Kramplar bacaklardaki ve ayaklardaki kasları etkileyen ağrılı kasılmalardır. Bir kramp genellikle birkaç dakika sürer ve sonra kendiliğinden geçer. Kas kasılmasını engellemek veya kasılma süresini kısaltmak için masaj ve esneme egzersizleri yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra doğru beslenmek de tekrar kasılmayı engellemekte önemli bir yardımcıdır.Bacak kramplarından musdarip kişiler arasında bazı bireyler özellikle dikkat çeker şöyle ki;Vücudumuzda karbonhidratın depolanmış şekli olan glikojeni yoğun aktivite sonucu hızla tüketenlerSıcak hava ve ağır terleme sonucu terle aşırı potasyum ve tuz kaybeden sporcular Hastalığı sebebi ile idrardaki potasyum seviyesini yükselteci ilaç kullananlar
İdrar söktürücü ilaç kullanan hipertansiyon hastalarıİdrarda daha fazla miktarda potasyum kaybeden hamileliğin son aylarındaki kadınlar

Beslenmenizde
POTASYUMU ARTIRIN. Özellikle yukarıda sayılan grupta yer alıyorsanız ve kasılma ile kramplardan şikâyetçi iseniz diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için potasyumu yüksek besinlerden bol bol yemeniz gerekir. Örneğin biraz kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, narenciye suyu veya süt, bir dilim kavun, bir portakal veya bir muz potasyum için iyi kaynaktır. Potasyum desteği bacak kramplarını tedavi için faydalıdır ve tekrarını önleyebilir.

Beslenmenizde
KAFEİN VE NİKOTİNİ AZALTIN. Beslenmenize potasyum eklerken bazı besinleri ise azaltmaya özen göstermeniz gerekir. Örneğin kafein ve nikotin kan damarlarını daraltır ve kaslarda olan dolaşımı azaltarak kramplara katkıda bulunur. Eğer kramplar bir sorunsa ve sigara içiyorsanız bırakmak için elinizden geleni yapın; ayrıca kafeinsiz içeceklere geçin.

Günlük yaşamda
KASLARI KUVVETLENDİRİN Yatak veya sandalye istirahatinde uzun süre kalmak zorunda olan kişiler genelde bacak kramplarından musdariptir. Beslenmeden ayrı olarak en iyi çare kasları kuvvetlendirmek ve dolaşımı artırmak için düzenli egzersizdir. Hızlı bir şekilde 12 kere ayak parmaklarınızı kıvırıp açmayı deneyin veya bacağınızı düzleştirerek ayağınızı yukarı doğru bükün ve sonra ayağınızı gerin. Bu egzersizleri gün boyunca tekrarlayın.

UZUN SÜRELİ KRAMPLARI İHMAL ETMEYİN.
Birkaç dakika süren ve arada sırada meydana gelen kramplar bir endişe nedeni değildir. Başka belirtilere eşlik eden sık meydana gelen ve uzun süren kramplar veya kasılmalar, özellikle yaşı ileri yetişkinlerde bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Bazı kişiler geceleri bacağındaki kasların titremesi/seğirmesi ile uyanırlar, bazıları ise bir ağrı hissederek endişelenirler. Tıp bu rahatsızlığa “huzursuz bacak sendromu” diyor. Sinir sistemini etkileyen bazı ilaç tedavileri buna sebep olsa da genelde hiçbir görünür neden olmadan da meydana gelebiliyor. Bu durumda bireyin beslenmesinin gözden geçirilmesinde fayda var. Demir, folik asit veya magnezyum eksikliği bu durumu tetikleyebilir. Diyete bu besinler açısından zengin yiyecekler eklebilir veya dışardan tablet olarak alınımı düşünülebilir. Şikayet anında yataktan kalkmak ve yürümek veya sıklıkla pozisyon değiştirmek de biraz rahatlama sağlayabilir.

Kasılmaları engellemek için BOL TÜKETİN
Dolaşımı idame ettirmek ve laktik asidin ve diğer atıkların kaslardan atılmasına yardımcı olmak için su
Kalsiyumun kas çekilmelerini düzenlemesi için az yağlı süt ürünleri
Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates, süt ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler
Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur işleri gibi karbonhidratlar
Enerji dönüşümü için gerekli olan demir için güçlendirilmiş tam tahıllı gevrekler ve kompleks B vitaminleri için tam tahıllı ekmekler

Şunları kısıtlayın:
Kaslara olan dolaşımı azaltacak olan kahve, çay ve koladaki kafein
Sıvı toplanmasına neden olabilecek çok tuzlu yiyecekler
Kaslarda kan kısmını engelleyen sigara

Aklınızda bulunsun
Alkoliklerin yüzde 60’ında folik asit yetersizliği görülür. Bu nedenle, bu kişilerde folik asit ihtiyacı artar. Pişirme ile sebzelerdeki folik asit miktarında önemli kayıplar olmaktadır. En çok kayıp, bol suda pişirilen sebzenin suyu atılınca gerçekleşir. Bu gibi pişirme yöntemlerinde kayıp oranı yüzde 90-95’e yükselir. Bu yöntemde, sebzelerdeki C vitamini de kaybolduğu için folik asidin kullanılma oranı daha da düşer. Kısa sürede, az suda, suyunu atmadan pişirme sürecinde, folik asit kaybı azdır. Mayalandırma, besinin folik asit değerini artırır. Örneğin, yoğurtta süttekinin üç katı folik asit olduğu bildirilmiştir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 7522
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 28.05.2008 20:45
Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler arkadaşlar,elinize saglık.
-EFE- Tarih: 28.05.2008 17:00
ellerine sağlık güzel bir konu.