Peritonit

Son güncelleme: 30.05.2008 23:35


  • Peritonit nedir?
    Peritonit karın bölgesinde peritona ait bir bakteri enfeksiyonudur.

    Periton boşluğu nedir?
    Mide, bağırsaklar, safra kesesi, apandisit, karaciğer, dalak vb. karın bölgesinde bulunan organların ortasındaki serbest kalan bir boşluktur.

    Peritonitin ne yaygın nedenleri hangileridir?
    a. Apandisit, kalın veya incebağırsağın, safra kesesinin, vb. organlardan birinin kopması.
    b. Fallop tüplerinin veya yumurtalık gibi bir organın cerahatlanması ve bu enfesiyonun yayılması.
    c. Bir kurşun veya bıçak yoluyla karın bölgesi çeperinde açılan ve periton boşluğuna uzanan bir yara.

    Peritonitin bazı belirtileri nelerdir?
    a. Karında ağrı.
    b. Karın organları üstüne basınç yapılınca ağrı hissedilmesi.
    c. Bulantı ve kusma ile birlikte iştahsızlık.
    d. Bağırsakların şişmesi veya gerilmesi.
    e. Ateşin yükselmesi.
    f. Röntgen yoluyla bulunacak karakteristik belirtiler.

    Peritonit ciddi bir durum mudur?
    Ciddi zehirlemeye yol açacağından dolayı evet. Tedavi edilmeyen olaylar şiddetli bakteri enfeksiyonundan dolayı ölümle sonuçlanır.

    Peritonit nasıl önlenebilir?
    a. Karın bölgesindeki ağrılara ciddiyetle eğilmekle ve nedeninin erken teşhisiyle. Akut safra kesesi hastalıkları veya apandisit, vakit kaybetmeden tedavi edildikleri taktirde, kopma veya patlama komplikasyonları olmayacak ve peritonit olma ihtimali ortadan kalkacaktır.
    b. Şiddetli karın ağrıları çekmekte olanlara müshil verilmemelidir. Zamansız müshil verilmesinden birçok apandistler patlamıştır.
    c. Kadınlarda belsoğukluğu hiç vakit kaybetmeden ve süratle tedavi edilmelidir. Bu şekilde enfeksiyon vajinadan rahme Fallop tüplerine ve peritonit boşluğuna yayılma fırsatı bulamayacaktır.

    Peritonitin tedavi metotları hangileridir?
    a. Akut şekilde cerahatlanmış olan bir apandisit veya safra kesesini vakit kaybetmeden cerrahi müdahale yolu ile ortadan kaldırmak. Bunlar peritonite yol açmışlardır.
    b. Karın bölgesinden çıkışları olan lastik drenaj boruları yerleştirerek ve ayrıca peritonit boşluğundan emme yoluyla cerahatin dışarı alınması. Bu yolda yeniden gelişebilecek cerahat dışarıya yol bulabilecektir.
    c. Eğer peritonit; mide, onikiparmak bağırsağı veya bağırsak gibi bir organın kopmasından, patlamasından veya delinmesinden ileri gelmişse bu organlarda açılmış olabilecek delikleri kapamak için derhal cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır.
    d. Büyük dozajlarda antibiyotiklerin verilmesi.
    e. Akut peritonit hallerinde bağırsakların gerilmesini önlemek için burundan bağırsakların içine bir tüp sokulacaktır. Bu halde hasta damardan beslenecektir.

    Peritonitten kurtulma şansı ne orandadır?
    Derhal cerrahi müdahaleye başvurulursa ve aynı zamanda büyük dozajlarda antibiyotikler verilirse kurtulma şansları çok yüksek orandadır.

    Peritonitten iyileşme ne kadar zaman sürer?
    Bu, peritonitin sebebine, bakterilerin cinsi, tedavi başlamadan önce ne kadar zaman mevcut olduğu ve peritonit boşluğunda ne ölçüde yayılmış olduğuna bağlıdır. Erken teşhis edilen peritonitler bir haftada geçebilecekse de, uzun süreden beri mevcut olmuş bir peritonitin iyileşmesi birkaç haftayı gerektirebilecektir.

    Peritonitten sonra kalıcı tali tesirler olabilir mi?
    Genellikle iyileşme tamdır; ancak bazı hallerde geniş ölçüde iltisaklar gelişip kalabilir. Bunlar bazen haftalarca, aylarca ve bazı hallerde yıllarca sürebilecek bağırsak tıkanmalarına yol açabileceklerdir.






#30.05.2008 17:03 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler.
#30.05.2008 23:35 0 0 0