Kanadalı bilim adamları, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere
birçok hastalığa neden olduğu öne sürülen tereyağını temize çıkardı.
Yeni bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, tereyağı ve sığır
eti kalp krizi riskini ve kolesterolü düşürüyor, şeker hastalığı ve
obeziteyi tedaviye yardımcı oluyor.
Alberta Üniversitesi profesörü Spencer Proctor ve asistanı Flora Wang
tarafından yapılan araştırma sırasında, 16 hafta boyunca deney
farelerine tereyağı ve inek etinde bolca bulunan vaksenik asit
bakımından zenginleştirilmiş diyet uygulandı.
Vaksenik asidin vücutta kolesterol başta olmak üzere birçok
rahatsızlığa sebep olan şilomikronların oluşmasını yavaşlattığı
gözlemlenirken, deney sonunda kötü kolesterol olarak bilinen LDL başta
olmak üzere, toplam kolesterol ve trigliseritte düşüş görüldü.
Flora Wang, "Tereyağı, sığır eti ve türevlerinde vaksenik asid oranı
en az yüzde 70'tir. Araştırmanın bizi en çok sevindiren sonuçlarından
biri, metabolizmada birçok hasara sebep olan şilomikronların
oluşmasının bu yolla yavaşlatılabileceği olmuştur. Bugüne kadar
zararlı etkilerinden korktuğumuz doğal yağlar, aslında sağlığımız için
son derece faydalı. Tereyağı ve sığır etinin kalp krizi riskini
düşürmesi, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı olması ve
kolestrole iyi gelmesi, artık bir realite" diye konuştu.
Bu arada, doktora öğrencisi olan Flora Wang, araştırma sonuçlarını
sunduğu, Alberta'da düzenlenen "Uluslararası Şilomikronların Zararları
Sempozyumu"nda "genç araştırmacı" ödülünü aldı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 13155
favori
like
share
C_e_m_r_e Tarih: 15.06.2008 02:11
hmm yine bildiklerimiz daha dogrusu duyduklarimiz pekde dogru degilmis
aslinda herseyi olcusuyle yedikten sonra bi problem olmaz herhalde. koyde babannem yapardi mis gibi de kokardi surerdim ekmege yerdim dogadan hayvandan gelen urunlerin hepsi faydali bence ama olculu yenirse diye dusunuyorum