SUYUNUZLA OYNAMALARINA İZİN VERMEYİN!

Son güncelleme: 18.06.2008 17:12
  • Suda büyük oyun!
    Denetimleri artıran yetkililer, 3 ayda İstanbul'daki 14 işletmeye yasal işlem yaptı.

    Özellikle mineral değeri yüksek su markalarının damacanasına düşük nitelikte su konulmasına yönelik denetimleri artıran yetkililer, 3 ayda İstanbul'daki 14 işletmeye yasal işlem yaptı
    noimage

    Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte su yine gündemin ilk sıralarındaki yerini aldı. Çıkarılan yönetmeliklerle ambalajlı su sektörüne AB kriterlerini getiren Sağlık Bakanlığı, 1 milyar 500 milyon YTL'yi bulan pazarda yazın tüketimin yüzde 50'ye yakın artmasına bağlı olarak ortaya çıkan usulsüzlüklere karşı sıkı takip başlattı. 250'ye yakın markanın rekabet ettiği Türkiye ambalajlı su sektörün en büyük pazarını İstanbul oluşturuyor. Bir çok firma daha kaliteli suyu daha iyi şartlarda servis yapma yarışına girerken bazılarının markalı su damacanasına kalitesiz su doldurmak gibi yöntemlere başvurduğu belirtildi. İstanbul Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü İrfan Yılmaz, geçen yıl toplam 17 cezai işlem yapılmasına rağmen 2008'in ilk üç ayında 14 işletmeye yasal işlem yaptıklarını söyledi. Yılmaz, 3 ayda bir yapılan denetimlerin yazın artacağını vurguladı.

    DAMACANAYA DİKKAT

    Yılmaz, pazarın yüzde 80'e yakınını oluşturan damacana suyu alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: Marka ismi kabartmalı olmalı. Marka etiketi bulunmalı. Kapaktaki bilgi, gövdedeki kabartma ve etikettekilerle birbirini tutmalı. Damacana boğazındaki emniyet şeridindeki bilgiler de diğerleri ile uyumlu olmalı.

    Ne içtiğinizi bilin!

    Mevzuatı AB kriterlerine uygun hale getiren Sağlık Bakanlığı, suları da AB kriterlerine göre yeniden sınıflandırarak ruhsatlandırdı. Dolayısıyla piyasadaki her su aynı nitelikte değil. Bakanlığın güncelleyerek sitesinde yayınladığı listeye göre 10 markaya 'İçme Suyu', 181 markaya 'Kaynak Suyu', 4 markaya da 'Doğal Mineralli Su' ruhsatı verildi. Kalsiyum ve magnezyum gibi temel mineraller bakımından zengin ve özü değiştirilmemiş suları tanımlayan 'Doğal Mineralli Su' ruhsatını damacana dolumuna ilk olarak Saka Su'yun aldığı, Kardelen, Pınar ve Buzdağı'nın da bu kategoride yer aldığı görüldü.

    Suyu yerinde görün

    Kaliteli suyun bozulmaması için iyi ortamlarda muhafaza edilmesi gerektiğine dikkat çeken İrfan Yılmaz, "Bayilerine bir kere gidip suların nasıl bir ortamda tutulduğunu görsünler" uyarısını yaptı. Yılmaz, İstanbul'da 2 bine yaklaşan satış noktaları ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: Satıcının içme suyu satış belgesi olmalı. Sadece bir firmanın suyunu satmalı. İşyeri satış ve muhafaza olmak üzere iki bölümlü olmalı, sular güneşi görmemeli. Petrol türevleri ile aynı ortamda bulunmamalı ve taşınmamalı.
#10.06.2008 09:20 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler eskitoprak,genelde yaz aylarında birçok kişi para ugruna saglıgımızla oynuyorlar dikkat etmemiz gerekir.
#10.06.2008 12:12 0 0 0
  • hemde cok dikkat etmemiz gerekli en onemli varligimizlardan birisi
#10.06.2008 12:15 0 0 0
  • sagol bilgilendirmen için
#10.06.2008 14:35 0 0 0
  • ellerine sağlık
#18.06.2008 17:12 0 0 0