Facebook kullanma kılavuzu

Son güncelleme: 26.03.2010 12:46
  • noimage

    Facebook, bugünlerde Türkiye'de de oldukça popüler. Peki siz bu siteyi ne kadar tanıyorsunuz?
    2006′da kurulan sosyalleşme ağı Facebook, bugünlerde Türkiye'de de oldukça popüler. Evde, işyerinde, okulda çok sayıda insan önemli bir zamanını Facebook'ta profil güncelleyerek, sağa sola pençe atarak geçiriyor. Ancak bazı noktalara dikkat edilmezse Facebook ileride canınızı sıkabilir.
    PATRONUNUZ İÇİN RADARŞunu unutmayın, patron için Facebook'tan daha mükemmel bir radar olamaz. Dünyada Facebook'taki eylemleri yüzünden işinden olan insanlar var; birçok işyeri, okul ve kuruluşsa öğrencilerinin, çalışanlarının veya üyelerinin Facebook'a girmesini yasakladı.
    Facebook üyesi binlerce kişi de 'privacy-gizlilik' seçeneğini topyekün göz ardı ettikleri için sıkıntılı anlar yaşadı, başlarını belaya bile soktu İş aramak gibi profesyonel amaçlarla da kullanılan Facebook, saf anlamda sosyalleşmeyi sağlayan son yılların en önemli internet araçlarından biri. Ancak Facebook kullanmaya yeni başlayanların, yabancıların kendilerine ait bilgileri ne ölçüde görebileceklerini tayin eden gizlilik ayarlarına önemsemeden bodoslama dalması rahatsız edici sonuçlara neden oluyor.
    İlişki düzeyini belirleyin:
    Bir kişiyi tanıyıp tanımadığınızı tayin eden 3 pozisyon var. Facebook'a girdiğinizde size göre herkes yabancıdır; 'network' yani ağ, bir bölge, yer, okul veya şirket sakinlerinin oluşturduğu gruptur. Arkadaşlarınızsa karşılıklı olarak birbirinizi tanıdığınızı onayladığınız kişilerdir. Facebook'ta profilinize arkadaşlarınız gibi erişebilecek 'o benim 'arkadaşım' ama arkadaşım değil' seçeneği yok.
    Gizlilik ayarlarını değiştirin:
    'Privacy' birçoğunun Facebook kariyerine başladığında umursamadığı bir seçenektir. Ancak başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türkiye'den yola çıkalım; Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun 'kafadan' Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındaki Profile'e girip, çıkan ekranda 'profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım' şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta 'Profile' başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.
    Facebook'da geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:

    'Privacy' başlığı altındaki 'Newsfeed and mini feed'e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook'ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşme ortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteri diye tanımlanabilecek 'mini feed' adında bir özelliği var. Yani sizin mesai saatinizde Facebook'ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutatanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var. Bu yüzden en azından işteyken önce 'privacy', ardından 'news feed and mini feed'e girerek 'show times in my mini feed' seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.
    Arkadaşlarınız için gizlilik:
    Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum 'Poke, Message and Friend Request' ayarları kısmında 'Friends-arkadaşlar' seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.
    Bir profesyonel, bir de kişisel profiliniz olsun:
    Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın. Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin. Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilrisiniz; soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin. Bu profille okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz her şeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın.

    Herkesle arkadaş olmayın:
    Şu kısacık Facebook kariyerinde en çok dikkat çeken şey, birçok insanın bir zombi açlığıyla arkadaş listelerini şişirme çabası. Arkadaşlığa onay verdiğiniz kişilerin sizin arkadaşlarınızın bilgilerine erişebileceğini unutmayın.
    Kimlik hırsızlığı:Hakkınızdaki bilgileri kamulaştırmanın, kaba kimlik bilgilerinizin başkaları tarafından kullanılabilmesi riskini doğruyor ki bu bir başkasının 'sizin adınıza' başka bir sosyalleşme ortamında faaliyet göstermesi riskini doğuruyor.
    Facebook gizlilik politikası:
    Facebook ile yaptığınız anlaşma gereği, bu oluşum size ait bilgileri diğer şirketlerle paylaşabilir ya da satabilir, bunu unutmayın.
    Paranoyakların dikkat etmesi gereken 5 nokta
    • Facebook'ta size yönelik 5 erişim seviyesi bulunuyor; arkadaş, sınırlı, ağ, yabancı veya bloke
    • Gizlilik ayarları oldukça karmaşık; arkadaşlarınız dışında rahatsız edilmek istemiyorsanız hiçbir ağa üye olmayın.
    • Duvarlara yazmak yerine özel mesaj gönderin. En kibar ifadesiyle duvar yazıları ileride size karşı delil olarak kullanılabilir.
    • Geçirdiğiniz zamanı ve hatta olduğunuzu kimse bilmesin
    • Görülebilir seyir defterinize (mini feed) ince ayar çekin
#09.06.2008 21:32 0 0 0
  • Facebook Kullanım Rehberi ve İncelemesi

    noimage


    Facebook İncelemesi


    Facebook'a nasıl üye olunur, nasıl fotoğraf upload edilir, nasıl arkadaş eklenir, nasıl uygulama eklenir? Bu döküman tüm bu soruların cevapları ve daha fazla ipucu için hazırlanmıştır.

    Nereden nasıl geldi ve bir anda nasıl bu kadar büyüdü? Farkı neydi?

    Facebook ile ilk tanışmam bundan yaklaşık 2 yıl önce olmuştu. Bir gazete haberinde internet öğrencileri arasında bir haberleşme portalı olan site Yahoo! tarafından satın alınmak isteniyordu. Sonrasında merak edip siteye bir göz atmıştım. Üyelik için e-mail adreslerinin üniversite uzantılı olması gerekiyordu. Yani herkes üye olamıyordu. Siteye bir şekilde girdiğimde ise giriş sayfasında Facebook'u yaratan Harvard öğrencisinin fotoğrafı ile karşı karşıyaydım. Site yine de özellik açısından oldukça gelişmişti. Ancak bir daha girmeyeceğimi sanarak yarattığım hesabı 2 gün sonra kapatmıştım. 2004 yılında Harvard öğrencileri arasında haberleşme amacı ile bir sosyal ağ projesi başlatan Mark Zuckerberg isimli 1984 doğumlu genç 2005 yılına gelindiğinde sitesini önce tüm üniversitelilerin kullanımına açtı ve ardından da tüm insanlar için Facebook kullanıma açıldı. Web 2.0 çılgınlığına oldukça hızlı bir giriş yapan Facebook'un her gün 24 milyon kullanıcısı çevrimiçi oluyor. Ve kimi kullanıcılar profillerinde an ve an ne yaptıklarını arkadaşları ile paylaşırken kimi kullanıcılar da bu site yardımı ile çok uzun zamandır görüşmediği arkadaşlarını buluyor. Ve hatta bazı kullanıcılar bu site üzerinden para bile kazanıyor. Tam değeri 10 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen Facebook'un neden bu kadar ünlü ve kullanışlı olduğu sorusunun yanıtına gelince verilecek cevap tabiki "applications" yani uygulamalar olacaktır. Diğer tüm sosyal ağ sitelerindeki gibi Facebook'ta da kullanıcılar profil oluşturabiliyor, fotoğraf yükleyebiliyor, arkadaşları ile konuşabiliyor ve hatta profillerinde müzik çalabiliyorlar. Ancak Facebook'u diğerlerinden ayıran en büyük özellik applications bölümünde ortaya çıkıyor. Çünkü diğer hiçbir sitede bu çeşit bir olanak kullanıcılara sunulmuyordu. Applications sayesinde profilinizde istediğiniz bir şeyi duyurabilir veya profilinizde reklam yapabilirsiniz. İş isteğinizi apps(applications yerine kısaltmasını kullanmak daha cazip) sayesinde profilinizden duyurabilirsiniz, sevdiğiniz kişiler ile apps sayesinde profilinizde oyunlar oynayabilirsiniz. Bilgi oyunları ile Facebook genelinde bilginizi ölçebilirsiniz. Ve daha bir çok şeyi apps sayesinde internet üzerinde yapabilirsiniz. Üstelik tek bir site içerisinde. Kısaca applications'lar tamamen isteklerinize ve hayalgücünüze kalmış. Çünkü eğer php programlama dilinden biraz anlıyorsanız kendi uygulamanızı da yapabilirsiniz. Bu adrese bir göz atarak nasıl applications yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak php dili dışında ingilizcenizin de oldukça iyi olması gerekiyor.

    Nasıl üye olunur ve kimler üye olabilir? Bu soruların cevabı oldukça basit. Üye olmak oldukça kolay ve Facebook'un giriş sayfasındaki sloganda denildiği gibi "Everyone can use Facebook" herkes Facebook'u kullanabilir.


    Üye olma :

    www.facebook.com adresine girin ve üyeliğinizi almak için Sign Up tuşuna basın.
    Ve ardından sizden istenen tüm bilgileri eksiksiz girin

    noimage


    İşlemleri gerçekleştirdikten sonra "I have read and agree to the Terms of Use and Privacy Policy." seçeneğini işaretleyip "Sign Up Now!" tuşuna basın. Mail adresinize onaylamanız için bir mail gelecek.


    noimage


    noimage


    Artık hesabınız yaratıldı. Facebook'u kullanmaya ve keşfetmeye başlayabilirsiniz. Ancak size önerimiz fazla zaman harcamayın çünkü kesinlikle bağımlılık yapıyor

    Üyeliğiniz yaratıldıktan sonra anasayfadaki sol bölümden giriş yapın. Karşınıza 4 adımlık bir karşılama sayfası gelecek. İsterseniz bu adımları "skip" tuşu ile atlayabilirsiniz.

    Site siz üye olduğunuz için arkadaşlarınızı da üye yapabileceğinizi düşünerek sizden live messenger adres ve şifrenizi girmenizi istiyor. Bu sayede hesabınızda kayıtlı olan tüm kişilere ulaşabilir ve onlara Facebook'a üye olmaları yolunda mail yollayabilirler. Ancak bu uygulamayı yapmamanızı öneriyoruz. Çünkü live messenger şifre ve email adresinizi herhangi bir yerde belirtmeniz hiç de güvenli olmayacaktır.

    noimage


    Üyelik hesabınızı yarattıktan sonra artık fotoğraf albümünüzü yaratabilirsiniz. Bunun için sol bölümdeki "Photos" bölümüne tıklayın.

    noimage

    Yandaki gibi açılıcak olan pencereden fotoğraf albümü yaratmak istiyorsanız "+ Create a Photo Album" tuşuna tıklayın.

    noimage


    Albüm adını istediğiniz gibi belirleyin ve ardından albümünüzün görünebilirlik ayarlarını "Visible to" bölümünden yapın. Eğer herkesin görmesini istiyorsanız "everyone" seçeneği işaretli kalsın. Sadece network'ünüzde bulunan kişilerin ve arkadaşlarınızın görmesini istiyorsanız "All my networks and all my friends" seçeneğini işaretleyin. "Some of my networks and all my friends" seçeneğini seçerseniz bazı bağlı olduğunuz networklerdeki kişiler profilinizi göremeyecektir. "Only my friends" seçeneğini işaretlemeniz durumunda ise sadece arkadaş listenizdeki kişiler fotoğraf albümünüzü görebilecektir. İstediğiniz seçenekleri ayarladıktan sonra bu aşamayı da geçin.


    noimage


    Önemli! Bu bölümün bilgisayarınızda çalışabilmesi için Java uygulamasının bilgisayarınızda olması gerekmektedir. Çünkü internet sağlayıcınızın içerisinden bilgisayar klasörlerinizi Java yolu ile görüntülüyor Facebook. Bu bölümde istediğiniz resimler listeden seçin ve "upload" tuşuna basın. Bir albüme en fazla 60 fotoğraf koyabilirsiniz.

    noimage


    Fotoğraf Albümünüzü oluşturduktan sonra fotoğraflarınızı "tag"leyebilirsiniz. Bunun için herhangi bir fotoğrafı açın ve "tag this photo" seçeneğine tıklayın. Bu bölümde fotoğrafta birden fazla insan var ise bu insanların üstüne mouse'u götürdüğünüzde o insanın adının çıkması amaçlanmış. İstediğiniz kişinin yüzüne "tag this photo" tuşuna tıkladıktan sonra mouse ile bir kez tıklayın ve açılan küçük pencerede o kişinin adını yazın. Bu sayede o kişinin ismini girebilirsiniz. Ve ayrıca bu kişiler Facebook'ta var ise onlara sizin o kişiyi "tag"lediğiniz haberi anında ulaşacaktır. Bu sayede bir ilkokul fotoğrafınızdan Facebook'ta olan bir çok arkadaşınızı bulabilirsiniz. Ve bu kişiler Facebook'ta yoklar ise ve email adreslerini biliyorsanız onları Facebook'a davet edebilirsiniz.

    Arkadaş eklemek çok kolay
    Arkadaşlarınızı "Search" bölümünden arayıp bulduktan sonra onları eklemek için onların profiline girebilir ve ordan onları ekleyebilirsiniz. Yada arama sonuçları sayfasından da bu işlemi yapabilirsiniz. Arama sonuçları sayfasında bulunan kişi kutularının içinde "add as a friend" seçeneğine tıkladığınız zaman karşınıza çıkacak olan pencereden "skip"i işaretleyerek o kişiyi arkadaş listenize eklemek için ona talep göndermiş olursunuz.

    Sadece arkadaş edinmek değil varolan gruplara da dahil olabilirsiniz. İsterseniz tuttuğunuz takımın grubuna katılın isterseniz bir film yada sosyal bir mesajın grubuna katılın.


    noimage

    noimage

    Profilinizde bulunan sol taraftaki bölümden "Groups" seçeneğine tıkladığınız zaman yandaki sayfa açılacaktır. Buradan istediğiniz grubu arayabilir veya istediğiniz bir grup Facebook içerisinde mevcut değil ise o grubu siz " + Create a New Group" seçeneği yardımı ile oluşturabilirsiniz.


    Applications / Uygulamalar

    noimage


    Bu apps'ler sayesinde profilinizde hayranı olduğunuz dizilerin, filmlerin veya herhangi bir şeyin küçük bir uygulamasını bilgi edinme amaçlı barındırabilirsiniz. İsterseniz profilinizde imeem.com'dan mp3 player ekleyebilir ve profilinizi ziyaret eden kişilerin sizin müzik zevkinize ortak olmalarını sağlayabilirsiniz. Ancak imeem.com üyelik isteyen bir servistir. Ücretsiz bir üyelik yaratıp oraya bilgisayarınızdan mp3 ekleyip bu mp3′leri Facebook profilinizde gösterebilir, dinleyebilirsiniz.

    Applications'lar bir çok işe yaramak ile birlikte her an yeni applications'lar ortaya çıkabiliyor. Çünkü kullanıcılar da istedikleri bir şey hakkında bir application hazırlayabiliyorlar. Ancak bunun için biraz php bilgisi ve kendinize ait bir sunucunuzun olması gerekiyor. Facebook'un neden bu kadar tuttuğunun en önemli cevabı herkes tarafından bu uygulama bölümüdür şeklinde yanıtlanıyor.

    noimage


    Herhangi bir application'ı profilinize koymak istediğiniz zaman profilinizin sol taraftaki bölümünden applications seçeneğine gidin. "Browse more applications" tuşuna basarak api(applications) arama bölümüne gidin ve oradan herhangi istediğiniz bir api'ye tıklayın. Örneğin doğum günü hatırlatıcı bir api istiyorsanız "Birthday" api'sini bulun ve ona tıklayın. Daha sonra yukarıdaki resimde gördüğünüz " Add Application" tuşuna tıklayarak profilinize bu api'yi ekleyin. Daha sonra karşınıza sol taraftaki gibi bir sayfa gelecektir. Burdan da en alttaki " Add Which Hero Are You " tuşuna tıklayın ve api profilinize eklensin.

    Not: "Which Hero Are You" benim seçtiğim Heroes dizisinin api'sinin adıdır. Siz başka bir api eklemek istediğinizde onun adı gözükecektir.


    Settings/Ayarlar


    noimage

    Facebook sayfanızın sağ üst bölümünde bulunan "Settings" yardımı ile hesap bilgilerinizi değiştirebilirsiniz. Veya hesabınızı kapatabilirsiniz.


    Privacy/Gizlilik

    noimage

    Yine ekranınızın sağ üst bölümünde bulunan "Privacy" seçeneği ile Profil ayarlarınızı düzenleyebilir, arama ayarlarınızı düzenleyebilir, size email yolu ile bilgilendirme mesajları gönderilmesi seçeneklerini düzenleyebilir ve api seçeneklerinizi düzenleyebilirsiniz. Ve hatta profilinize girmesini istemediğiniz kişileri "Block People" bölümüne bildirerek onların size ulaşmalarını engelleyebilirsiniz. "Limited Profile" seçeneğinde ise profilinizin arkadaş listenizde bulunmayan kişiler tarafından görünmesini veya görünmemesini belirleyebilir veya profilinizin herkese karşı ne kadarı ile görüntülenebileceği seçeneklerini düzenleyebilirsiniz.


    noimage


    Facebook'tan sıkıldınız mı? Buna pek imkan yok çünkü Facebook'ta her an herşey karşınıza çıkabilir. Ve daima kendini geliştirebilir. Ancak diyelim Facebook'tan hesabınızı silmek istiyorsunuz. Bunun için sağ üst taraftaki "Settings" bölümüne gidin ve iki üst resimde bulunan "Settings" menüsüne girin. Bu menüde en alttaki "Deactivate Account" seçeneğine tıklayın. Daha sonra yandaki menü çıkacak. Bu menüden neden Facebook'tan çıkmak istediğinizi belirtin ve "Deactivate" seçeneğine tıklayın.

    noimage

    Son olarak yandaki gibi bir mesaj ile Facebook maceranız sona erecektir. Eğer yine girmek isterseniz aynı hesap ve şifreniz ile Facebook'a giriş yapın. Size bir yeniden aktivasyon maili gönderilecektir. Ve böylece tekrar Facebook'a giriş yapabilirsiniz.






    Alıntıdır....
#09.06.2008 21:50 0 0 0
  • :D
#13.06.2008 15:57 0 0 0
  • Komik olan ne ?
#13.06.2008 16:33 0 0 0
  • saol :D .........
#17.06.2008 15:30 0 0 0
  • teşekkürler eline sağlık
#29.06.2008 17:00 0 0 0
  • tskler
#05.09.2008 05:59 0 0 0
  • saolasın
#26.09.2008 20:12 0 0 0
  • Turgay kardesim paylasimin icin tesekkür ederim.
#28.09.2008 13:21 0 0 0
  • kardeş sağ olasın ben facebook'u bu bilgilerden ötürü sonlandırıyorum teşekkürler
#01.10.2008 20:12 0 0 0
  • şüpper
#12.12.2008 14:52 0 0 0
  • götune koyiiim pezevenk...
#27.02.2009 21:19 0 0 0
  • Afedersiniz ama bunun neresinde sekme ekleme,gruba müzik eklemek var böle yaparak ancak kendinizi satarsınız.Popup artsın diye kasmayın bu kadar.
#26.03.2010 12:46 0 0 0