Böbrek Transplantasyonu

Son güncelleme: 02.06.2008 14:48


  • Böbrekler bir insandan başkasına başarılı bir şekilde nakledilebilinir mi?

    Evet. Teknik işlem kolaylıkla yapılabilinmektedir. Ancak zorluklar ameliyat sonrası reddetmek tepkileri geldiği zaman başlar. Bu tepkiler ameliyattan birkaç hafta veya birkaç ay sonra kendilerini gösterebilir.



    Başarılı bir böbrek transplantasyonundan sonra bir böbreğin ölmesinin sebebi nedir?

    Reddetme tepkisi diye anılan bir olay meydana gelir. Her insanın yabancı cisimlere karşı koruyucu antikorları (karşıt- cisimleri) bulunmaktadır. Başka hayvanlardan veya insanlardan gelecek doku hücreleri ev sahibi tarafından yabancı olarak görülür ve normal korunma mekanizmaları bunları yok etmek için seferber olurlar. Böylece nakledilen bir böbrek ev sahibinin beyaz, kan hücrelerinin saldırısına uğrayarak öldürülür.



    Böbrek transplantasyonu ne zaman gerekli olur?

    Bu ameliyat, ancak böbrek yetersizliğinden hayatı tehlikede olan bir kişiye son bir kurtuluş çaresi olarak yapılır. Bu kategoriye şu durumlar girmektedir: Üremi, fazla kistli böbrekler (polikistik), çeşitli taşlardan ve ileri gelen enfeksiyonlardan kronik böbrek iltihapları ve tek böbreği olan bir hastanın bu böbreğinde habis bir tümörün bulunması.



    Hangi tür böbrek transplantasyonları en çok başarı şansına sahiptir?

    Nakledilmiş bir böbreğin en çok yaşama şansının bu böbreğin ikiz bir kardeşten nakledildiği zaman olduğu görülmüştür.



    Reddetme tepkisini önlemek için çareler var mıdır?

    Evet. Reddetme tepkisi en şiddetli halinde olduğu dönemde bunu yavaşlatmak için bazı metotlar mevcuttur. Imuran gibi ilaçlar ve naklin yapıldığı kısma X ışını radyasyonu yararlı olabilmektedir. Bu yolda, ev sahibinin nakledilen böbreği öldürecek antikorları üretme olanağı bazı hallerde önlenebilinecektir.






#02.06.2008 02:09 0 0 0
  • Ülkemizde böbrek transplantasyon başarıyla yapan hastane akdeniz ünüversitesi.Organ bagışı artarsa birçok hasta kurtulmuş olur.
#02.06.2008 13:07 0 0 0
  • organ bağışına çözüm olması için bilim yapay organlar üzerinde çalışıyorlar. daha çok organ bağışı yapmak için insanların doğru birşekilde bilinçlendirilmeside gerek.
#02.06.2008 14:48 0 0 0