Nasıl bronzlaşmalı?

Son güncelleme: 11.06.2008 14:14
  • Yaz geldi mi kadınların "en bronz olma" yarışı de başlar. Halbuki ışıl ışıl bir tene sahip olacağım diye bilinçsizce güneş altında saatlerce yatmak yapılan en büyük hata. Çünkü sağlıklı bir bronzluk elde etmek hiç de zor değil!

    Moda dergilerinden fırlamış gibi; fit bir vücut ve ipeks bir bronzluğa sahip olmayı hangi kadın istemez ki? Fit bir vücuda sahip olmak için tabii ki düzenli olarak spor yapmak ve beslenme ye dikkat etmek şart. Dolayısıyla emeli sabır ve azim ister. Oysa bronz bir vücuda sahip olmak için ya bronzlaştırıcı krem kullanmak, ya solaryuma girmek ya da güneş banyosu yapmak yeterli.

    Bronzluğumu sımsıcak güneş ışınlanrıyla elde ederim diyorsanız, uymanız gereken kurallar var. Biliyorsunuz ki, artık öyle yıllar önce olduğu gibi güneşin altında saatlerce yatmak birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

    Peki sağlıklı bir şekilde bronzlaşabilmek için, klasik kural "saat 10:00-15:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın" dışında neler yapmak gerekiyor?

    Güneşten korunmada günlük güneşten koruyucu kremlerin kullanılması sabah kahvaltısı yapmak kadar önemli. Bu yüzden güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce en az SPF 50 faktörlü ürünler sürün. Kremleri seçerken, hem UVA hem de UVB'ye karşı etkili olmasına dikkat edin.

    Deniz veya havuz kenarındaysanız suya girip çıktıkça kremlerin etkisini kaybedeceğini düşünerek gün içinde sık sık kremleri sürün.

    Koruyucu kremlerin yanı sıra güneş gözlüğü ve şapka kullanmak da sizi güneş ışınlarından koruyacaktır. Özellikle kaliteli bir güneş gözlüğü, güneş ışınlarını yüzde 99 bloke eder. Aynı zamanda kendiniz kadar çocuklarınızın da güneş gözlüğü kullanmasına dikkat edin.

    Doğum kontrol hapı gibi ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuza danışmadan herhangi bir ürün kullanmayın.

    Cilt tipinizi kesin olarak bilmeden ezbere hareket etmeyin. Dermatoloğunuzun yönlendirmesiyle ürün kullanın.

    Koruyucu kremler, uzun süre kullanıldığında cildin kurumasına neden olur. Dolayısıyla düzenli olarak nemlendirici de kullanın. Mümkünse; nemlendirici bazlı koruyucu krem de tercih edebilirsiniz.

    6 aydan küçük bebeğinizi mümkün olduğunca çok az güneş altında tutun.

    Güneşten korunmaya, erken yaşlarda baş¬lanması gerektiğini unutmayın..

    Koruyucu kremi sürmeden önce parfüm, deodorant sürmeyin hatta makyaj yapmayın. Bu ürünler koruyucu kremin etkisini azaltır..

    Özellikle yüzünüz için krem ya da jel formlu ürünler kullanmaya dikkat edin. Koruyucu yağları mümkün olduğu kadar vücudunuz için tercih edin.

    Mümkün olduğunca açık renkli giysiler giyin.

    Özellikle duştan sonra güneş sonrası ürünler kullanın. Böylece güneşte gerilmiş teninizi rahatlatmış ve ferahlatmış olursunuz.

    Ölü hücrelerden arının

    Yaz mevsiminde güneş ışınlan, deniz, havuz gibi nedenlerle yazın cilt daha fazla kurur. Dolayısıyla nem ve bakıma daha fazla ihtiyaç duyar. Yazın evde uyguladığınız günlük bakımınızın yanı sıra haftada en az 1-2 kez nem maskesi de uygulayın. Kullandığınız koruyucu krem ve bronzlaştıncılar; cilt altında birikerek ölü tabakanın oluşmasına neden olur. Bu yüzden sık sık nem maskesi ve peeling yapmaya özen gösterin.

    Güneşin cilde verdiği zararlar

    Yaz mevsimiyle birlikte başlayan tatil programları, güneşle ilişkinizi iyi kurmadığınız takdirde; keyif vermekten daha çok eziyet çekmenize neden olabilir. Bu yüzden güneşin yararları olduğu kadar zararları olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Çünkü güneş ışığı, cildin erken yaşlanmasını artıran en önemli faktör. Bronzlaşayım diye cildinizde leke ve çil oluşabilir, dikkat! Güneşin bilimsel olarak kesinlik kazanan en önemli zararı ise, cilt kanseri oluşum riskini arttırması.


    Tıbbi bir araştırma sonucu; güneş ışığından tam olarak korunmuş çocuklarda ve gençlerde deri kanserlerinin oranı yüzde 98 oranında azalmış. Güneşlenmenin son 50 yılda artması, cilt kanserlerinin görülme sıklığını da artırıyor. Özellikle ışık gören bölgelerde sert, kızarık, üzeri damarlı olan yaralar, koparıldıkça tekrarlayan kabuklanmalar, birden koyulaşan (siyahlaşan) benler, kenarları düzensizleşen, hızla büyüyen, etrafında beyaz renkli hale oluşan, renk değişiklikleri gelişen benler deri kanserlerinin başlıca belirtileri.


    Güneş koruyucu seçerken...

    Güneş koruyucular; UV ışınlarını emme, yansıtma ve dağıtma yoluyla deriye nüfuz etmesini engeller. Güneş koruyucu kremlerin etkinliğini ise güneş koruma faktörü (SPF) belirler. Güneş koruma faktörü; güneş koruyucu kullanılmış bölgede kızarıklık oluşma zamanının; koruyucu kullanılmamış bölgede kızarıklık oluşma zamanına oranı ile belirlenir. Güneş koruma faktörü ne Kadar yüksek olursa, etkinliği de o kadar artar. Yaz aylarında en az 30 koruma faktörlü, UVA ve UVB'ye karşı etkili kremler tercih etmeye özen gösterin.



#10.06.2008 09:32 0 0 0
  • paylaştığın için teşekkürler canım ..gerçektende önemli bilgiler..
#11.06.2008 14:14 0 0 0