya yol açtıklarını vurguladı.

    Şamlı, en sık 20-40 yaş grubunda ortaya çıkan böbrek taşlarının, erkeklerde, kadınlara göre daha sık görüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''Ergenlik döneminde testosteron düzeyinde yaşanan yükselme ve bunun karaciğerde oksalat üretimini artırması, erkeklerin böbreklerinde daha fazla taş olmasının nedeni olarak düşünülmektedir. Bu nedenle çocuklarda ve kadınlardaki düşük testosteron düzeyi bu kişileri böbrek taşlarından korumaktadır. Öte yandan taş oluşumunu önleyen ve idrarda bulunan sitrat isimli maddenin kadınlarda daha yüksek oranlarda bulunması da taşların daha az görülmesini açıklayabilir. Tekrarlayan taş rahatsızlığı bulunan kadınlarda yapılan çalışmalarda idrardaki sitrat düzeyi daha düşük bulunmuştur.''

    -''BÖBREK TAŞI SICAK, KURU VE KURAK İKLİMLERİ SEVİYOR''-

    Coğrafi olarak sıcak, kuru ve kurak iklime sahip bölgelerde veya tropik alanlarda yaşayanlarda, böbrek taşlarının daha sık görüldüğüne dikkat çeken Şamlı, öte yandan genetik ve diyete bağlı faktörlerin de coğrafi faktörlere ilave etkisi olduğunu bildirdi.
    noimage
    Şamlı, sadece Türkiye'de değil, dünya çapında yapılan çalışmaların Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Kuzey Hindistan, Pakistan, kuzey Avustralya, İskandinavya, orta ve güney Amerika gibi bölgelerde böbrek taşlarının daha sık şekilde ortaya çıktığını gösterdiğini vurguladı.

    Diyet alışkanlıkları ile ısı ve nemlilik özelliklerinin hem taş oluşum sıklığını hem de taşın tipini belirleyen faktörler olduğunu anlatan Şamlı, şunları kaydetti:

    ''Örneğin, ürik asit taşları ilkbahar ve yaz aylarında artmakta, sonbahar ve yaz aylarında infeksiyon taş oranı düşmektedir. Bir diğer konu güneş ışınının üretimini sağladığı D vitaminindeki artışın idrarda kalsiyum atılımını artırabileceği, bu durumun da yaz aylarında taş oluşum sıklığının nedenini açıklayabileceği düşünülmektedir.

    Böbrek taşlarının oluşumunda bölgede kullanılan içme suyunu sertliği de araştırılmıştır. 'Sert' su tüketilen bölgelerde taş sıklığının daha fazla olduğunu söyleyen araştırmacılar olmakla birlikte, bunu tüm araştırmalar desteklememektedir. Yakın zamanlı yapılan bir araştırma sudaki sertliğin idrarda taş oluşturan maddeleri etkilemediğini göstermiştir.''
#27.05.2008 11:53 0 0 0
  • Paylaşımın için saol eskitoprak.
#27.05.2008 17:32 0 0 0
  • Erkeklerin böbrekleri daha çok taş yapıyormu onu bilmem ama kadınlardan uzun yaşadıklarına eminim
#27.05.2008 17:41 0 0 0
  • bence tam tersi
#28.05.2008 08:10 0 0 0